Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

«За короткий час наш світ став таким, яким ми його ніколи раніше не уявляли. Одні люди охоплені страхом, занепокоєнням і тривогою. Інші не вірять в те, що відбувається. Невідомість лякає. Ми змушені справлятися з різноманітними турботами – фізичними, фінансовими, емоційними…» – говорить наша активістка із Хмельницького, учасниця лідерської програми Галина Гільберг, яка під час карантину придумала та реалізовує у своїй жіночій групі психологічний онлайн-проект «Весняне оновлення». У проекті беруть участь жінки, активістки Проекту Кешер із різних міст, підтримуючи одна одну у цей кризовий час. Як виникла ідея такого проекту? Яка його місія? Які труднощі виникали під час його реалізації? Які цікаві заходи проводили жінки? Про все це далі нам розповідає сама Галина.

Якщо ви також хочете поділитися досвідом, як ваша громада/група пережила чи переживає цей кризовий період або ж розказати про проекти підтримки, які ви реалізуєте, залиште заявку за посиланням нижче або напишіть нашим регіональним представницям. Шукайте їхні контакти у розділі «Команда». Ми розповімо про вашу важливу ініціативу!

«Спілкування не припинилось». Як карантин вплинув на життя громади та діяльність жіночої групи?

Свята, шабати, цікаві подорожі, зустрічі на тренінгах та просто спілкування за чашкою чаю зникли в одну мить, і, треба сказати, це досить негативно вплинуло на деяких учасниць жіночих груп не тільки міста Хмельницького.

Галина розповіла, що, як і для всіх, пандемія та вимушений карантин стали для її громади і жіночої групи неочікуваними та психологічно важкими. Учасниці жіночої групи підтримували одна одну щоденними телефонними розмовами.  Проте, як підкреслила Галина, для підтримки одна одної потрібно було щось більш дієве та цікаве, те, що могло б відволікти від нестихаючих новин і зростаючих кількостей захворювань. І у них виникла ідея…

«Випадковостей не буває». Як виникла ідея проекту «Весняне оновлення»?

Галина розповіла, що ідея психологічного онлайн-проекту «Весняне оновлення» виникла раптово та випадково. Зважаючи на ситуацію, у якій опинилися всі, вирішили знаходити вихід через сучасні технології. Обрали групу у вайбері. Це виявилось швидко та зручно.

До того ж, Галина підкреслює, що жінки надихнулись самим періодом, під час якого вони запустили проект:

Саме весна багата такими моментами, коли сам Всесвіт підштовхує і дарує сили для виконання наших бажань. Починається період, коли все приходить у рух, проростає, прагне до цвітіння, щоби явити світові свою красу і свої кращі якості. Це стосується і людини, особливо жінки.

Так і виникла назва проекту – «Весняне оновлення». Учасницями проекту стали 28 жінок різного віку. А онлайн-формат дозволив об’єднати учасниць із різних міст: Хмельницький, Тернопіль, Кам’янець-Подільський, Шепетівка і навіть Ізраїль:

– Так, це надзвичайно приємно, що Кешер об’єднує нас!

«Допомогти подолати соціальну ізоляцію». Яка його основна місія та цілі?

Проект «Весняне оновлення», за словами Галини, мав допомагати долати соціальну ізоляцію та самотність. У цьому, власне, й допомагали сучасні технології, завдяки яких здійснюватись щотижневі віртуальні зустрічі та спілкування, обмін думками, інформацією, фотографіями та листівками. Таке онлайн-спілкування мало «заповнити» брак зустрічей та живого спілкування. У цьому ключі допомогла й давня дружба між учасницями:

– Врешті решт, пам’ятаючи, девіз Кешера: «Ми можемо все!», хотілося  донести до учасниць нашого проекту, що бути щасливими – це не кінцева мета, а шлях, який починається з першого кроку, навіть якщо ці кроки поки вимушено віртуальні.

 «Записали проведення Седеру на відео». Які заходи проходять в проекті?

– Мене надихнула думка, що цю весну ми проведемо разом, не дивлячись на карантин та відстані, розділимо думки, відчуття та приємні емоції від краси природи, і пройдемо ті виклики, що зустрічатимуться на нашому шляху.

Отож, Галина придумала таку інтерактивну та цікаву форму – щотижня надсилає у групу фразу, яка стосується різних важливих тем: цілі, обов’язки, добрі справи, обмеження, особисті кордони, істина, внутрішня свобода тощо. Жінки повинні рефлексувати над цими фразами та ділитися своїми думками, порадами тощо. Таким чином, відбувалася психологічна розрядка і, за одно, жінки обмінювались різноплановою корисної інформацією:

Також важливою подією для учасниць проекту стало святкування Песаху та проведення Седеру, яке вони записали на відео:

– Завдяки спонсорам та Хмельницькому благодійному фонду «Хесед Бешт», клієнти та учасниці проекту при допомозі волонтерів отримали набори для проведення Пасхального Седеру. Ми, в свою чергу, записали проведення Седеру на відео, щоби кожен охочий міг згадати події виходу євреїв з Єгипту, час пролитих гірких сліз багатостраждальним, але нескореним народом, врешті решт, щоби кожен єврей відчув себе причетним до великого народу Ізраїлю за великим пасхальним столом. І ось ми разом занурюємо листочки марор в харосет – чудову суміш з яблук, горіхів, вина і кориці – і споживаємо їх разом, щоб розуміти, що навіть в найважчі часи ми повинні бачити солодкість, яка просочує наше життя. Дружба, любов, життєстійкість, доброта, які нас оточують. Всевишній вивів наших предків з Єгипту, а, значить, ми теж виберемося з цієї темряви. Протягом Седера кожен з нас робив сендвіч з маци і марор з невеликою кількістю харосет – і ось таке усе наше життя. Між труднощами завжди заховані проблиски радості. Так цьогоріч  ми всі разом святкували Песах, залишаючись у своїх домівках, але з твердою вірою на краще!

Символічним стало й оновлення екологічної зони у Хеседі, відвідувачками якого є деякі учасниці проекту:

Умілі майстрині під час карантину розмалювали паркан. Тут і квіти, і виноград, чисто тобі райські кущі. Чим не весняне оновлення?

І на завершення, Галина, авторка такого проекту підтримки жінок підсумовує:

– Це, дійсно щастя – спілкуватися з такими позитивними і мудрими жінками, бачити, як покращується їхній настрій та психологічний стан протягом проекту, а це – запорука і фізичного здоров’я! Тож, будьмо здорові і щасливі сьогодні, завтра і завжди!

 Проект «Весняне оновлення» ще не завершений, але вже можна робити висновки – у найбільш критичний момент жінки отримали потрібну та дієву підтримку одна від одної. Чи це не сила жіночої єдності в дії?

*Публікація на сайті вийшла у межах проекту “Жіноча сторона карантину”,  що реалізується у партнерстві з Громадським радіо та за підтримки Уряду Канади в рамках проекту «Голос жінок і лідерство – Україна», що впроваджується «Українським Жіночим Фондом» Український Жіночий Фонд / Ukrainian Women’s Fund. Відповідальність за зміст інформації несе ВЖЄО «Проект Кешер». Інформація, що представлена у публікації, не завжди відображає погляди Уряду Канади в УЖФ.

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок