Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

“Дивлюся і не вірю очам, як моє перше фото чорної діри з’являється на екрані”
написала доктор Бауман в
Facebook

У списку великих жінок-вчених чергове поповнення. Молода дівчина зі США прокинулася знаменитою на весь світ. Мова йде про астронома – докторку Кеті Бауман, завдяки якій все людство змогло на власні очі побачити чорну діру.

Вагомість відкриття

Чому при наявності сучасних технологій і потужних телескопів сфотографувати чорну діру так важко? Справа в тому, що вона поглинає світло. Усі попередні зображення виходили зашумленими електромагнітними хвилями.

Проте тут в гру вступила 29-річна аспірантка легендарного Массачусетського технологічного інституту Кеті Бауман. Її спеціалізація – світлини, які можна отримати звичайним способом. Ще в 2016 році Бауман почала розробляти комп’ютерну систему створення зображень і алгоритм, який допоміг викрити те, що неможливо побачити. Розрахунки Кеті виявилися точними:

Я – людина з програмування і електроінженерії, я займалася розшифровкою зображень. Але коли я почула про проект, де метою було сфотографувати чорну діру, я зацікавилася і зрозуміла, що це те, над чим я хочу працювати. Я мало що знала про чорні діри, але мене дуже цікавить те, як можна побачити або виміряти невидимі нашому оку речі”

Спільний внесок

Доктор Бауман зараз працює доцентом в Каліфорнійському технологічному інституті. Не дивлячись на свою вагомість у відкритті, вона скромно підкреслює, що алгоритм створювала не лише вона. Фотографія чорної діри, за її словами, – результат роботи всієї міжнародної команди вчених:

“Над можливістю сфотографувати чорну діру працювала велика команда вчених. Кожен доклав максимум зусиль”

Незважаючи на це, захоплені люди продовжують робити дівчину-вчену зіркою Інтернету. У соціальних мережах їй навіть придумали титул – королева астрономії. І не дарма, адже саме її розрахунки принесли такий результат.

Ми можемо все!

Саме так, завдяки розрахункам Кеті та восьми телескопів, розташованих в різних точках Землі, вийшло зробити знамените фото чорної діри. Можливість подивитися на те, про що раніше ми могли читати тільки в книгах фантастів, – подія й справді історична.

Таким чином, відкриття Кеті Бауман вкотре доводить те, що жінки за допомогою своїх знань та дій не тільки можуть змінювати світ, але й активно це роблять! Ми можемо все!

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок