Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200
Нарешті ми повернулись до живих дискусій та обговорень важливих тем!

22 липня 2021 р. разом з Асоціаціацією жінок-юристок України «ЮрФем» та Адвокатським бюро Тамари Бугаєць провели ЮрФем_Open Space у Дніпрі на тему «Чи карають за домашнє насильство?».

Сама ідея такого формату та колаборація з «ЮрФем» та адвокаткою Тамарою Бугаєць красномовно говорить про те, що змінилось в Україні в питаннях протидії домашньому насиллю. Це бажання об’єднувати зусилля, а не битися поодинці.

Ставлення до проблеми в регіоні безпосередньо залежить від того, як до цього ставиться влада. В Дніпрі влада дійсно переймається проблемою домашнього насильства та рухається в напрямку цілісної стратегії запобігання насильства щодо жінок та дітей. Незважаючи на обмеження, спричинені пандемією, влада знайшла можливості відкрити кризову кімнату та розвивати діалог з громадською радою міста. І це попри наявність 2 шелтерів для жінок, 2 мобільних бригад, кількох соціальних підприємств, де працюють жінки, які пережили домашнє насильство.

Однак, наявні й інші процеси:

  • скорочення кількості патрульних машин у три рази з моменту заснування патрульної поліції
  • плинність кадрів

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги займаються патрулюванням цілодобово. Їх закріплено за міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Місцевий шелтер першопочатково приймав жінок з дітьми до 1,5 роки, згодом почав приймати жінок з дітьми до 18 років, а за останній рік – жінок без дітей.

У нашій дискусії взяли участь адвокатки, які спеціалізуються саме на захисті жінок, які зазнали домашнього насильства. Ми обговорювали різноманітне коло питань:

  • обмежувальний припис стосовно кривдника
  • що робити, коли його порушують
  • як довести систематичне домашнє насильство
  • як співпрацювати патрульній поліції, адвокатам та суддям

Зроблено величезний крок в питаннях психологічної підтримки, яку надають не лише жінці, але й дитині, допомогають обом подолати наслідки насильства. Проте відкритим залишається питання житлової програми, і не лише у Дніпрі. Програм роботи з агресором дуже мало і вони функціонують за рахунок громадських ініціатив.

Розвинута стратегія втручання (та раннього втручання зокрема) завдяки спільним заходам та діям, допомагає законодавчій базі (яка вважається, за словами Христини Кіт, однією з найкращих у Європі) стати справді дієвою.

Продовжуємо працювати!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок