Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

У зв’язку із недавнім ажіотажем навколо визнання емоційного вигорання хворобою, активізувалися не стільки чоловіки, скільки жінки. Цікаво, що наш допис у соціальних мережах стосовно цього набрав більшу кількість вподобань та поширень підписниць, ніж інші дописи про здоров’я. Із чим це пов’язано? Невже емоційне вигорання у більшій мірі стосується жінок? Та як не зустрічатись із цим симптомом взагалі? Прояснюємо далі.

Коротко про емоційне вигорання або «Знайомтесь, burnout»

Синдром емоційного вигорання (або професійного вигорання) прийшов до нас із Америки. Його запропонував американський психіатр Фрейденберг в 1974 р., давши йому назву – burnout (бьорнаут).

Що ж це за такий стан? І чому ми говоримо не виснаження чи втома, а саме – «вигорання»? Емоційне вигорання найпростіше описати як стан сильної емоційної втоми. Тобто, фактично, людина «вигорає» від постійних стресів. Так, на офіційній сторінці у Фейсбук в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, йдеться:

“Вигорання створює суттєві проблеми в житті людини та заважає її нормальній життєдіяльності. Це синдром, що є результатом хронічного стресу на роботі. Водночас, важливо розуміти, що йдеться не лише про велике навантаження на роботі, а також про значний і тривалий стрес”

Недавнє дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua показує, що в Україні 64% громадян/ок перебувають у стані емоційного вигорання – стан виснаження на тлі хронічного стресу. Згідно з їхніми даними, 22% українців/ок стверджують, що основною причиною такого стану для них є невдоволення роботою.. Тільки 5% українців/ок повідомили, що не знають, що таке емоційне вигорання і чи є які-небудь методи боротьби з таким станом.

Бьорнаут – хвороба жінок? Емоційне вигорання і гендер

“У нашому суспільстві прийнято вважати за аксіому, що жінка повинна нескінченно роздавати себе, поки від неї нічого не залишиться” вважають Емілі і Амелія Нагоскі , авторки дослідження і книги «Вигорання: Як перервати цикл стресу» (Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle)

Отож, повертаємося до початку – чому ж емоційне вигорання викликає більший інтерес в жінок, ніж в чоловіків? Невже цей симптом (не хвороба) стосується більше жінок? Відповіді на ці питання шукаємо у дослідженні згаданих жінок:

“Порівняйте два епізоди. Ви говорите: «Боже, я не спала до 4-х годин ночі, пекла кекси на шкільне свято». Всі навколо: «О, молодець!» Або Ви говорите: «Я спала, як немовля, всю ніч і відчуваю себе чудово!» Швидше за все навколишні зроблять висновок, що Ви безвідповідальна ледащо, а не втішаться Вашому гарному стану”

Дослідниці підкреслюють,  якщо втомився чоловік, то він завжди має «негласний» дозвіл нашої культури кинути все, взяти паузу, піти відпочити і відновитися. Жінка же такого дозволу – немає. Вона повинна бути сильною, милою, доброю, щедрою, турботливою у всіх своїх соціальних ролях, витримувати настільки тривалий і глибокий стрес, у підсумку якого, втрачає здоров’я.

Авторки вважають, що ми навіть не замислюємось про те, що суспільство вважає вигорання мало не мірилом успіху. «Якщо не вигорів – значить зробив недостатньо». І тут гендер, як завжди, не грає на плюс жінці.

Ситуація вирішена: емоційне вигорання – хвороба! Чи все ж таки ні?

А тепер найцікавіше – якщо питання емоційного вигорання настільки актуальне, чи можна від тепер брати лікарняний у зв’язку із емоційним вигоранням? Не дивлячись на ажіотаж та численні повідомлення на різних інформаційних порталах, емоційне вигорання не визнано хворобою, це всього лише «професійне явище», як йдеться на ресурсі World Health Organization (WHO).

Й справді, розповсюдженість симптому емоційного вигорання спровокував перегляд цього симптому на асамблеї WHO, проте ВООЗ визнала цей симптом суто професійним явищем, яке не має ніякого відношення до інших сфер життя. У цьому контексті визначено, що воно характеризується трьома вимірами:

  • відчуттям виснаження або втрати енергії;
  • підвищеною психічної віддаленістю від роботи, або відчуттям негативізму чи цинізму, пов’язаними з роботою;
  • зниженням професійної ефективності.

Цікаво, що на це повідомлення активно відреагували жінки. Тематичний пост на сторінці міністрки Уляни Супрун, який повідомляє про це, просто «закиданий» коментарями від жінок щодо того, як бути із «емоційного вигорання матерів». А це питання, звичайно, що актуальне, адже ми у межах проекту «Мама для мами» часто говоримо про післяпологові розлади у жінок, серед яких можуть бути присутні й постійні стреси та напруження, які викликаються своєрідне «вигорання». Як же тоді класифікувати ці стани? Вочевидь, питання залишається відкритим…

Що говорять дослідження – чому жінки більше схильні до емоційного вигорання?

У позаминулому році в Швецькому університеті в Умео було проведено дослідження, згідно з яким жінки піддаються ризику емоційного вигорання сьогодні удвічі більше, ніж 30 років тому. Так, у 1990 році всього 8,5% представниць прекрасної статі вважали, що стан здоров’я у них гірше в порівнянні з однолітками, а в 2014 році такої думки дотримувалися 20% жінок, пише The Daily Mail.

Вчені проаналізували дані 1811 осіб у віці від 25 до 34 років. Дослідники виявили, що багато сучасних жінок страждають від вигорання через необхідність все встигати (працювати і приділяти час сім’ї). Крім того, суспільство очікує від жінок успішності, популярності та фізичної привабливості. Також фахівці згадують такі фактори, як відсутність рівності в особистому житті, погані умови праці в сферах, де в основному працюють жінки, наприклад, в сфері охорони здоров’я, виснаження, пов’язане зі стресом і підвищений ризик насильства з боку чоловіків.

Цікавим є й інше дослідження, проведене рік тому вченими із Монреальського університету, яке стосувалось суто професійної сфери. Так, дослідники з’ясували, що на роботі жінки частіше страждають на емоційне вигорання, ніж чоловіки. На думку вчених, це пов’язано з тим, що представниці прекрасної статі в порівнянні з чоловіками мають менше шансів отримати керівну посаду і просунутися по кар’єрних сходах. В результаті вони відчувають розчарування, що призводить до емоційного виснаження:

“Результати нашого дослідження показують, що жінки схильні до вигоряння більше, ніж чоловіки. Багато жінок мають низький рівень повноважень незважаючи на характер їх роботи і професійні навички, і, як наслідок – менше можливостей, відсутність права самостійно приймати рішення і низьке малоефективне використання професійних навичок. Те, що чоловікові легше отримати керівну посаду, змушує жінок відчувати емоційне вигорання“, – зазначає автор дослідження, професор Ненсі Бюргард

Як бачимо, проблема емоційного вигорання ховається значно глибше, вона тією чи іншою мірою торкається питання гендерної рівності та ставлення до «обов’язків» жінок у суспільстві. Суспільство прийняло боротьбу жінок у тому плані, що вони мають право працювати. Проте у той же час, не зовсім хоче приймати, по-перше, те, що вони повинні працювати у рівних умовах із чоловіками, а, по-друге, те, що домашній побут та виховання дітей – справа не тільки жінки, але й чоловіка. У результаті жінки прагнуть побудувати кар’єру, що із-за нерівних умов праці їм не завжди вдається та паралельно тягнути на собі усі сімейні справи.

Як запобігти емоційному вигоранню?

У межах статті ми не будемо вдаватися у симптоми та клінічну картину емоційного вигорання. На інтернет-ресурсах багато інформації щодо цього. Наше завдання – інформаційно-просвітницька робота щодо здоров’я жінок. Тому зосередимося більше на варіантах запобігання й профілактики емоційного вигорання жінки. Поради нижче допоможуть запобігати стресам та віднайти необхідний баланс:

  • Підготуйтесь до стресу. Вивчіть основи розслаблюючих вправ, медитації, дихальної практики.
  • Не забувайте про головне. Визначте пріоритетні цінності у житті і дійте відповідно.
  • Знайдіть баланс. Знайдіть «золоту середину» між роботою та особистим життям.
  • Чергуйте роботу та відпочинок. Не забувайте про відпочинок під час робочого дня та регулярні відпустки.
  • Заведіть домашню тваринку. Присутність домашнього улюбленця вдома допоможе краще переживати стреси, а прогулянка із собакою відкриє нові можливості спілкування з людьми.
  • Звертайте увагу на стан свого тіла. Якщо ви занадто стривожені, виконайте релаксуючі вправи для розслаблення. Підіть в тренажерний зал і займіться аеробікою – це допоможе зняти напруження.
  • Скажіть собі «СТОП». Ніколи не приймайте рішення, коли ви Сердиті, Тривожні, Одинокі і Подавлені.
  • Приймайте рішення! Якщо у вас дійсно серйозна проблема, з нею потрібно щось робити. Важка робота? Шукайте нову.

І на завершення, декілька дієвих та оригінальних способів боротьби із вигоранням, які рекомендують психологи в різних країнах.

  • Фінляндський метод «Тюлень». Вам потрібно на три дні відмовитись від будь-якої діяльності. Просто лежіть, дивіться телевізор, читайте книгу. Ви й не замітите як швидко заскучаєте по роботі.
  • Французький метод «Садівництво». Копання в землі і висаджування квітів ефективно відволікає від сумних думок.
  • Американський метод «Дитячий садок для дорослих». Іноді гра в сніжки та дитячі капризи можуть бути рятівним виходом із емоційного напруження.

Таким чином, емоційне вигорання – актуальна проблема для жінок, як у професійній сфері, так і в буденному житті. Та це зовсім не причина кидати всі справи. Завдяки правильним діям та зусиллями, вигорання можна успішно уникнути та запобігти. Так, на наших заходах у межах проекту «Правда про жіноче здоров’я» ми часто вчимо як саме це зробити. Слідкуйте за нашими анонсами і вчіться разом з нами! Заряджаємося силою жіночої єдності та перетворюємо світ навколо себе!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок