Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

“Ні, це не монтаж. Саме так я виглядаю зараз. Сім місяців тому я дізналася, що у мене РАК” – буквально на днях шокувала усіх своїм зізнанням та світлинами відома українська журналістка та телеведуча Яніна Соколова на своїй сторінці у Фейсбук.

Упродовж семи місяців жінка бореться із раком. За цей час журналістка пережила 30 променевих терапій і 4 курси хіміотерапії. В той же час вона створила десятки ефірів різноманітних передач, стільки же інтерв’ю, брала активну участь у конференціях, виступала на телебаченні, видала книгу, спродюсувала фільм та зіграла у театрі.

 Коли суспільство закриває очі

Насправді, у зовнішньому вигляді Яніни та її діагнозі немає нічого шокуючого. То чому ця інформація так приголомшила усіх навколо? А все через те, що наше суспільство просто не готове говорити про «табуйовану» тему раку, уникаючи її. Сама Яніна коментує це так:

 “І те, що наше суспільство НЕ ГОТОВЕ співіснувати, а держава не завжди готова надати прийнятні умови життя і лікування для таких як я. Для середньо статистичного українця лиса людина з ознаками ослабленого організму – живий труп. Зіпсований матеріал. Сміття, яке не варто прибирати, бо все одно згниє. Рак не обирає. Він нищить всіх. Незалежно від того слюсар ти чи відома телеведуча. Суспільство йому допомагає нищити. Я все це пережила на собі

Для жінок Проекту Кешер ця тема близька, адже ми, практично від початку існування організації, займаємося просвітницькою діяльністю у питаннях лікування та профілактики жіночих захворювань, серед яких і онкозахворювання. Так, у межах проектів «Правда про жіноче здоров’я» та «HEALTHY BREASTS: проти раку молочної залози» ми залучаємо спеціалістів та громадськість для подолання тієї «інформаційної порожнечі», яка існує в питання жіночого здоров’я.

Ми знаємо наскільки тема незнання, закритості та неготовності суспільства до теми онкозахворювань є актуальною для нашого суспільства. Це неодноразово підтверджують й жінки, учасниці наших дискусійно-просвітницьких зустрічей:

“У моєї мами був рак грудей, рак яєчників, я знаю, що знаходжуся в зоні ризику, і моє здоров’я повинно бути під контролем. Але я отримую відмову в обстеженні і проведенні мамографії, так як у мене «нічого не прощупується», і роблю діагностику в платній клініці. Як бути в цій ситуації” – зазначила одна із учасниць нашого заходу у Харкові.

Парадокс, але саме таку ситуацію ми можемо спостерігати у сучасному інформаційному суспільстві. Як наслідок, жінки із серйозними діагнозами стають немов «соціально ізольованими» від суспільства.

Статистика, реальна ситуація та необхідні дії

“За статистикою в Україні 1 мільйон хворих на рак. Я повторю ще раз: 1 мільйон! Тобто приблизно кожен 42 в Україні хворіє на цю жахливу бацилу” – зауважує Яніна Соколова

 Ці цифри шокують та лякають. Виявляється, у найменшому селищі є жінка, яку торкнулась ця хвороба.

У такій ситуації надзвичайно важливими стає популяризація профілактики та регулярних обстежень жінок. Так, за нашими даними, у 2018 році виявлено понад 180 онкологічних захворювань, з них 55% на ранніх стадіях.

Профілактичні бесіди та діагностику ми проводимо у комплексі з інформаційно-просвітницькою діяльністю. Адже важливо, щоб отримані знання учасниці наших заходів як використовували у відношенні до власного здоров’я, так і поширювали серед своїх рідних та близьких, коліжанок та знайомих.

Особливу увагу ми звертаємо на організацію та проведення медичних діагностичних оглядів і обстежень молочної залози. Адже, за даними МОЗ, в Україні кожна 7-8 жінка має проблеми із грудними залозами, проте до лікарів звертається занадто пізно: у кожної 4-тої жінки при першому огляді виявляють захворювання на пізніх стадіях. Змінити ситуацію допоможе профілактика та раннє виявлення хвороби, адже на I стадії рак грудей виліковується у 95% жінок.

 Творчі проекти як звернення уваги до проблеми

 Показовим є те, що останнім часом суспільство консолідується навколо «табуйованих» тем власного здоров’я. Окреме місце відводиться творчим проектам. Так, недавно у соціальній мережі Facebook проходив челендж #mycancerstory, учасниці якого відверто розповідали про власні діагнози та боротьбу із онкозахворюваннями.

Творчий проект створює й вже згадана журналістка Яніна Соколова:

“Мені 35. І я хочу наступну частину свого публічного і непублічного життя присвятити темі, яка поглинула мене зсередини. Я хочу допомогти українцям, хворим на рак полегшити життя і бути…щасливими. Навіть у цей кепський період. Саме з цією метою ми з командою вирішили створити мультимедійний проект «Я, Ніна. Варто жити»”

Цікаво, що ми із власного досвіду знаємо про результативність творчих підходів у просвітницькій та профілактичній роботі. Абсолютно всі заходи Проекту Кешер, що стосувались профілактики раку грудей, зокрема, проводилися з творчими елементами. Акцент був зроблений на поєднанні просвітницьких заходів з яскравими, видовищними арт-віта флешмобамі і майстер класами під загальним девізом «Я вибираю життя!» («Танцюємо для життя!», «Малюємо для життя!», «Ліпимо для життя!», «Співаємо для життя!», дефіле «Заради життя!», фотовиставки «Заради життя!», спортивні заходи «Заради життя!»).

За підсумками цих акцій ми провели анкетування в 9 містах і опитали 137 осіб. Учасники анкетування зазначили, що позитивні арт-акценти допомогли сприйняти тему профілактики онкозахворювань, як дії, спрямовані на збереження здоров’я, краси, щасливої життя, наповненою позитивними емоціями. 100% учасників опитування зазначили, що інформація була корисною, 90% будуть використовувати отримані знання для збереження свого здоров’я та здоров’я близьких, 85% пройдуть діагностику найближчим часом.

У цілому такі творчі проекти та заходи покликані змінити ставлення до проблеми раку молочної залози як жінок, їх оточення, так і відповідних структур: із відчуття страху перед проблемою та небажання її визнавати до активізації зусиль щодо необхідності профілактики та лікування РМЗ.

 

“ПЕРЕВІРЯЙТЕ ВЛАСНЕ ЗДОРОВ”Я РЕГУЛЯРНО! Любіть цей світ і зробіть життя таким, за яке варто боротися” – говорить Яніна Соколова наприкінці свого звернення у Facebook

І дійсно, ми маємо говорити про проблему онкозахворювань та, завдяки ранній профілактиці й оптимістичному усвідомленому підходу, допомагати зберігати свої та чужі життя!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок