Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

 «Коли я дізнаюся, що після наших заходів та чи інша жінка пішла до лікаря, пройшла діагностику, отримала потрібні рекомендації, а часом вчасно дізналася про хворобу,
яка ще не має симптомів, пролікувалась і зберегла життя – розумію, що все, що ми робимо є правильним і потрібним»
Марина Константинова, керівниця напрямку «Жіноче здоров’я»

Нас часто запитують – чому ми, жіноча єврейська організація, займаємося питаннями здоров’я, а тим більше, збереження здоров’я грудей? Адже ми не лікарі і не фахівці в цій сфері. Причин багато, як і результатів, й саме через них ми щорічно проводимо жовтневий місячник профілактики раку грудей. Детально про ці причини і результати нашого місячника, а також про важливість профілактики раку грудей ми розповімо в цій статті. А допоможе нам в цьому наша активістка Марина Константинова.

 

Марина Константинова,
кураторка жовтневої акції з профілактики раку грудей
керівниця напрямку «Жіноче здоров’я»
незалежна журналістка

Декілька слів про свою роботу: «Найсильніша моя професійна прив’язаність – програма «Жіноче здоров’я»

Марина Константинова вже близько 20 років є активісткою Проекту Кешер. Спочатку вона працювала волонтеркою нашої організації, а потім стала штатною співробітницею:

– Перший час я поєднувала свою попередню професійну діяльність з підготовкою і проведенням заходів нашої організації, як волонтерка. Але 15,5 років тому я залишила в стороні все, чим займалася раніше в професійному плані, і Проект Кешер став не тільки захопленням, а й роботою. Причому, такою роботою, роблячи яку ти отримуєш найсильнішу емоційну віддачу.

Марина займалася багатьма напрямками Проекту Кешер, пов’язаними зі зміцненням соціального статусу жінки. Але тепер головна сфера діяльності активістки – це напрям «Жіноче здоров’я»:

– Найсильніша моя професійна прив’язаність – програма «Жіноче здоров’я». В межах програми ми об’єднуємо зусилля медичної спільноти, громадських і державних структур та ЗМІ для того, щоб кожна жінка знала, що саме вона повинна і може зробити для збереження свого здоров’я, і ​​де вона може пройти необхідну діагностику, а якщо треба – отримати своєчасне лікування.
Але мало знати! Ми також намагаємося пояснити учасницям наших заходів і акцій, що особиста відповідальність за своє здоров’я – це основа. Саме знання про свій організм і процеси, що відбуваються в ньому, помножені на реальні кроки по збереженню здоров’я – дають результат.

Про жовтневу акцію, її історію та місію: «Це тема, з якої взагалі починалася наша програма 25 років тому»

Жовтень є Всесвітнім місяцем профілактики і боротьби з раком грудей. Саме тому Проект Кешер вже більше 20 років проводить в цей час цілий цикл тематичних заходів та акцій:

– Це тема, з якої взагалі починалася наша програма «Жіноче здоров’я» 25 років тому. Це сталося не випадково. Вчені в результаті досліджень виявили, що єврейські жінки-ашкеназі приблизно на 7% частіше хворіють на рак молочної залози, ніж представниці інших національностей. Разом з тим, саме онкологічні захворювання грудей при ранній діагностиці дуже добре піддаються лікуванню – 94-95% для першої стадії захворювання! А значить важливо, щоб жінки знали про всі методи діагностики для їх вікових груп, і проходили цю діагностику. Для раку молочної залози профілактика і рання діагностика – синоніми.

Саме тому наші жовтневі акції стали носити інформаційно-просвітницький характер. Під час таких зустрічей жінкам розповідають про важливість профілактики, про профілактичні методи, консультують спеціально запрошені лікарі і фахівці:

– У такій акції беруть участь активістки Проекту Кешер і наші партнери-медики з України, Білорусі, Росії, Молдови, Грузії, Ізраїлю. Ми проводимо заходи для жінок, як в єврейських громадах, так і за їх межами, незалежно від національності. У нас за 25 років діяльності було безліч заходів різних форм – від великих міських інформаційних кампаній з виходом наших активісток в парки, на вулиці і площі для просвітницької діяльності серед жителів міст, до тренінгів та майстер-класів із запрошенням лікаря в громаді або для жінок на робочих місцях. Від Днів здоров’я в медичних установах з проведенням оглядів в обласних центрах і віддалених селищах до студентських та медичних конференцій в цій сфері. І завжди ми робили акцент не на хворобі, а саме на збереженні здоров’я грудей.

Про результати акцій і зворотній зв’язок: «Треба розмовляти з людьми, переконувати, наводити приклади, давати корисну експертну лікарську інформацію – і так змінювати світ»

Марина підкреслює, що наші акції по збереженню здоров’я грудей, приносять позитивний результат не тільки окремим жінкам, а й допомагають змінити загальну культуру турботи про своє здоров’я в цілому:

– Коли говориш з людьми про те, що їх хвилює, а форми проведення заходів вибирають не нудні, інтерактивні та сучасні – тоді й є інтерес, і результат. Я абсолютно переконана, що, тільки об’єднавши зусилля різних сфер, ми зможемо змінити відношення жінок, і чоловіків, звичайно теж, до свого здоров’я з пасивного на відповідальне. Нещодавно на одному з тренінгів учасниця емоційно скаржилася на складності при відвідуванні вузьких фахівців в поліклініці, на черги, дорожнечу ряду медичних послуг, й інші, цілком реальні проблеми. А на питання, як давно вона робила УЗД або маммограмму відповісти не змогла. Можливо, що ніколи не робила. І якщо чекати вирішення глобальних проблем, не роблячи при цьому тих кроків, які можна зробити – до кращих часів можна просто не дожити!

Щорічно, у межах місячника, Проект Кешер організовує і проводить близько 100 заходів, які об’єднують понад 150 партнерських організацій. Безпосередніми учасниками та учасницями наших заходів стають декілька тисяч людей, а в минулому році ми охопили безпосередньо 26 200 людей:

–  Але важливо, що відбувається з ними потім! Використовуючи різні форми «зворотного зв’язку», ми з’ясували, що:

  • більше половини учасниць в найближчі два місяці після заходу йдуть на медичні огляди та проходять консультації у лікарів,
  • більше 30% починають робити це регулярно,
  • приблизно стільки ж, тобто теж 30%, передають отриману інформацію іншим людям,
  • більше 10% стають волонтерами програми і допомагають готувати такі заходи.

І ця статистика не може не радувати! Адже така інформаційна діяльність дійсно змінює ставлення жінок до свого здоров’я!

Радують нас і відгуки учасниць заходів. Ось, наприклад, декілька з них:

Людмила: «У мене давно були сумніви і побоювання, були зовнішні зміни грудей, ущільнення. Я більше року жила в страху за своє життя, але я боялася йти до лікаря. Після участі в акції Проекту Кешер, я підійшла до лікарки, і зважилася запитати, що мені робити. Лікарка рекомендувала пройти діагностику, сказала де це зробити швидко. Я не спала дві ночі, але все-таки пішла на діагностику. Моєму щастю немає меж – у мене не рак, а мастопатія, яка потребує лікування і подальшого спостереження. Я дуже вдячна програмі «Жіноче здоров’я», я тепер буду виконувати рекомендації лікарки і не боятися за своє життя».

Ірина: «Після тренінгу з активістками Проекту Кешер я вперше пішла на прийом до гінеколога. Я давно думала, що у мене якісь проблеми, але у нас в селищі зрідка буває прийом, і мені було соромно. А їхати в райцентр було страшно, думала, раптом про мене щось недобре подумають або скажуть. Але після тренінгу, я зрозуміла, що повинна зробити цей вчинок, поїхати до гінеколога. Як мені сказала лікар, зробила це вчасно, у мене був запальний процес, і якщо б я не почала вчасно лікування, то могли б бути серйозні ускладнення, аж до безпліддя».

Надія: «Я дізналася, що в поліклініці Проект Кешер і лікарі проводять День жіночого здоров’я, і ​​прийшла на прийом до лікаря, як супроводжуюча своєї вагітної дочки. Я вирішила, що раз вона вже прийшла до медичного закладу і потрапила на акцію з профілактики раку молочної залози, то й мені потрібно пройти обстеження. До цього я жодного разу в житті не робила ні УЗД, ні мамографію. Після УЗД лікар дала мені термінове направлення на мамографію. Потім взяли біопсію. У мене діагностований рак молочної залози 1 стадії. Зараз я готуюся до термінової операції. Лікар каже, що прогноз хороший і я налаштована оптимістично. Без вашої програми я б не знала б про свою хворобу до пізніх термінів».

Про жовтневий місячник-2019: «Акцент на поєднанні просвітницьких заходів з проведенням арт-заходів з художнім або культурним акцентом»

У цьому році наша жовтнева акція проходить під гаслом «Я вибираю життя! А ти?»:

– Ми вирішили зробити акцент на поєднанні просвітницьких заходів з проведенням арт-заходів з художнім або культурним акцентом. Стрижнем нашої акції в Україні стало проведення арт-марафону «Окрилені рожевою стрічкою» – це культурно-просвітницька акція з проведенням виставки вінницької фотохудожниці Наталії Базилєвої. Її моделі – десять жінок, які перенесли рак молочної залози, подолали хворобу і стали провідниками основної ідеї виставки – не треба лякатися дізнатися правду про своє здоров’я, про важкий діагноз. Це не вирок – це шанс перемогти вчасно виявлену хворобу, і насолоджуватися життям в її красі і гармонії.

І справді, такі заходи привертають увагу жінок і громадськості. Перші результати ми вже можемо бачити по акціях в Запоріжжі, Дніпрі, Макіївці, Харкові, Херсоні, Хмельницькому, Черкасах з фотовиставкою, консультаціями лікарів, оглядами, інформаційними тренінгами і багатьом іншим. Але це ще не все, адже наш жовтневий місячник триває далі!

Говоримо про збереження жіночого здоров’я на просвітницьких заходах: акція «Я вибираю життя! А ти?» в Херсоні

«Окрилені рожевою стрічкою»: як пройшов арт-марафон у Хмельницькому

Вулична інформаційна акція по збереженню жіночого здоров’я в Запоріжжі

«Окрилені рожевою стрічкою»: як пройшов арт-марафон у Дніпрі

Міжнародний вебінар «Діалоги з лікарем. Збережемо здоров’я грудей»

Як пройшов тренінг по збереженню жіночого здоров’я у Макіївці

«Збережи здоров’я – пройди своєчасне обстеження»: консультативно-просвітницький захід в Харкові

Говоримо про важливість профілактичних дій для збереження здоров’я грудей: Проект Кешер на прес-конференції в Одесі

Поєднання святкових традицій і розмов про важливе: святкування Симхат Тора в Черкасах

І на завершення, побажання жінкам від Марини Константинової:

– Дорогі жінки! Ми несемо на собі тягар відповідальності – за сім’ю, за дім, ми багато працюємо і весь час думаємо про те, як зробити життя наших близьких ще краще. І це правильно. Але, будь ласка, пам’ятайте про себе, про свої бажання та потреби, про свій душевний і фізичний комфорт, про відпочинок та улюблене захоплення. Зробіть своє життя, по можливості, гармонійним. І приділяйте час медичним обстеженням і консультаціям з фахівцями. Сучасна медицина може багато, але вона не може привести вас за руку до лікаря. Це можете зробити тільки ви самі. Будьте здорові і хай будуть здорові всі наші близькі!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок