Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

«Літо, ах літо» – сумно зітхаєте Ви і з тугою дивитесь на життєрадісний натовп за вікном. Що це? Поганий настрій, чорна смуга або літня депресія? Так-так, Вам не почулося. Професійні психологи впевнені, що тепло і сонце – тригер для подібних розладів. Чи так це? Давайте з’ясуємо, продовжуючи дізнаватися правду про жіноче здоров’я!

Літня депресія: хвороба чи примха?

Дослідник і клінічний професор психіатрії в Медичній школі Джорджтаунського університету у Вашингтоні, доктор Норман Е. Розенталь, 35 років тому вперше серйозно зайнявся дослідженням літньої депресії. За його підсумками, літня депресія «summer SAD» – це зовсім не примха, а серйозна проблема. Більш того, до сьогоднішнього часу summer SAD офіційно визнана однією з різновидів афективних розладів.

Сезонний афективний розлад – це різновид депресії, обумовленої патологічними процесами в організмі. Для людей, схильних до цього розладу літо – особливо складний час року. Хворі стають недієздатними і не можуть працювати. Вони не насолоджуються життям, їх дні перетворюються в боротьбу, у них виявляються класичні симптоми депресивного стану, вони потребують особливої підтримки, а часто, і медичну допомогу.

Починається summer SAD навесні, набирає силу до середини літа і йде на спад до осені. Психотерапевт, доцент медицини в Клівлендської клініки Скотт Бі вважає, що випадки літньої депресії досить рідкісні – всього близько 10% від всіх сезонних розладів, і до неї, в основному, схильні люди у віці від 18 до 30 років.

Порівнюючи симптоми літнього і зимового «смутку», медики стверджую, що саме літня депресія найбільш небезпечна за своїми наслідками, окільки люди, які страждають цим розладом, менше сплять, менше їдять, і у них виникає більша кількість крайніх негативний проявів, пов’язаних зі спробами самогубства.

Як розпізнати summer SAD?

Важливо: діагноз може поставити тільки професіонал – лікар загальної практики, медичний психолог, психіатр.

Доцент Скотт Бі назвав кілька симптомів літніх розладів:

  • дратівливість;
  • занепокоєння або хвилювання;
  • проблеми зі сном.

Норман Розенталь пояснює, що в момент зміни сезонів наш мозок адаптується до переходу з зимового режиму на теплу весняну погоду, а у тих, хто страждає сезонним розладом, ймовірно, виникають проблеми з адаптацією. Точно не відомо, на виробленні яких нейромедіаторів це відбивається, але Норман Розенталь відзначає, що люди з літньою депресією з великими труднощами переносять збільшений світловий день і спекотну погоду.

Зимову депресію супроводжують млявість і сонливість, для літньої, навпаки, характерні безсоння і перезбудження.

Які причини можуть викликати літню депресію?

Медики досі не можуть прийти до спільної думки, що є її причиною, і висувають все нові і нові гіпотези.

“Клінічна картина літньої депресії добре документована, – розповідає психолог Норман Розенталь. – Але її справжні причини, як і раніше залишаються неясними”

Ми проаналізували авторитетні джерела і зібрали ряд найпоширеніших причин літньої депресії, на які вказують психологи:

ПРИЧИНА №1. Довгий світловий день

Передбачається, що поява симптомів літньої депресії може бути результатом збільшення тривалості світлового дня і зменшення ночі, а також супутних цьому потеплінь і посилень вологості. Однак в даний час в підтримку даної теорії доказів немає.

ПРИЧИНА №2. Чуже щастя

Нарівні з більш довгими днями і короткими ночами літо приносить в наше життя і нові емоції, наприклад, радість від сонячного світла, якої стає на порядок більше в теплу пору року. Багато людей починають радіти саме цим фактам і мають піднесений настрій незалежно від ситуацій навколо. Така поведінка теж може стати причиною розвитку літньої депресії у тих, хто з якихось причин не може розділити подібні емоції.

ПРИЧИНА №3. Алергії

Деякі психологи вважають, що алергія може також певним чином впливати на настрій людей. Існує теорія, що деякі алергени можуть викликати запалення в дихальних шляхах, що призведе до депресії схильних до неї людей. Не варто забувати, що саме у весняний і літній час загострюється алергія на пилок квітучих рослин.

ПРИЧИНА №4. Зайва вага, комплекси, невдоволення собою

Взимку організм прагне утеплитися, запастися енергією і паливом на морозний день. А влітку, коли під одягом важче заховати зайві кілограми, кожна спроба подивитися на себе в дзеркало перетворюється на муку. Постійне невдоволення собою може викликати депресію.

«Прийняти себе такою, яка я є»: бодіпозитив як практика подолання суспільних стереотипів

ПРИЧИНА №5. Хвороби і клімакс

Бувають стани і захворювання, при яких літня спека сприймається як щось нестерпне і майже вбивче. Дуже погано переносять спеку гіпертоніки і сердечники, люди з зайвою вагою і ті, хто страждає від підвищеної пітливості.

Як боротися з summer SAD?

Ті, хто відчуває перші, ще не яскраво виражені симптоми річного «смутку», можуть спробувати полегшити свій стан самостійно. Медики рекомендують:

  • приймати прохолодні ванни і душ,
  • включати кондиціонер,
  • перебувати в менш освітлених приміщеннях,
  • закривати штори в денний час доби,
  • носити темні окуляри на вулиці,
  • займатися спортом,
  • нормалізувати сон.

Доктор Норман Е. Розенталь в своєму дослідженні зазначає, що, якщо ознаки літнього ментального розладу носять системний характер, тому потрібно своєчасно звертатися до лікарів для призначення медикаментозних препаратів, антидепресантів, причому робити це рекомендується завчасно, приблизно з березня місяця.

Як бачимо, літня депресія зовсім не міф, а реальна проблема. Тому лікарі настійно рекомендують не ігнорувати ознаки літнього «смутку». Адже приховуючи виражені симптоми, боячись виглядати не такими як всі інші, хто тішиться літньому сонцю й теплу люди, Ви ризикуєте своїм психологічним і фізичним здоров’ям. Краще розуміти, що з Вами відбувається, не ігнорувати проблеми, і вирішувати їх за допомогою сучасної медицини. Давайте будемо ставитися відповідально до питань власного здоров’я! Проект Кешер – говоримо правду про жіноче здоров’я!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок