Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Із чим у нас найчастіше асоціюється слово «насильство»? Побиття, приниження, образи та інші прояви явної агресії? А що, якщо насильство не завжди буває настільки очевидним? Йдеться про такий різновид «прихованого» психологічного насильства, як сталкінг – небажане нав’язливе переслідування.

Що таке сталкінг та чому він небезпечний?

Десятки смс, телефонних дзвінків та повідомлень, відстежування усіх дописів у соціальних мережах, силует переслідувача, який чекає під дверима чи за рогом, вдома чи на роботі, докучає Вам чи Вашій родині, створює некомфортні ситуації – це типова картина сталкінгу.

Як Ви вже могли зрозуміти, сталкінг (англ. Stalking – “переслідування”) – це небажана нав’язлива увага до однієї людини збоку іншої людини або групи людей. Така «увага» розцінюється як форма домагання і залякування та виражається в переслідуванні жертви, стеженні за нею.

Цікаво, що сталкінг може мати свої різновиди. Так, у сучасному суспільстві популярний такий різновид сталкінгу, як кіберсталкінг. Велика кількість електронних листів та повідомлень із приниженнями, звинуваченнями, наполяганнями про зустріч, тотальний збір особистої інформації про жертву, відстежування її активності та ІР-адреси, замовлення речей чи товарів на ім’я жертви, публікації образливих висловлювань в її сторону та багато іншого – це все у певній мірі може розцінюватись як форма кіберсталкінгу.

Реальні цифри та реальні випадки

Побутує думка, що здебільшого жертвами сталкінгу є знаменитості, проте це черговий міф. Насправді страждають люди різного віку та соціальних груп. Так, у 2011 році американські дослідники Центру з контролю і профілактики захворювань США повідомляли, що близько 15% американок і майже 6% американців хоч раз піддавалися сталкінгу. Серед них 54% жінок і 48% чоловіків вперше стали жертвами сталкінгу у віці до 25 років.

Організація Stalking Resource Center (SRC) з США, яка з 2002 року вивчає проблеми переслідування, пише, що тільки в США в 2010 році жертвами сталкінгу стали 7,5 млн осіб, 61% з яких– це жінки (джерело: zona.media).

В Україні окремі дослідження за кількістю переслідуваних відсутні.

У 2016 році усі ЗМІ голосили про гучну кримінальну справу, згідно якої 31-річний громадянин США Майкл Даніель Рубенс був засуджений та ув’язнений на 10 років за кіберпереслідування та крадіжку особистих даних.
М.Д.Рубенс був звинувачений у тому, що в період з 2012 по 2015 рік зламав десятки інтернет-профілів жінок, їх електронну пошту і сторінки соціальних мереж, незаконно отримавши їх фото та особисті дані.

Отримані зображення Рубенс використовував для створення порнографічного матеріалу, який далі публікував на різних веб-сайтах в Інтернеті.
Зібрані особисті дані і створені ним порнографічні матеріали Рубенс використовував, щоб впродовж багатьох років шантажувати, ображати і принижувати своїх жертв. Суддя, який розглядав цю справу, підкреслив, що настав час усвідомити, що кіберпереслідування в наші дні є дуже серйозним злочином.

Що говорить законодавство?

Насправді таких випадків, як вищеописаний, існує надзвичайно велика кількість. Інтернет-ресурси просто переповнені історіями звичайних людей (здебільшого жінок), які стають жертвами сталкінгу. Тому у багатьох країнах сталкінг вже давно вважається злочином, однією із форм домагання та залякування.

Вперше сталкінг внесли до переліку кримінальних злочинів американці – в 1992 році. Далі – канадці та австралійці. В Євросоюзі нав’язливе переслідування карається в Великобританії, Бельгії, Ірландії, Голландії, Австрії та Німеччині.

Наприклад, за законами Великобританії, для кваліфікації поведінки як сталкінгу досить двох інцидентів за умови, що сталкеру відомо про небажаність його дій: це можуть бути два телефонних дзвінки незнайомій людині, два подарунки, два переслідування тощо.

У Кримінальному Кодексі України стаття за сталкінг не передбачена. Найчастіше дії сталкерів можуть розглядатись у розрізі статті 182 «Порушення недоторканності приватного життя», та успіхом ці справи не увінчуються, в наслідок чого скалкінг залишається «невидимою проблемою».

«Невидима проблема», що несе серйозну загрозу

Суспільство повинне зрозуміти, що сталкінг – це не просто «новомодний» закордонний термін, а серйозна проблема, яка може нести за собою трагічні наслідки. Наприклад, за даними найбільш раннього дослідження в США за 1998 рік, три чверті постраждалих жінок, яких переслідували, піддавалися фізичному насильству. Від того часу ситуація не сильно змінилась, сталкінг досі залишається проблемою, про яку мовчать та про яку не прийнято говорити.

Зважаючи на таку небезпеку  насильства ми маємо говорити про його існування, а також боротися із ним, будь це сталкінг, булінг чи будь-який інший його різновид. Тому Проект Кешер щороку долучається до Міжнародної ініціативи «16 днів активності проти гендерного насильства у ставленні до дівчат та жінок». Так, одним із пріоритетних напрямків нашої діяльності є інформаційно-просвітницька діяльність задля створення простору для суспільної дискусії в подоланні насильства щодо жінок, у тому числі, й сталкінгу як проблеми переслідувань жінок. Постраждалі не мають соромитись заявляти про свою проблему, а всі небайдужі – мають задуматись над тим, як можна протидіяти сталкінгу та захистити постраждалих від нього.

Як бачимо, у багатьох випадках людина, яка зазнає переслідування є не захищеною та не отримує необхідну відповідь на запитання «як діяти у такій ситуації?». Пропонуємо кілька порад (першоджерело: amilypsy878.com) як себе поводити та що робити, якщо Вас переслідують:

  1. Зведіть нанівець будь-яке живе спілкування з сталкером, в тому числі по телефону.
  2. Повідомте про переслідування близьким і друзям, попередьте їх. Зверніться у правозахисні інстанції у Вашому місті.
  3. Не ведіть жодних переговорів без присутності третіх осіб. Фіксуйте будь-якими способами неадекватну поведінку сталкера.
  4. Не уподібнюйтеся сталкеру і не робіть симетричних дій у відповідь, особливо в соціальних мережах.
  5. Будьте готові, що не всі виявляться на Вашому боці.
  6. Ходіть до психолога, медитуйте, моліться, займайтеся позитивним мисленням або спортом. Робіть все, що дозволяє вам зберігати душевну рівновагу.

Пам’ятайте, що Вам нема чого соромитися, і Ви маєте право на захист і підтримку!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок