Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Жінка, яка народила дитину, переживає не тільки сильне гормональне потрясіння, але й емоційне. Нова роль, нове завдання, нова відповідальність – усе це потребує великих знань та досвіду, яких не завжди вистачає. Тому у цей надзвичайно важливий момент значної ролі набувають увага та підтримка інших, допомога зі сторони задля фізичного та психоемоційного здоров’я як матері, так і немовля. І саме таку допомогу молодим мамам надають наші ментор-мами, яких ми навчаємо у проекті «Мама для мами».

Ментор-мама для молодої мами – більше, ніж просто допомога

Пройшло вже три роки від початку реалізації такої ініціативи для молодих мам у Дніпрі. Настав час підводити підсумки. Тому 7-10 листопада відбулася низка важливих заходів проекту «Мама для мами»*, на яких була присутня делегація єврейської громади Бостону (США). Там проект підтримки молодих мам Visiting Mums реалізується більше, ніж 25 років! Які ж результати такого візиту?

1.Домовленість про взаємодію держструктур, медичної спільноти та громадських організацій для формування нового погляду на проблему підтримки молодої жінки.

7 листопада відбулася унікальна у своєму роді панельна дискусія «Психологічна готовність жінок до материнства і організація допомоги жінці в перинатальному періоді для збереження її ментального і фізичного здоров’я».

В обговоренні взяли участь психологи, профільні фахівці департаменту охорони здоров’я, акушери-гінекологи центрів сімейної медицини та стаціонарів, перинатальні фахівці, неонатологи, гінекологи, лікарі сімейної медицини, доули, представники «Шкіл відповідального батьківства», молоді мами, громадські організації та представниці делегації із Бостона.

Така дискусія ще раз показала важливість та продуктивність взаємодії різних структур для підтримки молодої мами.

 «Я хочу, щоб кожна жінка могла бути почутою своїм доктором і розуміла інтереси лікаря. Це основа довіри між ними, пошуку рішень, які задовольнять кожного з них і збережуть відносини. Адже пологами відносини не закінчуються. Навіть з лікарем акушером-гінекологом. Після пологів життя тільки починається, зовсім інше життя» – Оксана Ратушна, юристка, сімейна медіаторка.

За результатами співпраці вирішено організувати тренінг з комунікації для всіх сторін, що беруть участь в діалозі. А також провести зустріч на тему «Домашні пологи: від заборони до виявлення потреб жінки і гнучкості системи».

2.Діалог щодо результатів проекту та пропозиції його подальшого розвитку (думки учасниць та партнерів проекту).

8 листопада пройшов прес-ланч, на якому були представлені результати проекту «Мама для мами» за 3 роки його реалізації (2016-2019рр.).

На прес-ланч були запрошені керівники єврейських організацій міста, профільних медичних організацій та інститутів громадянського суспільства.

Ключовою подією прес-ланчу стала презентація результатів роботи програми «Мама для мами» («Visiting Mums»).

У ході інтерактивного спілкування з організаторами та експертами проекту, представниками єврейських організацій, всі учасники мали можливість висловити свою думку щодо доцільності та важливості надання психологічної допомоги молодим мамам і внести свої пропозиції щодо подальшого розвитку проекту.

Так, під час ланчу  виступали молоді мами, які брали участь у проекті – Тетяна Адаменко та Анна Гоголєва. Тетяна дізналась про проект, коли була вагітною першою дитиною, Анна – другою. Аня відзначила, що дуже шкодувала, що не потрапила в проект з першою дитиною. Цей проект допоміг їй стати щасливою мамою і побачити всю красу материнства, незвертаючи уваги на труднощі. Тетяна, завдяки проекту, знайшла упевненість в собі, зрозуміла, що не потрібно замикатися в своїх проблемах, а необхідно приділяти час і своїй улюбленій справі. Чоловік її в цьому підтримує. І це дало результат – завдяки підтримці зі сторони під час декрету Тетяна змогла перевести з англійської текст, зробити власні ілюстрації та видати книжку для дітей та батьків!

У результаті презентації та обміну думками, усі партнери та присутні підкреслили важливість такого проекту, погодившись надалі його підтримувати та просувати.

3.Покращення знань та вмінь на тренінгу від спеціалісток із Бостону.

10 листопада Бостонські кураторки і партнерки проекту «Мама для мами» провели тренінг для наших ментормам.

Жінки-учасниці тренінгу отримали нові знання та навички із свідомої саморегуляції, вміння слухати та усвідомлення себе.

Деббі Вайтхілл (Debbie Whitehill), керівниця такого ж проекту у Бостоні ,разом з ментор-мамами із Бостона поділилася секретами взаємодії з молодими мамами, навчила інструментів та технік повернення в ресурсний стан ментор-мами, відповіла на питання учасниць тренінгу.

У ході візиту делегації єврейської громади Великого Бостона, відбулася низка інших робочих зустрічей з командою програми «Мама для мами» Проекту Кешер, де були намічені подальші шляхи взаємодії. І, до речі, справжнім сюрпризом для представниць делегації стало знайомство з українськими етнічними традиціями, відвідування Центру народної творчості Петриківка, визнаного культурною спадщиною ЮНЕСКО.

У цілому, три роки реалізації проекту «Мама для мами» показали його результативність та важливість як для молодих мам, їхніх новонароджених малюків, так і для ментор-мам, які навчаються в проекті та виконують важливу волонтерську місію.

Декілька результатів проекту «Мама для мами» у цифрах та фактах:

Якщо Ви із Дніпра і також хочете долучитись до проекту «Мама для мами», надсилайте нам свою заявку – ДОЛУЧИТИСЯ ДО ПРОЕКТУ

*Проект «Мама для мами» реалізується у м. Дніпро за підтримки CJP (Об’єднаної Єврейської Благодійної організації Бостона та околиць) у співпраці з Дніпровською єврейською громадою (Kehillah Project).

 

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок