Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Одне з найпоширеніших питань серед єврейської спільноти пострадянських країн та Ізраїлю: кого вважати євреєм? Хтось стверджує, що єврейство передається від матері, є ті, хто переконані, що єврейство може визначатися за батьком. Одні кажуть, що будь-який гіюр (процес прийняття юдаїзму) є достатнім для того, щоб людина вважалася євреєм, в той час інші стверджують, що законним вважається тільки гіюр ортодоксального напрямку. А ще є ті, хто взагалі не визнають цієї процедури.

Згідно з законами юдаїзму, релігія передається по лінії матері. Тож євреєм вважається та людина, яка народилася від матері єврейки або ж та, яка пройшла гіюр за всіма правилами алахи (галахи – єврейського закону).

Талмуд каже нам «…син від ізраїльтянки називається твоїм сином, а народжений від язичниці називається не твоїм сином, а її сином…» (Трактат Кидушин 68). Отже, якщо чоловік-єврей одружиться з жінкою іншого віросповідання, їхні діти не вважатимуться євреями.

Існує ще одна процедура, за якою людина може стати громадянином Ізраїлю та, таким чином, часто починає називатися євреєм серед пострадянської спільноти – «єврей за законом про повернення». З 1950 року всі, хто підходять під визначення за цією процедурою, мають право на отримання громадянства Ізраїлю. Право на репатріацію надається також дитині єврея/-йки та онуку/-чці, дружині або чоловіку, а також дружині та чоловіку дітей та онуків. Проте слід пам’ятати, що право на репатріацію не є законом, за яким людина вважається євреєм для релігійного світу. Також право на репатріацію мають євреї, які пройшли ортодоксальний, реформістський або консервативний гіюри. Держава Ізраїль визнає таких громадян євреями.

Ще один цікавий факт: єврей, який свідомо прийняв християнство, не має право на репатріацію. Хоча, за алахою він є євреєм та має право на тшуву (каяття), але не на гіюр.

Проект Кешер в Україні відкритий для жінок, які хочуть бути нашою частиною, поділяють наші погляди та цінності. Ми щиро раді, що можемо допомогти жінкам знайти себе та свою єврейську ідентичність, незалежно від того, хто саме з пращурів належав до єврейського народу. Ми вітаємо серед нас тих, хто хоче познайомитися з нашими традиціями та чесно відповідаємо на всі запитання!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок