Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Ситуація з пандемією, повинна була, здавалося би, паралізувати життя єврейської громади. Але цього не сталося. У багатьох містах громади продовжують жити активним життям, хоча частково і «в онлайні». І їм є, що розповісти і показати. Саме тому Проект Кешер в Україні вирішив відкрити проєкт «Подорожуємо громадами України. В гостях у…». Якщо ми не можемо зараз подорожувати реально, то чому б не відвідати міста, в яких живуть наші активні лідерки і надійні партнерки віртуально?

Так, 28 жовтня ми відвідали Хмельницьку єврейську громаду «Хесед Бешт». Про цю зустріч можна дізнатися більше за цим посиланням. А цього місяця, 30 листопада, ми побували віртуально у місті Рівному. З нами разом здійснило подорож понад 40 жінок з 22 міст України, Росії, Ізраїлю.

Що цікавого відбулося?

Проводили онлайн-подорож до Рівного наші незмінні представниці та активістки Проекту Кешер із цього міста: Тетяна Войталюк (керівниця осередку Проекту Кешер в Рівненській області, регіональна представниця), Еліна Кац (активістка Проекту Кешер, менеджерка проєкту «Жіноче єврейське лідерство»), Дар’я Єфименко (координаторка PR & Education Volunteer Community в Україні, активістка Проекту Кешер), Ірина Гутник (менеджерка культурно-просвітницької роботи Рівненського представництва «Хесед Бешт»), Вікторія Чимшит (генеалогиня, краєзнавеця в Рівненській і Волинській областях).

Разом учасниці мали можливість зануритися в історичні факти міста XV-XVI століть, дізнатися про цадиків, які жили в Рівному, про євреїв будівельників і кравців і про перший з’їзд хасидизму, який пройшов в цьому місті.

Окрім цього, жінки-учасниці віртуально прогулялися старими вуличками Рівного, насолодилися його архітектурою і побували біля будинку, про який оспівував в своєму творі «Повість про любов і пітьму» Амос Оз.

Ведучі зустрічі розповіли, чим живе єврейська громада Рівного сьогодні, з чого почала свою діяльність жіноча група Проекту Кешер в Рівному і які успішні проекти встигли реалізувалися за 20 років діяльності. Так, відеорепортаж місцевого телебачення показав, наскільки програми Проекту Кешер в Україні є затребуваними у місті, а відеовідгуки партнерів говорили самі за себе.

Що кажуть учасниці?

«Не дивлячись на те, що карантин нас обмежив в поїздках і подорожах, Проект Кешер дав нам унікальну можливість поринути в історію міст України. Я буду уважно стежити за цим проектом і буду рада продовжити свою подорож Україною» – Світлана, Черкаси

«Це дуже крута ідея подорожувати по містах України, дізнаватися історію цього міста, дізнаватися про видатних євреїв, які жили в цьому місті. Жоден YouTube або соціальна мережа не дасть тобі тієї атмосфери і ту унікальну інформацію, яку я отримала сьогодні на вебінарі!»

Час онлайн-подорожі у Рівному пролетів непомітно, на одному диханні. До скорих зустрічей-подорожей до нової громади України. Через місяць ми зустрінемося знову і цього разу у Дніпрі. Не забудьте поставити відмітку у своєму календарі на 22 грудня. Буде цікаво!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок