Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

“Но сказала Рут: не проси меня покинуть тебя и уйти от тебя обратно, потому что куда ты пойдешь – пойду и я, и где ты заночуешь, там заночую и я. твой народ (это) мой народ и твой Бог – мой Бог, 17. где ты умрешь, там и я умру, и там похоронена буду. пусть воздаст мне господь и еще усугубит, если не разлучит меня с тобою (лишь) смерть!”
(Книга Рут, 1: 16-17)

Наближається одне із важливих єврейських свят – Шавуот (свято дарування Тори). Із цим святом пов’язано багато подій та традицій нашої історії. Одна із таких – читання у день святкування Сувою Рут (Мегилат Рут). Із чим пов’язана ця традиція? Яка роль жінок Рут та Наомі у історії єврейського народу? Який духовний зміст несе історія їх життя? Знаходимо відповіді далі.

Рут: особистісне прийняття Тори

Рут була Моавітянкою. Вона вийшла заміж за іудея, через 10 років після одруження він помер.
Коли помер чоловік Рут, що жив в Моаві, її свекруха Наомі вирішила повернутися на свою батьківщину в Країну Ізраїлю. Рут вирішила не покидати її, неодноразово відкидаючи поради свекрухи Наомі залишитися в Моаві і знову вийти заміж.
Рішення залишитися з Наомі прирікало її на бідність – адже її свекруха, в результаті нещасть, що обрушилися на сім’ю, втратила все своє майно. Проте Рут відмовилася від забезпеченого життя. Не дивлячись на складне особисте рішення, вона вирішила піти з Наомі і продовжувати свій шлях з єврейським народом.

Таким чином, традиція читання Книги Рут у Шавуот виникла не без причини. Вона показує нам у свято дарування Тори, на прикладі особистої історії Рут, силу особистого рішення у приєднанні до народу Ізраїля.

Ешет Хаїль – справжній образ Рут

У історії зазначено, що Рут – приклад доброчесності та милосердя. Завдяки цим рисам, вона пішла за своєю свекрухою, допомагала та слухалась її у всьому та із чистими намірами.

Цікавий факт – в англійській мові є широко відоме слово ruthless. Воно означає недобрий, грубий і байдужий. Слово ruth, як би рідко воно не використовувалося, продовжує з’являтися в англійських словниках і означає «стати милосердним та турботливим про ближнього». Таким є зміст імені Рут, що відкриває нам напрямок, по якому повинна йти кожна людина.

Цікаво, що у джерелах Рут називають справжнім прикладом жіночого образу Ешет Хесед (милосердної жінки). Мегилат Рут говорить нам дуже багато про Хесед (благодіяння), про те, як важливо допомагати іншим. Звідси й традиція – наповнювати цей день Хесед (любов’ю, доброчесністю, милосердям).

У інших джерелах, завдяки сміливому рішенню Рут, внутрішня сила якої не знає собі рівних, її сміливо називають Ешет Хаїль (доблесною жінкою). Саме так і називав Рут її чоловік – Боаз.

Таким чином, неабияке милосердя та сміливість – головні риси Рут.

Наомі: допомога в продовження роду Ізраїля

У Сувої Рут також фігурують й інші жінки (Орпа, сестра Рут і Наомі, її свекруха). Важливе значення у нашій історії відіграє кожна із них, проте найближчою до Рут була саме Наомі. Адже вона стала саме тією жінкою, якій вдалося на чужині не забути власні традиції та створити в своєму будинку такий побут, що Рут, не роздумуючи, захоче і далі зв’язати своє життя з єврейством, будучи з народження моавітянкою.

Наші мудреці тлумачать значення імен, і про Наомі вони кажуть: “Діяння її були гідні, а звичаї приємні”.

Наомі спрямовує вчинки невістки (всі, крім самого першого, рішучого кроку Рут, яка вперто слідувала за свекрухою всупереч всім домовленостям і застереженням Наомі). Рут приймає і побут, і поради Наомі з повною довірою, знаючи про її праведність і турботу про неї. Рут у всьому покладається на Наомі, свою наставницю. Від Наомі вона дізнавалася про всі закони і звичаї народу, до якого увійшла, і не сумнівалася в чистоті її намірів.

Окрім цього, коли жінки прибувають в Бейт Лехем, Наомі допомагає Рут вийти заміж за далекого родича Боаза. Нащадком в третьому поколінні від цього шлюбу стане Давид (4:17), майбутній цар Ізраїлю.

Таким чином, справжня жіноча мудрість та досвідченість – ось як можна схарактеризувати Наомі.

Історія Рут та Наомі: «Тікун Олам», «Дугма Ішіт» та «ЛаДор ВаДор»

Цікаво, що історія Рут та Наомі певним чином відображає три важливі єврейські цінності. І це: «Тікун Олам» (перетворення світу), «Дугма Ішіт» (особистий приклад), і «ЛаДор ВаДор» (з покоління в покоління).

Так, Рут та Наомі вплинули на історію єврейського народу (Тікун Олам). Рут, будучи доброчесною та сміливою, щиро прийняла єврейські цінності  та традиції (Дугма Ішіт). Все це відбулося завдяки досвідченій Наомі, яка стала для Рут, наче мама та передала їй весь досвід та знання єврейських традицій (ЛаДор ВаДор).

Як бачимо, милосердна і смілива Рут та мудра і досвідчена Наомі змогли показати усю силу жіночої єдності в дії. Вони на особистому прикладі довели, що завдяки умілому обміну знаннями та досвідом, можна перетворювати світ, залишаючи свій слід в історії. І наближення Шавуоту – ще одна причина згадати про значущість цих жінок в нашій історії!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок