Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200
Ми, активістки Проекту Кешер, долучаємося до загальноукраїнської акції
“День без поліетилену”!

За прогнозами вчених, уже за 30 років пластику в морях буде більше, ніж риби! І ми навіть приблизно не можемо уявити, яка це величезна кількість сміття, що завдає шкоду довкіллю та людям! Наприклад, за статистикою, у світі щосекунди використовують 160 тисяч поліетиленових пакетів. Уявили масштаби? Саме тому ми повинні вже зараз докладати усі зусилля, щоб бодай на декілька одиниць зменшити ці великі цифри. А починати потрібно із себе, показуючи Тікун Олам в дії!

ТЕСТ: Пластик-фрі або Наскільки екологічний Ваш спосіб життя?

Дещо із статистики

Чим саме шкідливий поліетилен?

Поліетиленові пакети розкладаються на мікропластик. Пластик виробляється з невідновлюваних ресурсів, таких як нафтопродукти, видобуток яких шкодить довкіллю. Тонкі пластикові пакети є потенційно небезпечними для дітей: вони можуть гратися ними, заплутатися, і задушитися. У США, наприклад, через них щороку задихається близько 25 дітей, більшість з яких – у віці до одного року. Крім того, звичайні пластикові пакети, дуже повільно розкладаються у природі, і можуть знаходитися в природному середовищі понад кілька століть, поки не розкладуться. Тварини часто плутають їх із їжею, що спричиняє їхню загибель.

А ось, наприклад, декілька доведених фактів про жахливий вплив будь-якого поліетилену на організм людини:

  • У виробництві поліетилену використовується свинець. Цей метал надзвичайно токсичний. Його скупчення в організмі викликає розвиток багатьох захворювань.
  • Зберігання їжі в поліетилені не приносить користі. Цю інформацію намагаються замовчувати, адже в цьому зацікавлені великі трансатлантичні компанії, які виробляють пакети та хочуть зберегти цей прибутковий бізнес.
  • Продукти, що лежать в пакеті, швидше починають псуватися, розвивається пліснява. А при заморожуванні поліетилену, з нього виділяються токсини. Особливо небезпечно розігрівати напівфабрикати в упаковці: вчені довели, що під дією високої температури з пластику виділяється формальдегід, токсичний газ.
  • З метою реклами на поліетилен наносяться логотипи фірм, їх роблять яскравими, помітними. В складі фарби часто є токсини, згубні для людини.
  • Для з’єднання швів упаковки нерідко застосовують хімічний клей. Він також може згубно впливати на продукти, які потім вживає людина.
Яким чином вирішується ця екологічна проблема?

Більше 33 країн світу повністю відмовилися від пластикових пакетів, а 53-и ввели часткове обмеження або податкову систему.

Першою країною, яка заборонила тонкі поліетиленові пакети ще у 2002 році, був Бангладеш. Таке рішення там прийняли після того, як з’ясували, що “пластик” блокував водостічну систему, посилюючи смертоносні повені. Заборону на одноразові пакети також ввели Китай, ПАР, Кенія, Уганда і Тайвань.

 У Європі з пластиковою реальністю почали боротися 3 роки тому. Тоді ухвалили директиву, яка зобов’язує країни ЄС обмежувати використання поліетилену. Кожна держава обирає свій варіант – або накладає спеціальні податки, або вводить заборони. Відтак, до наступного року кількість використаного пластику має зменшитися наполовину. До 2021 року в Євросоюзі взагалі хочуть заборонити поліетиленові пакети, одноразовий посуд, соломинки, тощо. Цю ініціативу уже підтримали понад 250 компаній відомих брендів.

Як в Україні борються з надмірним використанням поліетиленових пакетів?

Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів.

На законодавчому рівні наразі не діє ніяких законів щодо цього, але нещодавно було зареєстровано законопроект про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу № 9507 від 28.01.2019, який передбачає заборону реалізації поліетиленових пакетів з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року. Також законопроектом передбачено обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу (для біорозкладних пакетів) у відповідності до національних стандартів з 1 січня 2021 року.

Хоча ще далеко до повної відмови від використання, але початок покладено. Саме тому надзвичайно важливими є такі акції, як сьогодні. Вони дозволяють сформувати екологічну поведінку, ще раз привернути увагу до проблеми забруднення довкілля та надмірного використання одноразових пакетів.

 Чи можу я якось допомогти?

Безперечно, починати потрібно із себе і власним прикладом, за принципами «Дугма Ішіт» та «Тікун Олам», обмежувати кількість використання поліетилену у власному житті та мотивувати на це близьких та знайомих.

ТЕСТ: Пластик-фрі або Наскільки екологічний Ваш спосіб життя?

Ось, наприклад, декілька кроків, які може зробити кожна або кожен із нас:

  1. Відмовтесь від зайвого використання пакетів. Фрукти та овочі, що мають власну захисну оболонку не варто класти в пакет (банани, помаранчі, мандарини, картопля, баклажани, морква, помідори та багато інших). Також пакет не потрібен для молока, сиру, борошна та інших продуктів, які вже були попередньо запаковані.
  2. Придбайте або зробіть власні торбинки для походів до магазину. А щоб не забувати їх вдома, розкладіть по сумкам чи рюкзакам, що носите, покладіть в машину.
  3. Якщо є вибір між покупкою товару в поліетиленовій упаковці та екологічній (наприклад, паперовій) віддавайте перевагу екологічному варіанту.
  4. Відмовляйтеся від пакету на касі!
  5. Якщо вже придбали пакет, то неодмінно здайте його на переробку! Дізнайтеся, де в вашому місті розташовані пункти прийому вторинної сировини та ставайте їх постійними відвідувачами.

Звісно, жити за принципом найменшого супротиву легше, ніж перейматися проблемами довкілля, але наше майбутнє на цій планеті потребує того, аби піклуватися про нього. То чом би не почати з себе, та не стати трохи екологічнішим?

Приєднуйтесь разом з нами до Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів та загальноукраїнської акції “День без поліетилену”! Більше того, чому б не збільшити тривалість цієї акції до тижня, місяця, а може й року? Чому б не зробити її безкінечною? Якщо порівнювати здоров’я планети зі здоров’ям людини, то очевидно, що чистити зуби треба не раз на рік. Чи не так?

Спільними зусиллями ми зможемо зменшити використання поліетиленових пакетів та залучити ще більше людей до екологічного способу життя. Давайте покажемо і тут силу жіночої єдності, наша екологія та здоров’я залежить тільки від нас!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок