Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200
У світі існує нескінченна кількість стереотипів про євреїв: нашу культуру, вдачу, погляди на життя. Ми зустрічаємося з  різноманітними упередженнями доволі часто. Цікаво, що велика кількість людей навіть не усвідомлює, що є носіями та розповсюджувачами антисемітських стереотипів через жарти, або фразеологізми.

Цією статею Проект Кешер в Україні відкриває рубрику «Міфи та правда» – не євреям про євреїв», де ми будемо раді обговорити з вами, що є міфом, а що – фактом, ваші питання щодо єврейської культури та традиції. Будемо раді вашим питанням — розберемося разом!

Міф перший : Юдаїзм дискримінує жінок 

У суспільстві виникає багато питань  щодо ролі жінки у нашій релігії. Важливо одразу  зазначити , що наразі більшість жінок, що відносять себе до єврейського народу, не належать до якоїсь певної релігійної течії. Вони слідують традиціям своєї сім’ї, але не спираються на релігійні погляди у виборі свого майбутнього.

Ще один важливий факт — юдаїзм має велику кількість релігійних течій. Ортодоксальні погляди на можливості жінки у суспільстві значно відрізняються від поглядів реформістських, консервативних або сіоністських течій. Єврейську жінку можна побачити у Кнессеті (25% у парламенті Ізраїлю), у головній ролі кінофільму (Галь Гадот, Наталі Портман, Гвінет Пелтроу), в армії (33% солдатів ЦАХАЛ жінки, для них доступні 92% позицій армії) або у ролі рабина у різних куточках планети.

Що нам кажуть  єврейські тексти з приводу гендерних ролей?

У першій главі Тори «Берешит»  про першу людину написано у множині:

«Створив Б-г людину за Своєю подобою; за подобою Всевишнього Він створив її, чоловіка та жінку створив їх. І благословив їх Б-г» (Берешит 1:27-28).

Єврейська усна традиція пояснює це наступним чином. Спочатку людина була створена як незалежна істота, у якій жіноча та чоловіча частина були одним цілим. Проте Всевишній розділив людину на чоловіка та жінку для того, щоб вони доповнювали одне одного своїм унікальним потенціалом.

Талмуд (збірка правових та етично-релігійних положень юдаїзму) ці різності (відмінності між чоловіком та жінкою) трактує вже у гендерному порівнянні. Саме тут, окрім іншого, розписані обов’язки чоловіка та жінки. Головна роль єврейської жінки розкривається як роль матері та берегині домашнього вогнища. Її звільнили (проте не заборонили) від всіх наказових законів (міцвот), пояснюючи це тим, що виконання багатьох заповідей може завадити жіночим обов’язкам. Джудіт Хаупман рабин та професорка Єврейської теологічної семінарії США у своєму інтерв’ю з цього приводу зазначає:

«Жінки звільнені від найважливіших заповідей — вивчати Тору та молитися. А коли ти не повинен чогось робити, то найбільше і не будеш! Між тим, «знання — це сила», і оскільки влада у синагогах та йешивах (*єврейські навчальні заклади) перебувають під контролем чоловіків, то і жінок до влади не допускали».

«Ешет Хайль» – один із творів книги «Мишлей» (притчі царя Соломона) прославляє всі ролі, що може та повинна відігравати доброчесна жінка у житті. Тут жінка і вчитель, і підприємець, і мати, і дружина свого чоловіка.

Якщо розглядати права жінок в юдаїзмі з соціального боку, то вони були у якомусь сенсі ширшими, ніж у країнах західного світу. Жінки навіть ортодоксального напрямку завжди мали право займатися торгівлею – купувати, продавати, володіти правом власності, здійснювати приватні угоди.

Сьогодні у більшості течій юдаїзму жінки мають рівні із чоловіками права. Проте  процеси, які зараз відбуваються  у гендерних трансформаціях  релігійних течій є дуже суперечливими. В  будь-якому разі заборони Тори на освіту, розвиток, роботу не існує, а Талмуд звільняє жінку від виконання заповідей на користь її домашнім обов’язкам.

 

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок