Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

1-7 серпня – Всесвітній тиждень грудного вигодовування

Тонна питань і неясностей – саме так можна описати тему грудного вигодовування. Чи можна обійтися без? Чи потрібно догодовувати дитину сумішшю? А що, якщо молоко занадто багато? І так далі … Склавши всі питання воєдино, можна написати не одну книгу!

Тому в цій статті ми обмежимося тільки найактуальнішими питаннями, які часто порушують молоді мами під час наших заходів проекту «Мама для мами». І відповість на них лікарка-методистка, консультантка з грудного вигодовування ЖК ПЦ КЗ «Дніпропетровська МКЛ # 9 ДОР» Вікторія Коноваленко.

І так, поїхали – 5 запитань консультантці з грудного вигодовування

Грудне молоко – найкраще, що може дати мама своєму малюкові!

Всім відомо позитивний вплив годування грудьми на малюка. Але і мама має свої вигоди:

► Перший позитивний момент від ГВ настане вже в пологовому будинку. У момент прикладання дитини до грудей відбувається викид окситоцину, що сприяє скороченню матки. Це особливо актуально в третьому періоді пологів для благополучного відділення плаценти і профілактики післяпологових кровотеч.

За рекомендаціями ВООЗ перше прикладання і тривале годування повинно здійснитися вже в пологовому будинку.

► Пролактин, відповідальний за вироблення молока, пригнічує вироблення естрогену і прогестерону, тим самим пригнічуючи овуляцію. Але мамам потрібно пам’ятати, що необхідний рівень пролактину підтримується тільки при організації годування дитини природним способом.

► Науково доведено, що тривале грудне вигодовування зменшує ризик розвитку раку грудей. Глобальне дослідження в 2002 році – вчені з’ясували, що відносний ризик виникнення раку грудей знижується на 4,3% за кожні 12 місяців годування грудьми на додаток до зниження на 7% за кожні пологи.

► Тривале годування грудьми «перезавантажує» метаболічну систему жінки оздоровлює організм в цілому. Внаслідок чого підвищується імунітет, слизова ставатиме менш сприйнятливою до впровадження вірусів.

Зменшується потреба в інсуліні у жінок з діабетом.

► Жінки легше скидають зайву вагу. У добу на вироблення молока організм витрачає близько 500 ккал.

► Тривале грудне вигодовування прямо пов’язане зі здоров’ям вже після настання менопаузи. У жінок, що годували грудьми більше 1 року знижується ризик розвитку:

-діабету на 20%;

-гіпертоніі на 12%;

-підвищення рівня холестерину на 19%;

-ризик серцевого нападу або інсульту на 9%.

► Жінки, що годували грудьми більше 33 місяців в своєму житті мають велику міцність кісток тазостегнового суглоба і гомілки, поліпшується загальна мінералізація кісток і знижується ймовірність остеопорозу. Кожні 10 місяців годування зменшують ризик перелому шийки стегна в постменопаузі на 12%.

► Годування грудьми також впливає на психоемоційний стан жінки. Вона ставатиме більш стресостійкою. Згадуваний раніше пролактин є сильним транквілізатором, що сприяє спокою мами та впливає на формування стійкої прихильності до дитини. Окситоцин діє на організм з ефектом дисфорії, конкуруючи з адреналіном. Він також збільшує агресію мами у відповідь на загрозу дитині для забезпечення захисту свого потомства. Але в той же час відмінно знижує рівень тривожності годуючої мами.

Так, можливий.

Імпланти ставлять під молочною залозою або під грудним м’язом. Доступи в постановці імплантів в розташуванні пластичних хірургів досить різноманітні.

►Перед операцією обговорюйте всі нюанси зі своїм лікарем. Висловіть своє бажання через якийсь час після операції годувати грудьми, і лікар порадить Вам найбільш підходящий план операції.

►Сама операція відбувається без травматизації молочної залози. Вся залозиста тканина зберігається в повному обсязі. Всі гормони лактації, окситоцин і пролактин також функціонують .

Таким чином, імпланти грудей не становлять небезпеки для майбутньої лактації жінки.

Правда. Новонароджений малюк вже має в крові передані мамою внутрішньоутробно незмінні специфічні антитіла, деякі з яких будуть циркулювати в його крові близько року.

Але молозиво і молоко мами відіграє дуже важливу роль в становленні імунітету дитини.

Роль грудного молока в імунній системі новонародженого умовно можна розділити на 2 етапи:

Перший – становлення імунної системи відразу після народження, коли до складу молозива (і молока) входять:

  • імуноглобулін Ig А, що виконує захисну функцію слизових дитини від патогенної флори;
  • імуноглобуліни Ig М і IgG, які, проникаючи в кров з кишечника, беруть участь в становленні власного імунітету малюка;
  • біфідус-фактор, стимулює зростання корисної мікрофлори кишечника;
  • лейкоцити і макрофаги, які беруть участь у формуванні власних захисних бар’єрів в кишечнику;
  • лактоферин – це особливий молочний білок, головна функція якого – зв’язування і транспортування заліза в організмі. Він захищає організм від бактеріальних, грибкових, вірусних інфекцій, має протизапальну і імуномодулюючу активністю, має протиалергенні дії т.д .;
  • лізоцим – антибактеріальний агент, фермент, що руйнує клітинні стінки патогенних бактерій;
  • особливі жирні кислоти, що містяться в жирах грудного молока, знищують патогенні бактерії і паразити;
  • специфічні олігосахариди, які служать основним харчуванням для власної мікрофлори;
  • плюс пропердин, система компліменту, а також ростові фактори і гормони в активній формі.

Загалом дітки, які отримують грудне молоко в перші місяці життя, зазвичай легше проходять період адаптації і їх імунна система дозріває більш ефективно.

З віком у дитини збільшується кислотність шлункового соку, і роль грудного молочка в становленні імунної системи знижується. Тепер вона сама росте, дозріває і не потребує такої підтримки ззовні.

►І тут вступає в силу другий етап. Тому що імуноглобуліни, лактоферин, лізоцим, олігосахариди, біфілус-фактори і інші компоненти нікуди не йдуть.

І якщо Ig M і Ig G вже руйнуються в шлунку, то IgA, і речовини, що стимулюють його утворення власними клітинами дитини, проходять крізь кислотний бар’єр.

Більшість досліджень, в тому числі під егідою ВООЗ, показали, що грудне молоко достовірно знижує частоту кишкових інфекцій і середніх отитів (за рахунок механізму смоктання), а також, за деякими даними, частоту і тяжкість перебігу ГРВІ.

І тут не важливо як саме ГВ це робить, скільки те, що воно взагалі це робить до року, після року, після двох …

Перед тим, як дати однозначну відповідь, давайте розберемося що ж впливає на вироблення і виділення молока.

►За утворення молочка клітинами молочної залози відповідає гормон пролактин. При прикладанні дитини і спорожнення грудей кількість пролактину в крові підвищується. Добовий пік вироблення пролактину припадає приблизно з 3 до 5 ранку, за умови, що мама хоча б раз погодує свого малюка в цей час. Пролактин після утворення починає свою молокооутворюючу справу через кілька годин. Можна сказати, що годуючи дитину мама використовує молоко, яке утворилося від попереднього вироблення пролактину. А після цього годування виробиться пролактин для наступного годування.

Слід пам’ятати, що повноцінне вироблення пролактину можливе при правильному прикладанні малюка.

З усього випливає висновок: для достатньої стимуляції вироблення молока потрібно: правильно прикладати дитину, регулярно її годувати вдень і вночі.

Виділення молока з грудей залежить від окситоцину. Дія його починається через декілька секунд після початку годування. Полягає в скороченні клітин гладком’язової мускулатури навколо альвеол молочної залози, що призводить до «видавлювання» молока в просвіт протоків. Жінки відчувають дію окситоцину, як легке поколювання в грудях через деякий час після початку годування («прилив молока»), мимовільне витікання молока між годуваннями або з другої грудей під час годування, помітно відчутне скорочення матки під час годування кілька тижнів після пологів.

Вироблення цього гормону безпосередньо залежить від емоційного стану жінки. Чим спокійніше почувається мама, яка годує, тим успішніше виробляється окситоцин.

Таким чином, кількість молока залежить від рівня вищеназваних гормонів.

Для вироблення пролактину важливі правильне прикладання, частота прикладань вдень і наявність нічних годувань.

На окситоцин впливає психоемоційний стан жінки.

Ці правила діють в середньому до 3-4 місяців життя малюка.

Після становлення лактації працює закон «попит породжує пропозицію». Скільки дитина з’їсть в одне годування, стільки і утворюється в наступне.

Годуєте собі на втіху і молочка для Вашого малюка завжди буде вдосталь!

Ні. Грудне молоко завжди підлаштовується під потреби малюка. Воно індивідуально в однієї і тієї ж мами для кожноїу наступної дитини. Має унікальний, ні з чим не зрівняний склад, який неможливо повторити в умовах лабораторії.

В склад молока входять не тільки легко засвоювані БЖУ, біологічно активна вода, але і активні гормони, ферменти, вітаміни, макро і мікроелементи, імунні фактори, фактори росту і ще безліч незамінних для дитини речовин.

Всього на даний час вчені відкрили близько 2000 компонентів грудного молока. І це означає, що за складом воно значно багатше.

Суміш виготовляється однаковою для всіх дітей. З її складом Ви можете ознайомитися в будь-якому супермаркеті. І зрозуміло, що він буде далекий від складу грудного молока.

Роблячи висновок можна сказати, що суміш ніколи не буде така ж, як грудне молоко. Пам’ятайте, що останнє слово за мамою. Тільки вона вирішує, чим буде годувати свого малюка.

Щасливого годування Вам! Молочних рік!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок