Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200
«Міфи та правда» – не євреям про євреїв» рубрика, яку ми розпочали минулого місяця, продовжує розкривати правду щодо усталених думок про єврейський народ.

Цього разу поговоримо про поширений міф: в юдаїзмі жінку видають заміж без її згоди. Юдаїзм розглядає шлюб як найбільш бажаний статус людини та вбачає в ньому соціальну інституцію, створену Б-гом. Згідно з Торою мета шлюбу — взаємодопомога між чоловіком та жінкою, їхня фізична близькість, продовження та збільшення людського роду.

У біблійний період шлюб укладався за бажанням батьків, проте існувала та існує заборона на примусове одруження або заборону шлюбу. Розглянемо два приклади, що розкривають таку заборону:

  1. Тора розповідає нам: що коли слуга Аврааму прийшов сватати Ривку за Іцхака, її батьки та родичі хоч і погодилися, але повинні були запитати згоди самої Ривки виходити заміж. Спираючись на цей сюжет, єврейський закон каже, що батьки не мають одружувати своїх дітей без згоди самих дітей. І хоча принцип поваги до батьків є одним з найважливіших, проте він не розповсюджується на приватні справи сина чи доньки. Зокрема, і на вибір того з ким одружуватись.
  2. Талмуд (звід правил та законів юдаїзму) розповідає нам одну з класичних історій юдаїзму. Історія про те, як майбутній раббі Акива в молодості служив пастухом і з ним хотіла одружитися дочка його хазяїна. Батько дівчини був категорично проти, позбавив спадщини та утримання дочки, всіляко намагався завадити одруженню. Проте вона стала дружиною Акиви та у майбутньому відіслала його навчатися, що призвело до становлення чоловіка як видатного лідера єврейського народу. Ця історія, вивчається кожним, хто отримує ортодоксальну єврейську освіту та закріплює право молоді на самостійне прийняття рішення щодо власного шлюбу.

Та все ж у юдаїзмі таки існують заборони на одруження і стосуються вони у рівній мірі як жінок, так і чоловіків. Якщо ми звернемося до епохи одного з видатних діячів Талмуду Езри, то знайдемо його заклик до євреїв чоловіків — розлучитися зі своїми не єврейськими дружинами. Сама ж заборона виглядає наступним чином: «Щоб наших доньок не видавали за народи світу, а їхніх доньок не брали для наших синів» (Нехемія, 10:31). Рамбам, філософ та законотворець, у розділі свого кодексу «Закон про заборонені зв’язки» пише, що такими шлюбами порушується одна з заповідей Тори «Не одружуйтеся з ними», де ця заборона стосується як жінки, так і чоловіка.

Також алаха (релігійний закон) розповсюджує заборону на кровозмісні шлюби, або у таких ситуаціях, коли ще є дійсним попередній шлюб одного з наречених.

Згідно Талмудом існує 3 ситуації, за яких ти можеш не слухатися батьків:

  • заборона вчити Тору
  • заборона переїзду в Ізраїль
  • заборона одружуватися.

Тож, в юдаїзмі жінка сама обирає собі супутника згідно своїх обов’язків перед Б-гом.

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок