Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200
Першою ознакою токсичного спілкування є те, що вам від нього стає погано. Якщо ви не відчуваєте радості від спілкування з близькою людиною, а провину, роздратування або навіть злість, тоді це точно свідчить про наявність проблеми.

Класичні фрази токсичних батьків:

  • Ти тільки подивися на себе.
  • Ти такий же, як і твій батько.
  • А ось я у твої роки…
  • Я заради тебе усім пожертвувала, а ти…
  • Ти поки ніхто, щоб щось казати.
  • Раніше ти була зовсім іншою.

Як вижити?

Кожна з таких фраз насправді містить приховане послання. Як тільки ви зрозумієте, що ваші батьки маніпулюють та як саме вони це роблять, вам точно стане легше цьому протидіяти.

Не варто емоційно реагувати на такі провокації, зберігайте спокій та не кричіть у відповідь. Якщо батьки не отримають емоційної відповіді, їхня провокація не вдасться.

Спробуйте у момент конфлікту побачити перед собою не ворога, а людину з власною психологічною історією. Зрозумійте, що саме ваші батьки ховають за такою поведінкою: які власні невдачі, почуття, внутрішні конфлікти.


Що ховається за токсичними фразами?

Що ми чуємо: Я заради тебе усім пожертвувала, а ти…

Послання до вас: Ти мені винна. Я вкладала у тебе свої сили і не задоволена тим, як ти мені повертаєш мій внесок.

Що це означає насправді: Я розчарована, що не змогла досягти того, що хотіла. Я не можу прийняти те, як склалося моє життя. Мені хотілося б, щоб ти якось виправила ситуацію.

Не приймайте такі фрази на власний рахунок, адже ви не маєте жодного відношення до рішень, які приймала ваша мама. Ви можете зробити для неї щось хороше, але тоді, коли самі бажаєте.


Що ми чуємо: Ти такий же, як і твій батько.

Послання до вас: Я зла та ображена на твого батька. Доведи мені, що ти не такий.

Що це означає насправді: Твій батько розчарував мене і я не знаю, що робити з цими негативними емоціями. Я боюся, що ти так само від мене відвернешся, тому вимагаю постійних підтверджень, що ти – не такий, як твій батько.

Не порівнюйте себе з власними батьками. Ви є окремою людиною і можете прожити своє життя, не повторюючи за ними. Спробуйте не занурюватися у почуття провини.


Що ми чуємо: А ось я у твої роки…

Послання до вас: Доведи, що ти достойна моєї любові.

Що це означає насправді: Я не впевнена у своїй значимості. Тож мені потрібно, щоб ти постійно підтверджувала мою значимість, здійснюючи подвиги заради мене.

Найкраща реакція – це нічого не доводити. Токсичні батьки постійно порівнюють дітей з іншими, із собою у цьому віці. Так вони намагаються досягти визнання.

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок