Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Літо у розпалі, а у відпустку ніхто чомусь не квапиться. Світова пандемія внесла корективи в організацію подорожей, про які варто знати. Тож, якщо ви плануєте у літню подорож чи мандрівку, у цій статті ми розповімо вам про нові правила безпеки для здоров’я, а також безпечні місця для відпочинку.

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я та головний санітарний лікар країни оголосили правила безпеки літнього відпочинку. Ці заходи допоможуть сформувати комфортний план подорожі та вбережуть від неприємних несподіванок. Коротко розповідаємо про них нижче.

ПРОЖИВАННЯ
  • Якщо ви відправляєтесь у мандрівку на вікенд і більше – краще наперед забронювати житло.
  • Перевірте можливість онлайн-реєстрації у закладі. Такий формат допоможе уникнути зайвих скупчень та черг.
  • Якщо під час проживання в готелі у вас підвищилась температура або з’явилися ознаки респіраторного захворювання, вам повинні організувати консультацію з медичним працівником та умови для ізоляції. Крім того, ізоляції підлягають всі, хто проживав в одному номері з хворою людиною.
  • У закладах розміщення повинні бути вмонтовані антисептики для загального користування.
  • Поза номером дозволено ходити лише в масках та респіраторах, а також дотримуватися 1,5 метри дистанції.
  • Зверніть увагу, заклад повинен проводити дезінфекцію поверхонь кожні 3-4 години, а також організувати центральний збір засобів індивідуального захисту для подальшої утилізації.
  • У теперішніх умовах безпечніше орендувати не номери, а окремі будиночки. Такий варіант досить вдалий з боку дотримання соціальної дистанції, проте не забувайте самостійно стежити за правилами безпеки.
ХАРЧУВАННЯ
  • Безпечніше віддавати перевагу замовленню їжі у номер.
  • Відвідуючи їдальні, кафе та ресторани, дотримуйтесь наступних правил:
    – Не заходити в приміщення без супроводу персоналу.
    – Обробити руки антисептичним засобом перед входом.
    – Дотримуватися соціальної дистанції 1,5 метра.
    – Заходити та пересуватися по закладу потрібно у захисній масці (крім часу вживання їжі).
  • Якщо ви подорожуєте з дітьми, будьте готовими до того, що в ресторанах поки не функціонуватимуть дитячі кімнати.
  • Одночасно за одним столиком може знаходиться не більше 4 осіб, не враховуючи дітей віком до 14 років.
ТРАНСПОРТ
  • Обираючи залізничний транспорт, віддавайте перевагу купівлі квитків онлайн, щоб уникати черг. Купити квитки на потяг тепер можна за 90 днів до відправлення, при цьому продаж квитків відкрито на 50% місць у поїздах.
  • При посадці на потяг вам виміряють температуру, а також перевірять наявність маски.
  • Важливо, що зараз у поїздах заборонений продаж продуктів харчування. У нічних поїздах провідники зможуть запропонувати лише воду у пляшках.
  • Згідно вимог Державіаслужби, під час авіаперельотів всі пасажири та персонал повинні дотримуватися маскового режиму.
  • Також мають діяти електронні альтернативи процесів, зокрема мобільна реєстрація, безконтактна посадка.
  • Під час зльоту та посадки всім пасажирам будуть вимірювати температуру.

Окремо слід поговорити про один із найпопулярніших різновидів відпочинку влітку – відпочинок біля відкритих водойм та басейнів. Чи безпечний він взагалі?

За даними організацій CDC та FDA, на даний момент не існує доказів, що вірус може передаватися через воду в басейнах, гарячих ваннах, спа-салонах або на майданчиках для водних ігор. Особливо, якщо воду в них обробляють хлором, адже він здатний інактивувати вірус у воді.  Так само дуже малоймовірно інфікуватися через воду у відкритих водоймах, річках чи у солоній воді. Утім, поки це питання все ще досліджується, і науковці не можуть надати беззаперечних доказів.

Проте, у зв’язку із пандемією, все ж таки ми повинні пам’ятати про деякі додаткові правила безпеки такого відпочинку, які допоможуть мінімізувати ризик інфікування вірусом SARS-CoV-2:

  • Перебуваючи на пляжі, зберігайте 1,5 м дистанції від інших людей. Лежаки, шезлонги та інші об’єкти, на яких можна сидіти та або лежати, також мають бути розміщені на відстані не менше метра. Плануючи поїздку, пам’ятайте – чим довший і більший пляж, тим більша можливість “відсісти” від інших відпочиваючих.
  • Не забувайте про часте миття рук перед вживанням їжі, після відвідування туалету, коли відчуваєте, що вони забруднилися. Якщо немає можливості помити руки, їх слід обробити спиртовмісним антисептиком.
  • Не відвідуйте ті місця відпочинку, де немає доступу до туалетної кімнати із проточною водою, рідким милом та одноразовими рушниками. Дотримання особистої гігієни є дуже важливим задля уникнення інфікування не лише коронавірусом, а й іншими видами вірусів і бактерій.
  • Дотримуйтесь етикету кашлю: чхати та кашляти потрібно в лікоть або в одноразову паперову хустинку,яку слід одразу викинути та помити після цього руки.
  • Уважно ставтеся до того, куди викидаєте використані засоби індивідуального захисту. На їхніх поверхнях залишаються мікроорганізми, що виділяються з повітрям, яке видихнула людина. Такі засоби можуть бути небезпечними для інших людей, а також забруднювати навколишнє середовище;
  • Не торкайтеся предметів (парасольок від сонця, шезлонгів тощо), якщо не впевнені, що вони продезінфіковані. Та не обмінюйтесь речами з іншими людьми: рушниками, захисними окулярами, іграшками тощо.
  • Не переодягайтеся в тісних роздягальнях, де багато людей.
  • Відмовитись від відвідування пляжів рекомендують людям віком 60+, тим, хто у групі ризику, а також тим, у кого є ознаки ГРВІ або пройшло менше 14 днів із моменту контакту із випадком підтвердженого захворювання на COVID-19.

Важливо – обираючи різновид такого відпочинку, надавайте перевагу відкритим пляжам на свіжому повітрі, а не відпочинку у закритих приміщеннях біля басейнів. І не забувайте про правила безпечної засмаги і безпеки на воді!

Портал European Best Destinations визначив найбезпечніші туристичні напрямки Європи влітку 2020. Автори рейтингу визначили топ 20 регіонів, найменш постраждалих від пандемії. Враховувалися такі критерії, як гігієна житлових приміщень, ресторанів, магазинів (регулярна заміна фільтрів кондиціонування повітря), наявність захисних масок у вільному доступі, дотримання соціального дистанціювання, наближеність туристичних місць до лікарень і наявність більшої кількості вільних місць в лікарнях з розрахунку на одного жителя в порівнянні з більшістю європейських міст. Ось список цих регіонів:

  1. Тбілісі, Грузія
  2. Корфу, Греція
  3. Цафтат, Хорватія
  4. Азорські острови, Португалія
  5. Превеза, Греція
  6. Алентежу, Португалія
  7. Батумі, Грузія
  8. Загреб, Хорватія
  9. Алгарве, Португалія
  10. Сібіу, Румунія
  11. Котор, Чорногорія
  12. Рієка, Хорватія
  13. Варшава, Польща
  14. Відень, Австрія
  15. Бохінь, Словенія
  16. Мальта
  17. Гданськ, Польща
  18. Вільнюс, Литва
  19. Рига, Латвія
  20. Дика Тайга, Фінляндія

Зараз більшість із вищеперерахованих напрямків залишаються для нас недоступними. Так, на даний момент (16.07) для українців доступні такі напрямки: Туреччина – без обмежень (потрібно страхування від Covid-19), Болгарія – з 16 липня без обмежень, Албанія – без обмежень, Хорватія – потрібно бронювання житла і ПЛР тест, Чорногорія – з 8 липня тест при прибутті літаком не потрібен, Північна Македонія – без обмежень, Сербія – без обмежень, Білорусь – 14 днів самоізоляції, Велика Британія – необхідна віза. Варто зазначити, що список регулярно оновлюється. Так, перевіряти актуальну інформацію про відкриття кордонів можна за допомогою спеціальних сервісів:  Інтерактивна карта від МЗС України, система Timatic,  сервіс Reopen Europe від Єврокомісії.

Чудова цьогорічна альтернатива мандрівкам закордон – локальний туризм.

Які можливості відпочинку в Україні та чи буде такий різновид відпочинку безпечним? З’ясовуємо нижче.
ЕКОМАНДРІВКА

Експерти прогнозують – цього сезону буде популярний зелений туризм та природні пам’ятки. Адже це один із найбезпечніших різновидів відпочинку зараз. Для такого відпочинку підійдуть такі локації:

  • Гірські місцевості у Карпатах. Вздовж кордону Закарпаття з Львівською та Івано-Франківською областю проходить закарпатський туристичний шлях, протяжність якого близько 400 км. Це маршрут по вершинах гір, який тягнеться від Боржавських полин аж до Говерли.
  • Природні парки та заповідники.  Щоб подивитися на екзотичних тварин в природному середовищі, можна відвідати заповідник «Асканія Нова», а неймовірні пейзажі відшукайте в національному парку Подільські товтри” або “Бузький гард”.
  • Українська пустеля в Херсонській області – “Олешківські піски”. Вона вважається одним з найбільших піщаних масивів у Європі.
  • Каньйони. Зазвичай, вони окутані скелястими горами та мають невеликі водойми. Українські каньйони, які варто побачити: Актівський (Миколаївська область), Буцький (Черкаська та Вінницька область), Тетерівський ( Житомирська область), Дністровський (Тернопільська область).
ВОДНИЙ ТУРИЗМ 

Як ми зазначали вище, на даний момент не існує доказів, що коронавірус передається у відкритих водоймах.  Проте пляжі України тепер переповнені туристами, на популярних курортах просто не можливо дотримуватись соціального дистанціювання. Тому це не найбезпечніший різновид літнього відпочинку. Але, якщо говорити про водний туризм, то тут найпопулярніші такі курорти:

  • Морський відпочинок у Херсонській, Одеській, Миколаївській чи Запорізькій областях (Коблево, Скадовськ, Залізний порт, Одеса, Затока, Бердянськ, Кирилівка).
  • Відпочинок біля озера: Шацькі озера (Волинська область), Рожеві озера ( Херсонська область), Солоні озера  (Закарпатська область), Голубі озера ( Чернігівська область), Озеро Синевир (Закарпатська область).
ІСТОРИЧНА ПОДОРОЖ 

Такий різновид активного відпочинку добре організовувати, маючи власну автівку, адже автобусні тури із великою кількістю людей все ще залишаються не надто безпечними. Популярними історичними локаціями є:

  • Замки та оборонні споруди: замок Любарта (Волинська область), Олеський замок (Львівська область), Кам’янець-Подільська фортеця ( Хмельницька область), Тараканівський форт (Рівненська область), Теребовлянська фортеця (Тернопільська область), Хотинська фортеця (Чернівецька область), Тустань(Львівська область).
  • Підземелля та катакомби. Походити підземним містом можна у Вінниці, Рівному, Львові, Луцьку, Умані, Дніпрі та Одесі.

Зрозуміло, що різноманітних історичних та культурних пам’яток по Україні дуже багато і буває важко вибрати. Полегшити таке завдання може інтерактивна карта пам’яток України на платформі Google, де об’єкти посортовані за рівнем цікавості.

Також можна відправитись в гастротур у цікаві місця України або обрати оздоровчий відпочинок в санаторіях чи оздоровчих комплексах.

Важливо, щоб наш відпочинок пішов справді на користь нашому фізичному та ментальному здоров’ю. Тому плануйте його, враховуючи усі правила та застереження, щоб бути спокійними за своє здоров’я та здоров’я своїх близьких. А якщо ви до кінця невпевнені у безпечності такої подорожі – краще відкласти її на потім, відпочивши вдома у колі близьких.

*Стаття опублікована у межах проекту “Жіноча сторона карантину”, що реалізується у партнерстві з Громадським радіо та за підтримки Уряду Канади в рамках проекту «Голос жінок і лідерство – Україна», що впроваджується «Українським Жіночим Фондом». Відповідальність за зміст інформації несе ВЖЄО «Проект Кешер». Інформація, що представлена у публікації, не завжди відображає погляди Уряду Канади в УЖФ.

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок