Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Війна триває… Ти у своєму місті чи далеко від дому… Стресу не уникнути, він був і лишається. Яким чином можна заспокоїти себе на гормональному рівні? Лови кілька небанальних порад:

Коли організм стресує, керувати собою складно. У момент сильного стресу в організмі підвищується рівень гормонів, що сприяють його мобілізації: кортизол (гормон стресу), адреналін, норадреналін (гормон зайця та лева) та пролактин.

Наша задача – вивести надмірний кортизол.

Що для цього потрібно:

  • Пий більше води, чорного та зеленого чаю.
  • Їж банани, чорний шоколад (від 75%), рослинні волокна, квашену капусту та йогурт (пробіотики).
  • Уникай кофеїну у другій половині дня.
  • Нюхай що-небудь свіже, запах свіжості заспокоює і розслаблює (як і будь-який аромат цитрусових, може підійти навіть свіжовипрана білизна).
Змушуємо організм виробити речовину анандамід

Це компонент, який найчастіше зустрічається в сім’ї конопляних і має психотропну дію. Найефективніший спосіб запустити вироблення анандаміду: біг та присідання. Це може бути біг на великі дистанції (від 10 км) або присідання протягом години з невеликими зупинками. Мета – довести м’язи ніг до перевтоми.

Скороти вживання цукру та всього, на що у тебе харчова алергія

За наявності цукру рівень інсуліну залишається високим. Інсулін – це сильний гормон, який може розбалансувати п’ять інших гормонів: кортизол, глюкагон, гормон росту, адреналін та норадреналін.

Якщо у тебе надто часто або надто довго підвищений рівень інсуліну, клітини твого організму можуть виснажитися та перестати реагувати на сигнал інсуліну про виведення цукру (глюкози) з крові. Харчова алергія також може сприяти гормональному дисбалансу, збільшуючи запалення, що може впливати на гормони, такі як кортизол. Тобто, потрібно зменшити чи забрати повністю вживання цукру та прибрати продукти, на які може бути алергія.

Активуємо реакцію релаксації

Важливе в цій історії – керувати диханням. Керуючи ним ми можемо досягти підвищення тонусу блукаючого нерва та його вплив на серцевий м’яз, отже, підняти рівень релаксації організму.

Є різні когнітивні техніки дихання. Наприклад, повільний вдих протягом 5 секунд, пауза 5 секунд, видих також 5 секунд. Якщо тобі не складно, можна поступово збільшувати тривалість кожної фази. Але тривалість паузи не слід збільшувати більше, ніж на 10 секунд.

Якщо можливо, зменш вживання кофеїну

Стимулятори на кшталт кофеїну можуть викликати виробництво гормонів надниркових залоз. Це особливо руйнівно, коли залучені інші гормональні стресори.

Будь здорова! Та, будь ласка, бережи себе!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок