Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

«Рабин Йонатан Невіл – унікальний спікер, який показав як він сам особисто і інші духовні лідери можуть нести ідею збереження і захисту навколишнього середовища в свої громади і змінювати ставлення до проблеми!»
Влада Недак, директорка Проекту Кешер в Україні

Чому це важливо?

Уявіть собі планету Земля у вигляді човна, що потопає. Чи будете ви виливати воду через борти чи просто сидіти і дивитися? Які ваші особисті переконання впливатимуть на це рішення? Як насправді ви повинні діяти? Що про це говорить ваша релігія?

Уявити таку ситуацію і зрозуміти особисту відповідальність за долю «човна Земля» мали можливість учасниці/ки вебінару «Єврейський підхід до зміни клімату», який пройшов 2 червня і об’єднав жінок Проекту Кешер з України, Ізраїлю, Білорусі та Росії. Ведучим вебінару був рабин Йонатан Неріл, випускник Стенфордського університету, засновник і директор Міжконфесійної організації (ICSD), яка мобілізує релігійні громади до дії по захисту навколишнього середовища; автор книг з єврейської екологічної етики, а також спікер ряду міжнародних конференцій, присвячених темі екології.

Тепер вебінар доступний в записі у нас на YouTube-каналі.

Про що можна дізнатися?

На вебінарі рабин Йонатан Неріл навів приклад, де Планета Земля у вигляді нашого човна. І наша діяльність безпосередньо впливає на стан цього човна, дозволяючи або не дозволяючи йому залишатися на плаву.

«Ми всі в одному човні і нам потрібні зусилля всіх, хто знаходиться в ньому, особливо цих 6 мільярдів людей, які позначили свою релігійну приналежність!» – Йонатан Неріл

Загалом, на вебінарі розглядаються такі питання:

  • Яке відношення мають єврейські вчення до екоефективності людства?
  • Які вчинки людей, що жили за часів Ноя, послужили причиною того, що Бог вирішив знищити практично все живе на землі?
  • Що можуть зробити люди зараз, щоб уникнути катастрофи в майбутньому?
  • Яка роль релігії в подоланні екологічної кризи?

Також в ході вебінару ведучий дав п’ять рекомендацій, дотримуючись яких, ми здатні змінити екоситуацію в цілому:

  • компост;
  • зменшення споживання м’яса і молочних продуктів;
  • зменшення авіаперельотів;
  • оптові покупки;
  • повторне використання та скорочення використання.

Дізнатися більше Ви можете, переглянувши повну версію вебінару нижче:

 

Що кажуть учасниці?

«Дякую! Дуже сильні порівнянні, дуже доступно для розуміння та усвідомлення проблеми. Велике дякую за чудову презентацію, Йонатан Неріл. І велике дякую Владі Недак за можливість прослухати вебінар!» – Наталія (Україна)

«Лично мне тема осознанного потребления, минимализма и экологичного образа жизни очень близка. пришла к этому уже несколько лет назад. представляю что можно делать!» – Татьяна (Израиль)

«Thank you Yonatan. I agree with your opinion. and try to make minimum 5 points from your recommendation. Come to visit us in Odessa, please for help our people understand the situation in our world!» – Mira (Ukraine)

«Добрый день! Вчерашний вебинар очень понравился! Структурно, информативно, с плавным пониманием на действие каждого из нас и влияние на общее! Спасибо за русское сопровождение лектора, дозировано. Спасибо!» – Галина (Украина)

«Тема экологии в России очень актуальна. Связь еврейского учения с экологической тематикой это интересный и важный новый аспект работы в нашей деятельности. Раввин Йонатан Нерил на вебинаре «Еврейский подход к изменению климата» показал, как еврейское учение связано с изменением климата и устойчивостью окружающей среды. Новый интересный подход к проблеме экологии дает нам возможность не только продолжать, но и развивать эту тему в своих программах!» – Елена (Россия)

“Спасибо Проекту Кешер за очень своевременную и важную тему, которую освещают специалисты на вебинарах, посвящённых глобальным экологическим проблемам. Ваши встречи заставляют нас серьезно задуматься о негативном влиянии на окружающую среду неразумной деятельности человека, каждого из нас. «Мы в одной лодке и нам нужны усилия всех, кто находится в ней, чтобы избежать катастрофы в будущем», как сказал раввин Йонатан Нерил на вебинаре «Еврейский подход к изменению климата» – Виолетта (Россия)

І на завершення, 5 ключових думок після вебінару з рабином Йонатаном Нерілом, які, на нашу думку, потрібно запам’ятати та застосовувати у своєму житті:

  1. Мисліть масштабно! Дії однієї людини впливають на благополуччя всіх і кожного. Навіть одна дірка в дні човна ставить під загрозу весь човен.
  2. Пояснюйте іншим, що відбувається! Не кожен, хто поводиться екологічно несвідомо, робить це навмисно чи з вигодою, іноді це робиться від нерозуміння наслідків.
  3. Задовольніть базові потреби нужденних! Людина мало думає про благополуччя інших, коли знаходиться на межі виживання.
  4. Почніть з себе! Навіть маленькі зміни в поведінці мають значення. Візьміть орієнтир на екосвідомість, це не складно.
  5. Вчіться і навчайте відчувати радість від духовних речей! Добрі справи активують ділянки мозку, що відповідають за задоволення.
Ми можемо бути щасливими, дбаючи одне про одного і про наш спільний човен!

Більше публікацій та вебінарів по темі:

Що говорить єврейська традиція про захист довкілля? Розповідає експертка із США Сью Селінджер

Вмикаймо екосвідомість та дізнаваймося більше про наші права та охорону довкілля. Вебінар «Україна майбутнього»

Чому відмовляючись від поліетилену, ми спасаємо довкілля та власне здоров’я?

ТЕСТ: Пластик-фрі або Наскільки екологічний Ваш спосіб життя

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок