Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Хала – незамінний атрибут Шаббату. Часто ми навіть й не задумуємось яке велике значення та сенс процесу приготування хали. Також із халою пов’язані важливі традиції, які підкреслюють роль жінки у єврейському житті.

Це підтвердив й масштабний захід у Запоріжжі, у якому ми прийняли участь – проект «МЕХА ХАЛА» (7.11). Цей захід об’єднав більше 40 жінок, представниць всіх єврейських організацій міста, які зібралися разом в стінах єврейської школи «Хабад Любавич».

Разом з «Проектом Кешер» були представники/ці ЕОЦ «Мазаль Тов», представники/ці Хесед Міхаель, учні/иці школи «Хабад», волонтери/ки проекту «Взаємодія», учасники/ці проекту «Колель Тора» і «Маккабі». Долучилися й представниці Дніпровського Джойнт – заступниця директора Джойнт в Східному регіоні, Анна Бірман і координаторка проектів JR Кіра Пивоварова. Величезним сюрпризом став візит Ширі Гениш, кантрі-директорки “Джойнт” в Україні, Молдові та Білорусі та участь її у заході.

Що цікавого відбулося?
  • Захід розпочався з невеликого екскурсу в історію і традицій святкування Шаббата. Під керівництвом Рабаніт Діни Ерентрой учасниці приступили до виготовлення Хал, разом сказавши благословення і виконавши заповідь відділення хали. Рабаніт Діна з радістю і задоволенням ділилася сімейними традиціями і секретами плетіння шаббатніх Хал.
  • Учасниці настільки захопилися процесом, одночасно спілкуючись і допомагаючи один одному, що час пролетів непомітно. Спільний натхненна праця об’єднувала учасниць, стираючи вікові межі і створюючи сімейну атмосферу.
  • Кожна учасниця відправилася додому зі смачною Халою, яку спекла власноруч, а також натхненна на добрі справи і з надією на виконання всього, що ми від душі просили у Всевишнього, коли вимовляли молитву.

«Важливо відзначити, що це був перший інтерактивний захід у форматі общинного розвитку з об’єднанням максимальної кількості представників різних єврейських організацій міста і цей досвід показав, що такі заходи є актуальними і затребуваними нашої громадою» – підкреслила Сара Штерна, активістка Проекту Кешер, учасниця заходу «Мега хала».

Цікаве про Халу

Картинки по запросу халаВідділення Хали (шматочка тіста) – одна із важливих заповідей, яку має виконувати жінка. Жінка, від якої стільки залежить в формуванні системи цінностей і поглядів її сім’ї, виконуючи цю заповідь, несе благословення свого будинку та зміцнює віру всіх, хто її оточує.

У Халі сім інгредієнтів, сьомий день – Шаббат. Різні джерела по-різному трактують значення кожного із інгредієнтів у  Халі. Так, наприклад, на ресурсі U-Jew йдеться про те, що три «джгута» Хали символізують три ключові події єврейської історії: створення світу, Вихід з Єгипту та месіанську еру. Натомість, кожен інгредієнт тіста має своє значення.

Детальніше про це можна дізнатися тут – Це Хала! Чи знаєте Ви, що означає кожен інгредієнт хали?

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок