Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Насильство серед жінок Є і нікуди не ділося*. Закони, служби допомоги працюють, проте в країні малий відсоток тих жінок, хто про це знає та ще менший тих, хто туди звертається. Тому найефективніші наші дії у цьому ключі – зробити все можливе, щоб попередити виникнення насильства!

*67% жінок (близько 11,5 млн) в Україні зазнали насильства і тільки 17% знають куди звертатись. Ще нижчий відсоток тих, хто звертається у відповідні органи. Такими є результатами дослідження ОБСЄ з питань добробуту та безпеки жінок в Україні.

Саме це ми й намагались зробити цього року. Із закликом «Не мовчи» ми звертались до наших активісток, волонтерок, вони, своєю чергою, звертались до інших людей. Ціль одна – розповісти якомога більшій кількості людей про існування насильства та про шляхи його попередження.


Крок 1 – Просвітницькі заходи

Наші активістки і волонтерки організували та провели десятки різнопланових заходів у різних містах України. Це були: тренінги, відкриті діалоги, міські акції, круглі столи, конференції, консультації та інші форми роботи.

Крок 2 – Актуальні теми

Найпопулярнішими темами на заходах стали питання розпізнавання насильства, протидії йому, вміння говорити «Ні», мізогінії, особистісних кордонів, булінгу серед молоді та старших, здорових сімейних відносин, сексизму, зв’язку реклами та насильства. Як показала практика, самец і теми викликали найбільше зацікавлень та дискусій.

Крок 3 – Зв’язок із іншими проектами

Важливим стало те, що тема протидії насильству розглядалася в контексті різних програм, проектів і напрямків діяльності Проекту Кешер. Так, заходи проводилися учасницями та для учасниць проектів «Жіноче єврейське лідерство», «Правда про жіноче здоров’я», «ОРТ-КешерНет», «Форум-театр. Єдиний простір», «Мама для мами» та іншими. Детальніше про ці заходи читайте нижче.

Крок 4 – Тренінги для молоді

Особливу увагу було звернено на молоде покоління. Наші волонтерки проводили тренінги, лекції та майстер-класи для школярів та студентів. Було показано, що майбутнє без насильства залежить тільки від нас самих.

Крок 5 – Освітня кампанія онлайн

На сайті та соціальних мережах ми поступово висвітлювали кожен із різновидів насильства, але не зі сторони – що робити жертві насильства, а з профілактичною метою – як розпізнати цей вид насильства, як його уникнути і що робити, якщо ваші знайомі піддаються насильству.

Крок 6 – Експертна підтримка

Для таких публікацій ми підключали спеціалісток в різних сферах (психологинь, медіатору, юристку, фінансову консультантку, медичних працівниць). Вони радили як потрібно себе вести для того, щоб ситуація економічного, фізичного, психічного і сексуального насильства не виникала взагалі. Також експертки залучались й до наших офлайн-зустрічей – юристки, психологині, представниці медичної спільноти, громадської сфери пояснювали питання, пов’язані із попередженням насильства та відповідали на запитання учасниць заходів.



«16 днів…» і проект «Жіноче лідерство»

  • У Вінниці пройшов тренінг на тему «Жінки. Нова ера». Підготувала захід учасниця проекту і адміністраторка КЦ ОРТ-КешерНет Тетяна Гробман. Ведучими тренінгу стали активістки Проекту Кешер Лілія Тарнопольська і Олена Кремер, а також запрошена спеціалістка, практична психологиня, тренерка-медіаторка ГО «Ла Страда Україна», фахівчиня з неформальної єврейської освіти БФ «Хесед Емуна» Світлана Симачьова. Учасниці говорили коло проблем, пов’язаних із насильством, а також порушили питання особистих кордонів.
  • У Запоріжжя керівниця жіночої групи Лариса Вакулінська й учасниця семінарів «ЖЄЛ» провели в жіночій групі заняття, присвячене темі розпізнання домашнього насильства.

 «Будь-яка людина бачить насильство, часто жінки оточені міфами. У свідомості деяких жінок існує поняття «б’є – значить любить», «ударив – був поганий настрій, зірвався». Видно неозброєним поглядом – домашнє насильство. Це НЕНОРМАЛЬНО, треба не терпіти!» – Лариса Вакулінська

  • В Івано-Франківську учасниця лідерських тренінгів Христина Гулій та керівниця Хеседу Олександра Тульчинська провели тренінг «Емоційна та фізична захищеність жінки у сучасному суспільстві. Питання юристу, психологу і єврейській жінці». На тренінг були запрошені відповідні спеціалістки, які відповіли на питання, що цікавили жінок-учасниць тренінгу.
  • У Кривому Розі директорка програм Проекту Кешер Влада Недак провела лекцію для майбутніх патрульних поліцейських, що стосувалася розпізнавання сексизму та насильства у рекламі. Детальніше про цей захід ТУТ.
  • Також у Кривому Розі пройшов захід у торговому центрі, який ми організували спільно із патрульною поліцією. Відвідувачі торгового центру мали змогу отримати інформаційні буклети з протидії насильства, пройти тест “Міфи і правда про насильство”, побачити інсталяцію “Коли вона тікала” та яскраві плакати, отримати кульку у кольорах акції, а також почути експертну інформацію від спеціалістів. Також на акції була присутня наша активістка проекту “ЛаДор ВаДор: сила поколінь”.

  • У Кропивницькому активістки Проекту Кешер провели тренінг на тему «Насильство. Як уникнути?». Дискусії на заході змусили задуматися учасниць про те, що ж таке насильство, про його вплив на них, їх близьких, їх дітей і на всю сім’ю в цілому.

«Такі тренінги важливі. Ми отримали інформацію про закони України в цій галузі, розглянули питання прав людини, профілактики домашнього насильства!» – Зіна Л., учасниця тренінгу

  • У Луганську наші активістки провели тренінг, на якому порушували питання особистих кордонів, шукали баланс в особистісних відносинах та дискутували на тему «Як знайти опори і захищати себе».

«Дуже цікава і для багатьох актуальна тема про особисті кордони у відносинах. На тренінгу я дізналася чому, іноді, захищаючи свої кордони, я відчуваю почуття провини. І дуже важливо зрозуміти і прийняти, що встановлюючи свої кордони, я допомагаю оточуючим мені людям визначати і встановлювати і їх межі!» – Людмила Ж., учасниця тренінгу

  • У Луцьку наша активістка Анастасія Могучая провела зустріч для членів сімейного клубу. Говорили про особисті кордони та про те, як розпізнати насильство.
  • У Полтаві представниця Проекту Кешер Олена Пожидаєва провела зустріч із жінками на тему «Що таке насильство та як його визначити?».

«Багато жінок в нашій країні піддаються практично з усіх боків різних форм насильства. Вони знаходяться в постійному стресі, в постійній боротьбі … Тому ми підняли цю тему, щоб вміти розпізнавати і приймати рішення» – Олена Пожидаєва

  • У Харкові активістка Олена Бондаренко провела заняття «Насильство в сім’ї», навчивши присутніх розпізнавати види насильства та розповівши про історію та важливість кампанії «16 днів…».

«Якщо ви відчуваєте потребу в підтримці – не мовчіть, телефонуйте за номерами: 0800 5003 35 або 116 123» – Олена Бондаренко

  • У Херсоні учасниця лідерських тренінгів Ірина Гладка ініціювала проведення занять у жіночому клубі та міській бібліотеці. Заняття були присвячені різним типам насильства та їх складовим.

«Треба змінювати ставлення до проблеми, а не тільки закони. Ми бачимо, що молоді люди вже не хочуть жити в такому світі. Вже 10 років беру участь в акції «16 днів» і пояснюю, що насильство – це злочин!» – Ірина Гладка

«16 днів…» і проект «Правда про жіноче здоров’я»

  • У Хмельницькому наша активістка Ірина Герасименюк та лікарка-волонтерка Римма Шаісова провели заняття, присвячене темі взаємозв’язку жіночого здоров’я та суспільних стереотипів, насильства і гендерної дискримінації.

«Любіть і цінуйте себе, не дозволяйте себе принижувати і ображати, змінюйте ситуацію, якщо вона загрожує вашому життю та здоров’ю. І, звичайно, відвідуйте лікарів, зокрема ендокринологів, для розуміння вашого ендокринологічного і гормонального статусу, для отримання консультації про цю сферу вашого здоров’я. У нашому житті не повинно бути місця насильству, емоційного і фізичного дискомфорту!» – Римма Шаісова

  • В Одеському коледжі економіки та соціальної роботи ОНУ ім. Мечнікова Людмила Кучеренко, завідуюча Клінікою дружньою до молоді, провела тренінг для студентів, присвячений одній із ключових дат кампанії «16 днів…» – Дню боротьби із ВІЛ/СНІД.

 «Хочу відзначити, що молодь в ході тренінгу проявила зацікавленість і розуміння факторів ризику і наслідків, до яких можуть призвести необдумані дії. Ми говорили про те, як важливо серйозно ставиться до свого здоров’я, і ​​як часто взаємопов’язані соціальна відповідальність, самоповага, уміння протистояти думку натовпу – і здоров’я. У питаннях профілактики гендерного насильства, як і в питаннях профілактики ВІЛ – немає дрібниць. Ми, лікарі, готові допомагати в цьому. Ми запрошуємо в нашу клініку, де анонімно і швидко можна зробити тест на ВІЛ. А тренінги з громадськими структурами, таким, як Проект Кешер, і корисні роздаткові матеріали – допомагають нам, медикам, підвищити грамотність людей в цій сфері. Щоб бути впевненими в майбутньому – бережіть здоров’я вже сьогодні!»Людмила Кучеренко

«16 днів…» і проект «ОРТ-КешерНет»

  • Слухачки комп’ютерного центру ОРТ-КешерНет у Кривому Розі під час навчання мали можливість дізнатися більше про безпеку у мережі Інтернет. Основною стала тема кібербулінгу та протистояння йому.
  • У комп’ютерному центрі в Луцьку також говорили про кібербулінг та правила безпеки в Інтернеті, а також проходили тематичне тестування.

 «Ніколи не вимикала інтернет в телефоні. Після прослуханої лекції задумалась над цим і тепер розумію, що недотримуючись простих правил безпеки піддаю себе небезпеці!» – Валентина, слухачка курсів

  • В Черкасах Світлана Захаріна, Олена Писіна і Еля Росачінська провели низку тематичних занять, присвячених безпеці як у мережі Інтернет, так і в житті.

«Як добре, що ми можемо про це вільно говорити. Це дуже важливо, що ми ще сьогодні вчилися шукати вихід з конфліктних ситуацій, як правильно позначити особистісні кордону» – Ілона Левіт, учасниця заняття

«16 днів…» і проект «Мама для мами»

  • У Дніпрі про проблему насильства говорили на занятті й учасниці проекту «Мама для мами». Наші ментор-мами отримали змогу подискутувати про проблему насильства, його ознаки та попередження, а також почути думку кваліфікованої юристки, однієї із наших ментор-мам, Олени Ковриги.

«Незважаючи на те, що закон про протидію домашньому насильству, який передбачає кримінальну відповідальність був прийнятий в Україні ще в 2017р, наші жінки не відчувають себе абсолютно захищеними. Відсутність достатньої кількості кризових центрів, замовчування акту насильства, ґендерні стереотипи, низька поінформованість заохочують звинувачення жертви або віктимізацію постраждалих від насильства!» –Олена Коврига

«16 днів…» і проект «Форум-театр. Єдиний простір»

  • У Харкові наші активістки Яна Левінська, Лариса Польська та Наталія Котелевіц провели для учнів ліцею Шаалавім заняття, присвячене кампанії проти насильства. 20 ліцеїстів та ліцеїстом мали можливість бути залученими до унікальної методики робити – форум-театру. Ця унікальна форма роботи, якої жінки були навчені на семінарах Проекту Кешер, дозволила хлопцям проявити всі почуття і емоції, які ними охоплювали під час розмови про насильство серед молоді, порушення особистих кордонів, буллінгу.

«Такі зустрічі дуже важливі для хлопців. Ви сьогодні дали цінну інформацію для роздумів. З одного боку, тема насильства, з іншого боку, цікава нова форма роботи. Впевнена, що ми продовжимо роботу над цією темою» – Марина, завідуюча ліцею

«16 днів…» і заняття для молоді

  • У Бердянську наші активістки провели тренінг в школі для підлітків, розмовляючи про профілактику насильства серед дітей та налагодження здорових стосунків у колективі.

«Проведення таких пізнавальних тренінгів з сучасними методиками – це дуже важливо. На тренінгу хлопцям показали масу шляхів вирішення конфліктів. Я викладач, але я по-іншому подивилася на своїх учнів. В ході тренінгу я зрозуміла, що до кожної дитини потрібно знаходити індивідуальний підхід і проводити роботу не тільки з ініціаторами цькування, а й з їх жертвами і свідками» Ірина Г., викладачка

  • У Запорізькому ліцеї пройшов тренінг , присвячений темі булінгу. Ліцеїсти дізналися як розпізнавати булінг, як спілкуватись з однолітками та як вирішувати конфлікти.

«Переслідування, образи, цькування … Для дитячого, і особливо підліткового середовища – це звичайне явище. Жертвою буллінгу може стати кожен, хто не вписався в межі того чи іншого колективу … На жаль, цькування в школі було завжди – раніше про це просто мало говорили. Але проблему буллінгу варто обговорювати, адже з цього починається безпека дитини в школі», – Тетяна Д., педагогиня

  • У Мелітополі пройшли одразу два заходи для підлітків (у школі та єврейській громаді), які організувала наша активістка Галина Власенко. На заходах підлітки дискутували про насильство, причини виникнення конфліктів та допустимі шляхи їх вирішення.

«Викорінити буллінг тільки законопроектом неможливо. Потрібен комплексний підхід, і, в першу чергу, потрібно проводити роз’яснювальні роботи з підлітками!» – Галина Власенко

  • У Миколаєві активістки Проекту Кешер провели для школярів мультимедійне психологічне заняття, присвячене темам особистого простору та протидії агресії, вмінню говорити «ні» та позитивним емоціям.

«Привернути увагу до такої важливої теми, інформувати учасників в питанні буллінгу, навчити захищатися. Для профілактики і попередження насильства, дуже важливо, більше розмовляти з дитиною!»  – Ірина Б., учасниця тренінгу


У цілому, різнопланові заходи, організовані нашими активістками показали, що тема насильства негативно впливає на всі наші ланки життя, починаючи із здоров’я, закінчуючи самореалізацією. Протистояти їм можливо тільки консолідувавши усі наші зусилля.

Тому після завершення такої кампанії проблема насильства не має бути забутою. Ми маємо діяти й надалі, говорячи про проблему насильства, розповсюджуючи інформацію про протистояння цьому явищу. Жінки мають бути в безпеці завжди, а не тільки в дні акції!

І на завершення, корисні лінки про різні аспекти проблеми насильства, про те, як їх розпізнати та протидіяти їм!👇👇

▪Про економічне насильство – https://www.projectkesher.org.ua/…/ekonomichne-nasyl-stvo-…/
▪Про фізичне насильство – https://www.projectkesher.org.ua/…/fizychne-nasyl-stvo-iak…/
▪Про психологічне насильство – https://www.projectkesher.org.ua/…/psykholohichne-nasyl-st…/
▪Про сексуальне насильство – https://www.projectkesher.org.ua/…/seksual-ne-nasyl-stvo-i…/
▪Про булінг – https://www.projectkesher.org.ua/…/dytyna-i-bulinh-shcho-p…/
▪Про сталкінг – https://www.projectkesher.org.ua/…/stalkinh-prykhovane-nas…/

Розповідайте про це своїм близьким, знайомим, на тренінгах та заняттях.
Разом ми – сила проти насильства!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок