Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Часто від жінок можна почути: «Так, я за рівноправ’я, але я не феміністка»… Чому ми досі боїмося називати себе феміністками? Адже часто всі наші дії свідчать про те, що ми істинні феміністки та борчині за жіночі права. Тому нижче пропонуємо вам з’ясувати чи справді ви можете сміливо називати себе феміністкою, розглянувши умовний чек-лист феміністки*.

*Чому саме «умовний» чек-лист феміністки? Тому, що не існує єдиного рецепту про те, як бути феміністкою. Адже у цьому вся суть фемінізму – «жінка нічого нікому не повинна», вона має свободу вибору та дій. Тому ми відібрали базові пункти, яких дотримуються дівчата та жінки, що захищають гендерну рівність.

1.Я люблю себе.

Коли ви любите себе, тим самим ви показуєте, що вам важливо бути самою собою.

Любити себе означає любити своє тіло (особливо!), навіть якщо воно не відповідає стереотипам досконалості, пропагованим в ЗМІ. Феміністки часто борються проти неправильної концепції, яка стверджує, що приваблива жінка повинна володіти певними зовнішніми даними.

Важливо! Це не означає, що ви не повинні витрачати зусилля, щоб виглядати привабливо. Ви можете наносити макіяж або носити туфлі на високих підборах і одночасно бути феміністкою. Однак ви не повинні цього робити, якщо вам не хочеться!


2.Я відстоюю рівні права у стосунках з партнером.

Ви руйнуєте стереотипи про традиційні гендерні ролі.

Якщо ви хочете залишитися вдома з дітьми, поки чоловік працює, прекрасно! Ви все ще можете бути феміністкою! Тим не менш, ви і ваш партнер приймаєте усвідомлене рішення про розділення домашніх обов’язків.

Якщо готування в основному на вас, то чоловік бере миття посуду на себе. Якщо ваш партнер взяв на себе обов’язок робити прання по вихідним, то ви можете бути відповідальні за прибирання будинку. Тобто ви приймаєте рішення про розділення відповідальності, ґрунтуючись ТІЛЬКИ на особистих уподобаннях, а не на гендерних стереотипах.


3.Я привчаю дітей до гендерної рівності.

Ви навчаєте їх слідувати своїм інтересам і вподобанням незалежно від статі. Ви також пояснюєте їм гендерні переваги (наприклад, чому дівочі речі незмінно рожеві і фіолетові, а хлоп’ячі інших квітів і не можуть бути рожевими). Ви допомагаєте їм ставити перед собою цілі, які не залежать від їх статі.

Ви пояснюєте дітям роль матері і батька як партнерів, без гендерної прив’язки. Це дозволяє звести до мінімуму поширені переконання, що мама виконує роль виховательки, а тато – добувача.


4.Я намагаюсь підтримувати гендерну рівність на роботі.

Ідеальна робота – це коли всі рівні незалежно від статі, етнічної приналежності, сексуальної орієнтації і так далі. Насправді, на жаль, це не завжди так.

Нам часто доводиться зустрічатись із несправедливістю на роботі. Проте ви не можете її терпіти і доводите свій професіоналізм в роботі. Якщо ви відчуваєте дискримінацію по відношенню до вас, наприклад, вам платять менше за однакову роботу або відмовляють просувати по службі через статеву приналежність, ви не боїтеся говорити про існуючу несправедливість.

Якщо ви на керівній посаді, ви забезпечуєте рівноправність при прийомі на роботу, оплаті праці і просуванні по службових сходах.


5.Я підтримую інших жінок.

На жаль, в сучасному світі жінкам властиво засуджувати і принижувати інших жінок (мізогінія).

Ви стараєтесь протидіяти такому явищу, підтримуєте і розширюєте права та можливості інших жінок. Берете участь у різноманітних флешмобах та акціях підтримки жінок.

 


6.Я розумію ситуацію із порушенням прав жінок.

Ви знаєте, як систематично порушуються права жінок у всьому світі. Ви орієнтуєтесь у цьому питанні. Вас цікавлять тематичні новини та дії влади у цьому ключі. Також вас цікавлять правозахисні феміністичні організації та тематичні спільноти. Вас чіпляють ці теми та викликають бажання щось змінити у світі.

 


7.Я дізнаюся більше про захист прав жінок.

Вас цікавить істинний, не спотворений міфами та стереотипами, сенс фемінізму. Ви його розумієте та цілком погоджуєтесь. У вас є свої жінки-кумири, які підтримують рівність прав жінок та чоловіків.

Також ви цікавитесь жіночими організаціями та рухами. Ви навіть можете бути активною членкинею чи волонтеркою однієї із таких спільнот.

Якщо навпроти кожного пункту ви можете поставити галочку, тоді сміливо називайте себе феміністкою!

І не варто цього соромитись, а навпаки – говорити усім та пояснювати істинний сенс фемінізму. Можливо, саме завдяки вашим зусиллям коло феміністок та феміністів ще більше розшириться!

*Що таке фемінізм?
Фемінізм (фр., від лат. femina — жінка, самка) – суспільно-політичний рух за зрівняння жінок у правах із чоловіками, усунення гендерної дискримінації та боротьба з сексизмом (Словник іншомовних слів a-z-gender.net).
Фемінізм (від латин. femina — жінка) – теорія рівності двох статей, яка творить ідейну основу організованого руху жінок. Суттю феміністичних переконань є думка, що жінка зазнає суспільної дискримінації, насамперед через приналежність до своєї статі (Словник гендерних термінів www.jnsm.com.ua).

І на завершення, декілька порад феміністкам:
  • Завжди вірте в себе. Можливостям жінки, яка вірить в себе, немає меж.
  • Не ігноруйте той факт, що чоловіки і жінки відрізняються один від одного біологічно. Не робіть помилку, плутаючи фізичні відмінності з насильно культивованими.
  • Усвідомте, що і чоловіки, і жінки виросли в однаковому гендерному середовищі. Проявіть терпіння до тих, хто ще не зрозумів, чому фемінізм так важливий. Люди будуть більш відкрито обговорювати проблеми феміністок, якщо ви будете ставитися до них з повагою.
  • Будьте собою. Це дуже важливо, тому що, маючи сильний характер, ви точно ніколи ні для кого не змінитеся!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок