Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Ту бі-Шват, 15 числа єврейського місяця Шват (цього року – це 6 лютого) відзначається “Рош а Шана ла’Іланот” – “Новий рік дерев”.

Свято не згадується у письмовій Торі, читаємо ми про нього у Мішні – трактат Рош а-Шана. Саме тому існує кілька традицій святкування, та ще й продовжують створюватися сучасні та нові.

З цього дня починається відлік нового врожаю та порядку відділення десятин. У середньовіччі у Цфаті (північ Ізраїлю) виникає цікава традиція кабалістичного седеру, за прикладом седеру на Песах. Засновник Луріанської кабали, рав Іцхак Лурія Ашкеназі (АРІ) вбачав у символі дерева, як символі свята, саме Дерево життя, єднання людини та природи. Звичай полягає у спільній трапезі, де куштують свіжі або сушені фрукти, випивають 4 келихи білого та червоного вина, читають уривки з текстів Танаху, співають пісні.

У цей день поза межами Ізраїлю заведено їсти фрукти та плоди, якими Тора прославляє Ізраїль як “країну пшениці та ячменю, і виноградних лоз, і смоківниць, і гранатових дерев, олійних дерев та фінікового меду”. У деяких громадах є звичай мати на столі 15 різних видів плодів, як cходинок у Храмі.

У сучасній єврейській традиції цей день проводять як день екологічної свідомості та відзначають посадкою дерев.

Також у Ту бі-Шват розпочинається серія свят, що припадають на середину місяця, кульмінація яких випадає на Песах.

Ту бі-Шват – не лише новий рік дерев, але також і “свято Кнесету”, перше засідання якого відбулося саме у Ту бі-Шват у 1949 році.

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок