Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

«На восьмий день нехай буде у вас святкове зібрання (ацерет)»
Ваікра 23:36

Кожній людині хочеться, щоб почуття радості її не покидало ніколи. Але ж де віднайти таке «джерело вічної радості»? Відповідь на це питання дає свято, назва якого говорить сама за себе – Симхат Тора.

Картинки по запросу симхат тора

Тора – джерело нашої радості

«Симхат Тора» означає «радість Тори», і це дійсно дуже радісне і веселе свято, коли прийнято діставати всі Сувої Тори з Арон аКодеш, весело танцювати з ними навколо Біми (піднесення для читання Тори) та влаштовувати святкову трапезу.

І саме в той момент, коли ми танцюємо з Торою, ми насолоджуємося унікальним, вічним щастям, яке тільки Тора може принести в наше життя. «Це дерево життя для тих, хто охоплює його» (Притчі 3:18).

Сара Деббі Гутфренд, спеціалістка із неформальної єврейської освіти, авторка сайту aish.com зазначає, що свято Симхат Тора демонструє одразу п’ять ключових моментів, завдяки яким Тора приносить нам цю тривалу радість у життя:

1. Вона надає нам більш високі цілі

Вищим провісником тривалого щастя людини є ціль, що перевершує її саму. Всі наші особисті цілі, якими б важливими вони не були, є частиною вищої місії, яку поділяють всі євреї – нести світло світу, шанувати ім’я Бога, передавати наші священні традиції. Тора дає нам більш високі цілі, до яких ми повинні прагнути.

2. Вона показує нам, як бути вдячними

Більшість людей розуміють, чому подяка підвищує рівень щастя, але ми не завжди знаємо, як переживати це почуття щодня. Тора вчить нас, як бути вдячними декілька разів в день. На основі молитви три рази в день, молитвами над їжею і міцвою, вона наповнює нас постійним усвідомленням того, що ми отримуємо добро від джерела всього життя з того моменту, як тільки відкриваємо свої очі.

3. Вона вчить нас сподіватися

Життя важке і часто непередбачуване. Багато хто із нас зустрічається із різними проблемами, які ускладнюють пошук шляхів просування вперед. Але Тора вчить нас, що немає нічого неможливого. Що Бог ніколи не дає нам обставин, з якими ми не можемо впоратися. Що завтра буде світліше. Що спокутування чекає нас в майбутньому. Що ми не боремося марно.

4. Вона об’єднує нас

У світі, де так багато самотніх людей, залежних від віртуальних друзів, Тора виводить кожного та кожну з нас із кола ізоляції. Вона показує нам, як створювати спільноти і об’єднувати людей. Вона вчить нас, що ми потрібні один одному. Вона об’єднує старші покоління з молодшими. Вона заповнює культурні прогалини, які так часто поділяють нас. Вона дає нам спільну мову і загальну правду. Вона пов’язує нас один з одним.

5. Вона дає нам потік

Наші найщасливіші моменти відбуваються тоді, коли ми знаходимося в “потоці”, повністю занурені і поглинені тим, чим ми займаємося в конкретний момент. Ми виходимо за межі наших фізичних і емоційних обмежень, занурюючись в енергію моменту. Тора дарує нам це почуття потоку, коли ми здійснюємо міцву, яка є складною для нас, але в межах наших можливостей. Ми відвідуємо хворих, навіть якщо лікарні наводять на нас жах. Ми запрошуємо вдову з нашої вулиці на шаббатню вечерю, навіть якщо у нас немає настрою приймати гостей. Ми даємо цдаку, навіть якщо переживаємо за своє фінансове становище. Ми вирішуємо долати обмеження всередині нас і рухатися вперед, навіть якщо нам доводиться змушувати себе це робити.

Радість повернення Тори додому

Симхат Тора – свято, яке особливо важливе для жінок Проекту Кешер, адже вже

11 Сувоїв Тори передані до єврейських громад України

Про це детальніше можна дізнатися тут – СУВОЇ ТОРИ В МІСТАХ УКРАЇНИ

Жінки, які отримали разом зі своєю громадою цей дар, назавжди запам’ятають церемонії вручення – для них це свято залишиться яскравим, радісним моментом. Наявність Сувою Тори в їх громаді сприяла згуртуванню громад, відчуттю єдності із традиціями та залученню жінок до вивчення Тори!

Ось, наприклад, деякі відгуки учасниць святкувань Симхат Тора:

«Я вдячна Всевишньому, що в цей день моє серце наповнилось особливою радістю, радістю близькості Тори!» – Маргарита Шопник, керівниця жіночої групи (м. Кам’янець-Подільський)

«Свято радості Тори дійсно подарувало радість всім! Жінки можуть і мають бути з Торою» – Світлана Захарина, активістка жіночої групи (м. Черкаси)

«Нехай радість Тори залишиться з нами на весь рік. Адже Тора – це життя, неможливо без неї і без радості теж» – Галина Власенко, керівниця жіночої групи (м. Мелітополь)

Як бачимо, Тора і є цим “вічним джерелом щастя” та даром, який нас об’єднує та з якого ми черпаємо знання, вміння і енергію для перетворення світу!

Хаг Симхат Тора Самеах❗️

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок