Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Дорогі наші подруги та друзі, читачки та читачі, активістки та активісти, партнерки та партнери, волонтерки та волонтерки і просто гості сайту! 

Перший місяць осені був наповнений подіями як в сфері здоров’я, так і в сфері просування жіночих прав.

Mental Health Day (відгул на роботі для відновлення психічного здоров’я), питання вакцинації дітей та дорослих, Дні гінекологічного здоров’я, контрацепції та Тиждень освіти дорослих, перша жіноча гра “Монополія”, перші жінки в військовому ліцеї ім. І.Богуна, виступ Грети Тунберг, арт-виставка 440 пар туфель проти домашнього насильства.

Читайте про все це нижче у нашому вересневому дайджесті «Календар подій».

P.S. У цьому дайджесті ми підготували рубрику – «Анонс подій Проекту Кешер у жовтні». Можливо ми запланували цікавий захід саме у Вашому місті! Дізнавайтесь про нього нижче.

З нами інформативно та цікаво!

Які події відбулися у єврейському світі? Чим цікавим та інформативним ми ділилися у цьому місяці? Що саме із цього можна почерпнути для себе? 

-Дана Пулвер-

Цього місяця стартувала наша нова рубрика «Інтерв’ю з експерткою». І розпочинаємо ми її із інтерв’ю з спеціалісткою неформальної єврейської освіти, одною із тренерок наших лідерських семінарів Даною Пулвер. З чого має розпочинатися вивчення Тори і що таке «читати Тору поза її межами»? Якими Тора показує жінок і чому ми не правильно розуміємо текст «Ешет Хаїль»? Якою головною характеристикою повинна володіти єврейська жінка-лідерка і до чого прагнути? Про це та про багато іншого читайте у статті нижче.

Дана Пулвер про вивчення Тори, її улюблених героїнь і жіноче єврейське лідерство


 -Рош а-Шана-

На кінець цього місяця припало святкування єврейського нового року – Рош а-Шана. І напередодні самого свята ми говорили про важливість духовного самоаналізу та самопізнання для ефективності у наступному році. Поради щодо цього читайте нижче.

Рош а-Шана: як гідно зустріти наступний рік?


-Рубрика «Жінки Тори»-

Ми продовжуємо рубрику «Жінки Тори», у якій розповідаємо про унікальність кожної із наших прамам, з яких ми повинні брати приклад та черпати натхнення для майбутнього. І цього місяця ми розповідали Вам про ще двох наших прамам:

Лея – та, чия сила молитви стала сильнішою за обставини

Серах – символ надії та вічності єврейського народу

Чим відзначився вересень у питаннях жіночого здоров’я? Які цікаві події відбулися в Україні та світі?

-Правда про вакцини-

Чи робити щеплення дітям і чи варто робити щеплення самим? Наскільки небезпечні вакцини? Чи не безпечніше перехворіти? Чи якісні вакцини в Україні? Ці та інші проблемні питання стали надзвичайно актуальними із початком навчального року у школах. Саме тому цього місяця у рубриці «Правда від лікаря» ми поспілкувалися із лікаркою-інфекціоністкою Людмилою Кучеренко, щоб дізнатися всю правду про вакцини.

Вакцини – безпечно чи ні? Правда від лікаря


-Гормональні контрацептиви-

Недавні дослідження показали, що більшість жінок в Україні ставляться до гормональних контрацептивів з недовірою. Через  це тема КОК (комбіновані оральні контрацептиви) обростає міфами та стереотипами. Ми ж вирішили зруйнувати найпопулярніші із них та розповісти Вам правду. Допомогла нам у цьому гінекологиня Наталія Сіліна.

Топ-8 запитань про гормональні контрацептиви: правда від лікаря


-Міжнародний день гінекологічного здоров’я та гінекологічної обізнаності-

А Ви знали, що 10 вересня світ відзначав важливу дату – Міжнародний день гінекологічного здоров’я та гінекологічної обізнаності. І це чудовий привід ще раз задуматися про своє жіноче здоров’я та дізнатися про нього більше. Тому пропонуємо подивитися корисне інформативне відео, у якому гінекологиня Наталія Лелюх розповідає про фейкові діагнози та розвінчує міфи про жіноче здоров’я.

Фейкові діагнози: гінекологиня Наталія Лелюх розвінчує міфи про жіноче здоров’я


-Тиждень освіти дорослих-

З 11 по 18 вересня у світі проводилась міжнародна ініціатива – Тиждень освіти дорослих. Мета такої акції – ніколи не зупинятися в освіті та самоосвіті. Ми підтримуємо цю акцію і тому поділилися із Вами корисними інформаційними буклетами про здоров’я. Читайте та дізнавайтеся більше про власне здоров’я!

Міфи щодо здоров’я зруйновано! Візуальні докази – буклети до подкастів радіопередачі «Правда про жіноче здоров’я»


 -Mental Health Day-

Інформаційні ресурси повідомляють, що у світі набуває популярності Mental Health Day – відгул на роботі для відновлення психічного здоров’я. Адже такі захворювання, як депресивний розлад, біполярний афективний розлад та інші форми психічних розладів впливають на продуктивність праці та ефективність працівника на роботі. Більше про такий «відгул» та його важливість читайте у статті нижче.

Що таке Mental Health Day і як він допомагає працювати краще


-Післяпологова депресія-

В пологах народжується дитина, а після пологів – мати. Наскільки прекрасними ці етапи є в житті жінки, настільки ж складними. І якщо під час пологів жінка відчуває фізичний біль, то після пологів – можуть проявлятись психологічні або, так звані, післяпологові розлади (ПР). Чи можливо їх уникнути? Які ПР можна вважати нормою? Від чого залежить їх виникнення? Що потрібно знати жінці та її близьким про ПР? Відповіді на ці та інші питання нам допомогла знайти спеціалістка, яка вже більше 20 років працює із молодими мамами Деббі Вайтхіл.

Післяпологові розлади: що потрібно знати жінці та її близьким? Інтерв’ю із Деббі Вайтхіл


-День контрацептивів-

26 вересня світова громадськість відзначала Міжнародний день контрацепції. Мета цієї дати – звернути увагу на проблеми, пов’язані із недостатнім статевим вихованням та зневагою до методів контрацепції. Тому давайте дбати про власне здоров’я і просвітлюватись у цих питаннях! А почати пропонуємо із нашого тематичного буклету «Контрацепція та планування сім’ї», який створені на основі висновків експертів радіопередачі «Правда про жіноче здоров’я».

Контрацепція та планування сім’ї

 

Що відбулося в сфері просування жіночих прав? Які можливості здобули/не здобули жінки? Які події варто згадати?

-Перші ліцеїстки в строю-

У Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна вперше в історії закладу почали навчатися дівчата. Начальник навчального закладу, Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук сказав, що для студентів-юнаків «це своєрідний виклик, адже дівчата не поступаються їм ні в рівні знань, ні у фізичній підготовці, ні в прагненні стати офіцерами Збройних сил України». У цьому році в ліцеї навчатимуться 20 дівчат.

У Київський військовий ліцей імені Івана Богуна вперше за всю історію вступили 20 дівчат


-Фінансова грамотність дітей-

У вересні розпочався наш перший модуль курсу фінансової грамотності для дівчат та молодих жінок. І це привід поговорити про важливість фінансового виховання для дітей та підлітків. Коли саме варто почати розповідати дітям про гроші? Чому це важливо? З яких тем потрібно стартувати? Як допомогти дітям старшого віку стати фінансово незалежними? Відповіді на ці та інші питання ми шукали у статті нижче.

Фінансове виховання дитини – чому це важливо та що потрібно знати батькам?


-Гендерна рівність від Ла-Страда-

ГО «Ла Страда-Україна» розпочинала публікацію серії дайджестів у сфері гендерної рівності. На початку вересня вийшов перший випуск, присвячений розривам в оплаті праці жінок і чоловіків, що є одним з найбільш розповсюджених проявів дискримінації на ринку праці. У ньому містяться усі цікаві факти та дані щодо розриву в оплаті праці жінок і чоловіків.

Дайджест №1 від “Ла-Страда Україна”


-Жінки і ІТ-

13 вересня усі програмісти відзначали своє професійне свято. І це важлива дата для всіх, адже сучасні технології та ІТ тепер стосуються практично кожної людини. ІТ-професії набувають великої популярності. Саме тому ми вирішили вияснити, які можливості жінок в ІТ-сфері, чи існує там гендерний баланс, і якщо так – із чим він пов’язаний. Що з цього вийшло? Читайте нижче.

Можливості жінок в ІТ-професіях. Як подолати суспільні стереотипи та виклики?


-Крістін Лагард-

17 вересня депутати Європейського парламенту під час пленарного голосування підтримали кандидатуру Крістін Лагард на посаду президентки Європейського центрального банку. А вже через місяць лідери ЄС мають офіційно представити Лагард як наступного керівника ЄЦБ на саміті у Брюсселі. Лагард стане першою жінкою, яка очолила ЄЦБ.

Європарламент підтримав призначення Лагард на посаду президента ЄЦБ


-Ми вибираємо мир-

21 вересня відбулася важлива дата, як для нашої організації, так і для всього світу – Міжнародний День миру. Ця дата дала можливість нам ще раз замислитись над важливістю збереження миру та розповісти про важливі заходи, які ми організовуємо у межах цієї дати.

«Хліб миру» – обмін традиціями заради співпраці та дружби

«Скатертина миру» – наш шлях до міжнаціонального діалогу та співпраці


-Ms. Monopoly-

Американська компанія Hasbro у вересні випустили нову гру «Монополія», яка присвячена розширенню прав і можливостей жінок. За словами виробників, в Ms. Monopoly зображений світ, де жінки мають більше привілеїв, якими в реальності зазвичай мають чоловіки.

Вийшла феміністична версія гри «Монополія»


-Ретро-образи жінок минулого –

У серпні відбулися фотофестини у Львові, на яких наші активістки Наталія Толок та Ольга Купчинська-Лідовська презентували проект «Жіночі єврейські образи довоєнного Львова». А вже у вересні жінки розповіли нам більше про свій проект та плани на майбутнє. Виявляється такий проект не тільки приносить естетичне задоволення, але й має важливий сенс. Більше про це читайте за посиланням нижче.

Приміряти на себе образ ретро-героїні: про проект «Жіночі єврейські образи довоєнного Львова»


Виступ Грети Тунберг-

24 вересня 16-річна шведська активістка Грета Тунберг побувала на кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку. Там вона виступила із емоційною промовою, у якій дівчина звинуватила світових лідерів у недостатній боротьбі проти змін клімату. Світова громадськість сприйняла виступ Грети неоднозначно: з однієї сторони – аплодисментами та підтримкою, а з іншої – шквалом критики та хейтом.

Що відомо про екоактивістку Грету Тунберг


-440 пар взуття-

440 пар взуття на підборах на стінах будинку – саме таку інсталяцію створили у Туреччині. Таким чином художник Вахіт Туна хотів вшанувати пам’ять жінок, убитих в 2018 році власними чоловіками. За даними статистики, у Туреччині зростає кількість смертей внаслідок домашнього насильства: якщо в 2017 році від рук чоловіків і партнерів загинули 409 жінок, то в 2018-му їх число зросло до 440.

Арт-проект в Стамбулі: 440 пар туфель – 440 убитих жінок

Які заходи ми проводили у серпні? Які міста виявились найактивнішими? Які заходи плануються на жовтень?

-Події, що відбулися у вересні-

06-08.09 – семінар тренінгової програми «Жіноче лідерство» у Києві

13.09 – міжнародний телеміст, присвячений пам’яті жертв Голокосту (Одеса, Київ (Україна) і Вільнюс (Литва))

16.09 – наші активістки на урочистому святкуванні ювілею ХБФ «Хесед Бешт»

22.09 – «Активність, соціальна відповідальність і здоров’я. Жіночий погляд» – тренінг у Чернівцях

16-23.09 – святкування Дня миру у різних містах України


-Анонс подій Проекту Кешер у жовтні-

13.10 – святкування Суккот. Напередодні свята запланований навчальний вебінар.

21-22.10 – святкування Симхат Тора. Напередодні свята запланований навчальний вебінар.

27.10 –тренінг «Жіноче єврейське лідерство»  у Дніпрі

1-31.10 – місячник «Я вибираю життя». Жовтень – Всесвітній місяць боротьби із захворюванням на рак молочної залози. У зв’язку з цим з 1 жовтня стартує місяць активних просвітницьких та інформаційних дій Проекту Кешер щодо профілактики раку молочної залози. Ми проведемо близько 60 заходів у 45 містах різних країн світу. Зокрема, плануються такі заходи, як:

  • Арт-марафони «Окрилені рожевою стрічкою» – культурно-просвітницькі акції із тематичною фотовиставкою у таких містах, як Дніпро, Рівне, Одеса та Хмельницький
  • Дні здоров’я в медустановах, в межах яких будуть організовані огляди та медичні консультації у таких містах: Дніпро, Хмельницький, Харків
  • Заходи просвітницького та консультаційного характеру і участю експертів з медичної спільноти з арт-елементами в інших містах України
Деталі заходів будуть висвітлюватися на сайті та в наших соц.мережах! Стежте за нашими анонсами!

Які нові матеріали з’явились у нашій бібліотеці? Які книги варто прочитати? Які курси ми рекомендуємо? Які фільми варто переглянути?

-Тести-

ТЕСТ: А Ви знаєте свій рівень фінансової грамотності?

ТЕСТ: Який у Вас рівень комп’ютерної грамотності?


-Книги-

І на завершення, декілька найкращих вересневих рекомендацій книг із нашої щотижневої рубрики “Варто прочитати” у групі “Кешер.Поряд. Мотивуючі, розвиваючі та цікаві книги відомих авторок та авторів на будь-який літературний смак (щоб прочитати рецензію на книгу, клікайте на відповідну картинку):

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок