Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Євреї проживали на території сучасної України з давніх часів. Та у різні часи ці умови проживання були різними. Що ж змінилося тепер, за часів незалежної України? Яке становище єврейських громад сьогодні? Чи росте рівень антисемітизму? Та які відносини України із Ізраїлем? На ці та інші питання відповідаємо у сьогоднішній статті.

Київський єврейський форум

Картинки по запросу Київський єврейський форум ложкінНаприкінці весни 2019 року усі вітчизняні ЗМІ повідомляли, що саме в Україні відбулася наймасштабніша подія єврейського життя на пострадянському просторі – Київський єврейський форум (5-7 травня, м. Київ). На цьому заході на найвищому рівні були представлені: керівництво держава, українська єврейська громада, громади сусідніх країн (зокрема, Молдови), всесвітні єврейське організації, Сполучені Штати і Держава Ізраїль.

Відкриваючи захід, організатор форуму і президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін заявив:

– Україна займає дуже важливе місце в історії єврейського народу. Саме тут жила велика частина всіх євреїв, тут зародився хасидизм, тут відбувалися ключові події сучасної єврейської історії.

За його словами, “українське суспільство змінюється. Воно стає більш відкритим, терпимим і різноманітним.  Зараз в Україні активно діють єврейські громади, культурно-просвітницькі та благодійні організації, відроджується єврейське релігійне і національно-культурне життя. Та чи справді ситуація настільки оптимістична? Давайте спробуємо з’ясувати далі.

Становище єврейських громад

Згідно з даними Всеукраїнського перепису населення у 2001 році чисельність єврейської громади в Україні становила 103,6 тис. осіб (0,2 % загальної кількості населення). Оновлених статистичних даних немає. Проте керівник Об’єднаної єврейської общини України Міхаель Ткач та деякі інші керівники єврейських організацій заявляють, що на даний момент ця цифра значно зросла і становить близько півмільйона людей.

Що стосується єврейських громад, то на початок 2008 р, згідно з даними Державного комітету з національностей і релігії, в Україні було зареєстровано 288 національних єврейських організацій і 290 іудейських релігійних громад. До них слід додати ще близько 100 єврейських благодійних організацій і фондів.

Перша незалежна легальна єврейська організація з’явилася ще за часів УРСР – Чернівецький фонд збереження єврейського кладовища – була створена в червні 1988 р (з серпня 1988 – Чернівецький єврейський громадсько-культурний фонд).

На даний момент становище єврейських громад в Україні виглядає наступним чином:

  • Працюють представництва основних міжнародних єврейських організацій – Джойнту, Сохнуту, Клеймс конференс, Гіллеля. Офіси Сохнуту діють більш, ніж в 70 містах України. Представництва Джойнту – в чотирьох містах України. Під патронатом Джойнта майже в 70 містах України діють Хеседи (благодійні центри).
  • Діє кілька всеукраїнських єврейських організацій і «зонтичних» об’єднань місцевих громад. На відміну від представництва міжнародних структур, «автохтонні» об’єднання характеризує відсутність жорсткої ієрархії.*
  • Окремо слід відмітити такі організації, як Ваад та ОЄОУ. Ваад – Асоціація єврейських організацій і громад України (голова – Йосип Зісельс) офіційно був створений в січні 1991 року, а до цього фактично був частиною єдиної союзного Вааду. На даний момент Ваад України об’єднує 266 організацій з 90 міст і є найбільш авторитетною всередині країни і в системі світового єврейства «зонтичною» організацією української єврейської громади. ОЄОУ – Об’єднана Єврейська община України (керівник – Міхаель Ткач), що об’єднує 126 єврейських громад та організацій. Проекти організації: контакт-центр, портал для пошуку роботи, єврейські новини, журнал, а також карта із інформацією про єврейські громади та організації України – КАРТА
  • У країні діють також кілька всеукраїнських релігійних іудейських об’єднань. Ортодоксальні громади входять до Федерації єврейських громад України (ФЕОУ, президент – р.Меір Стамблер, об’єднує 178 громад), Об’єднання іудейських релігійних організацій України (ОІРОУ, виконавчий директор – Євген Зискинд, за власною інформацією, об’єднує 62 громади) і Всеукраїнський конгрес іудейських релігійних громад (ВКІРО, керівник – р. Моше Реувен Асман). У прихильників реформістського іудаїзму існує своя організація – Релігійне об’єднання громад прогресивного іудаїзму України (президент – Олександр Злотник), в яку входить понад 40 громад.

*Джерело: vaadua.org

Варто відзначити й Проект Кешер як єдину всеукраїнську єврейську жіночу організацію. І хоча ми не релігійна організація, проте в основі нашої діяльності – єврейські цінності, а один із пріоритетних напрямків діяльності – Єврейська освіта. Так, ми регулярно проводимо тренінги щодо жіночого єврейського лідерства, вивчаємо єврейські тексти, відзначаємо єврейські свята, а також передаємо втрачені під час Другої Світової війни Сувої Тори до єврейських громад по містах України.

Рівень антисемітизму

На початку 2019 року відомий американський соціологічний інститут Pew Research Center опублікував результати чергового дослідження щодо антисемітизму. Дослідники центру поставили для жителів європейських країн два питання:

  1. Чи хочете ви, щоб євреї були вашими співгромадянами?
  2. Чи хочете ви, щоб євреї були членами вашої сім’ї?

Найперша у цьому рейтингу – Вірменія (близько половини людей негативно відповіли на запитання). Україна у цьому рейтингу зайняла останнє місце. Лише 5% українців відмовляють євреям у праві бути українськими громадянами і приблизно стільки ж не бажали б приймати євреїв в сім’ю. Тобто, виходить, що Україна є найменш антисемітським державою в Європі? А що говорять факти?

За результатами моніторингу прав національних меншин Ваад України у звіті Вячеслава Ліхачева йдеться:

За попередній період з початку систематичного моніторингу в результаті насильницьких інцидентів на ґрунті антисемітизму постраждала така кількість осіб: 2004 р – 8, 2005 р. – 13, 2006 р – 8, 2007 р- 8, 2008 – 5, 2009 р- 1, 2010 р – 1, 2011 – 0, 2012 р – 4, 2013 р – 4, 2014 р – 4, 2015 р – 1, 2016 р – 1. Ні в 2017 р, ні в 2018 р постраждалих не було.
Щодо антисемітського вандалізму, то у 2018 році було зафіксовано 12 таких випадків. За останні 15 років, згідно з даними моніторингу, була зафіксована наступна динаміка: 2004 р – 15 випадків антисемітського вандалізму, 2005 р – 13, 2006 р – 21, 2007 р – 20, 2008 р . – 13, 2009 р – 19, 2010 році – 16, 2011 р, 2012 р і 2013 г. – по 9, 2014 р – 23, 2015 р – 22 , 2016 – 19, 2017 р – 24.

А ось результати ще одного системного моніторингу. У січні 2019 року Об’єднана єврейська община України опублікувала свій перший звіт «Антисемітизм в Україні – 2018» У ньому ОЄОУ визнає наявність антисемітизму в Україні, проте відзначає його побутовий характер. При цьому організація звертає увагу на те, що за 2018 рік не зафіксовано жодного випадку фізичного насильства, обумовленого нетерпимістю до євреїв. Виходячи зі звіту загальна кількість зафіксованих інцидентів антисемітського характеру – 107, з яких 73 випадки було направлено на приниження єврейської національності, донесення думки про їх неспроможності, неповноцінності, прямі образи і погрози на їхню адресу.

У той час, за словами посла Ізраїлю в Україні Джоеля Ліона, випадки антисемітизму в країні відбуваються рідше, ніж в інших європейських країнах, і є скоріше хуліганськими витівками, аніж систематичними злочинами.

Як бачимо, цифри різняться. Та в цілому динаміка тішить.

Покарання за антисемітизм та закон України

Окремі питання протидії антисемітизму та ксенофобії містяться у деяких нормативних актах України:

  • У Конституції України зазначено, що усі громадяни мають рівні конституційні права і свободи, не залежно від кольору шкіри, статі, етнічного і національного походження тощо (стаття 25).
  • Кримінальний кодекс України включає дві статті, які можуть бути застосовані у випадках прояву антисемітизму: стаття 442, де дається повне визначення геноциду і покарання за нього та стаття 161, в якій йдеться про покарання за розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі тощо.

Варто відзначити, що українське законодавство не містить конкретного визначення терміну «ксенофобія» і «антисемітизм». Посол Джоель Ліон так коментує цю ситуацію:

– Наші визначення антисемітизму відрізняються. А щоб уникнути його проявів, перше, що треба зробити, прийняти одне загальне визначення антисемітизму, сформульоване IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) Міжнародним Альянсом Пам’яті Голокосту.

Таким чином, ситуація двояка: з однієї сторони, деякі статті можна застосувати у випадках злочинів, пов’язаних із антисемітизмом, з іншої – саме поняття «антисемітизм» в Україні не деклароване, що ускладнює ситуацію і не гарантує 100-відсоткової безпеки та захищеності.

Відносини України та Ізраїлю

Картинки по запросу нетаньяху в украине► Влутку 2019 року прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу прибув з офіційним візитом до України. Це відбулося вперше за 20 років. У результаті візиту були підписані ряд важливих документів: в ізраїльських вузах буде більше української мови, а в українських – івриту; в обох країнах планують відкрити Техноцентр для вчених і IT-шників; є домовленості про сільське господарство і патентах, перетині кордону.

► У цілому, дипломатичні відносини між Україною та Ізраїлем були встановлені 26 грудня 1991 роки (після здобуття Україною незалежності). В Ізраїля є посольство в Києві. Україна має посольство в Тель-Авіві і генеральне консульство в Хайфі. 23 травня був зареєстрований проект Постанови про перенесення посольства України в Державі Ізраїль з Тель-Авіва в його столицю – місто Єрусалим, проте поки що це питання відкладено на невизначений термін.

► Значимою подією у відносинах двох держав було встановлення безвізового режиму (закон вступив у дію 9 лютого 2011 року).

► А ось як коментує відносини Ізраїлю та України ізраїльський посол в Україні Джоель Ліон:

– Відносини між Ізраїлем і Україною дуже-дуже хороші на політичному рівні. А я хочу, щоб відносини були глибше на рівні людських контактів. Я хочу,щоб українці любили Ізраїль і не лише тому, що ми маємо загальні цінності, спільні інтереси чи спільну історію. Це повинно бути щось емоційне, а не тільки раціональне, що виходить з інтересів, цінностей та історії, але не є емоційним. І, щоб, зрештою, мати таку історію любові, тож давайте спільно зробимо цю історію.

Цікаво, що сам Джоель Ліон має українське коріння. Обидва дідусі його матері народилися в Україні. Один з них народився в Бориславі, а інший – в Коломиї.

Таким чином, аналізуючи усю цю інформацію, можна погодитись із згаданою на початку тезою Бориса Ложкіна про те, що «українське суспільство… стає більш відкритим, терпимим і різноманітним». І це важливо, адже мир між національностями та етнічними групами – це основа прогресу, розвитку і побудови сильного єдиного суспільства.

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок