Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Ханука – свято, наповнене явними і прихованими сенсами, посланнями євреям та народам світу. І один із найважливіших ритуалів Хануки, адресованих жінкам, запалення ханукальних свічок, може мати набагато глибший зміст, ніж нам здається.

Є два закони Хануки, звернені тільки до жінок:
1.Жінка зобов’язана запалювати ханукальні свічки.
2.Після запалювання свічок жінка повинна сидіти біля них весь час, поки вони горять, або хоча б півгодини і не займатися роботою.

8 свічок Хануки

Досить цікавою є інтерпретація Меїра Брука, рабина, що працює над створенням російськомовної єврейської громади в Jewish center of Brighton Beach (Бруклін, Нью-Йорк). Він вважає, що вісім свічок можна розглядати як вісім рівнів розвитку людини: від маленької дитини до лідера світового масштабу:

Давайте ж коротко розглянемо кожен із рівнів, за Бруком, які характеризують різні сторони Хануки, нашої історії, а деякі із них взагалі вказують як ми маємо себе поводити у житті:

Свічка 1. Дитяча

Картинки по запросу ханука ребенок

Дуже важливо, щоб з дитинства нас оточували позитивні і красиві, теплі і яскраві моменти. Дорослішаючи, вони безпосередньо впливатимуть на наш характер, рішення та поведінку.

Ханука у цьому ключі – ідеальне свято, яке дарує безліч таких позитивних моментів та спогадів:

  • Наша «матеріальна» зацікавленість до справи у вигляді хануке-гелт (в перекладі з ідишу «ханукальні гроші», на івриті – дмей Ханука), подарунків, за допомогою яких дорослі підтримують наш інтерес до теми.
  • Смакові спогади. Дорослі часто сидять на суворих дієтах, виключаючи, в першу чергу, жирне і смажене, а ханукальне меню саме таким і частує нас. При цьому, в дитинстві ми можемо дозволити собі щиру радість від смажених в олії латкес та пончиків з повидлом… і пронести спогади про цю радість у своїй пам’яті через все життя.
  • Естетичні спогади. У Хануку завжди всі влаштовували концерти, оскільки це не свято з Тори, коли не можна включати електрику і є інші обмеження. У Хануку всі завжди ходили на такі заходи, запам’ятовуючи артистів на сцені, а в антракті – пончики і латкес.
  • «Ігровий» символ Хануки – дзига, що вертиться – дрейдл або савівон.
  • Ну і, нарешті, головний спогад – свічки або масляні світильники на вікні, коли всередині будинку тепло і затишно, а за вікном – холодно, похмуро і негостинно. Дуже контрастна картина – живий вогник свічки на тлі заметів і вітрів. Ідеальна картинка для того, щоб відкластися в пам’яті дитини.

Таким чином, дитяча Ханука – це радість, світло, тепло, смаколики і звук монеток, що дзвенять в кишені. І це ті позитивні спогади, які зараз ми маємо дати нашим дітям…

Свічка 2. Воєнно-патріотична (підліткова)

 З усіх єврейських свят тільки Ханука має в собі військово-переможний аспект.

Ханукальний сюжет пробудив новий вимір бойового духу євреїв. Вони боролися за саму можливість духовної самоідентифікації. Всі знають ханукальну історію про священний рід Хасмонеїв, які підняли народ на боротьбу і перемогли греків, зберігши свої традиції і народну гідність.

Взагалі, в історії було безліч чудес, що приводили євреїв до перемоги, переживши трагічні сторінки історії і серед них найтрагічнішу – Голокост.

Саме тому друга свічка дає нам можливість пам’ятати нашу трагічну історію і ту мужність та доблесть, яку ми проявляли у складних ситуаціях! Подібно складному підлітковому віку, ми росли, втрачали свою ідентичність, сумнівались і знову повертались до першоджерел.

Свічка 3. Ритуальна

Головна прикраса Хануки – ритуал запалювання свічок.

У світському світі поняття ритуал було дуже спотворено. Ритуал в єврейській традиції – це інструмент взаємодії між світами – земним і Вищим. Ханукія і вогонь ханукальних свічок – дуже виразні. Олія символізує безліч сакральних смислів, включаючи ідею Мошиаха (в перекладі – помазаника [ритуальною олією]).

Найпотужніші можливості зберігаються в містичних інтерпретаціях ритуалів. Вісім свічок символізують вихід в нескінченність. До речі, на мові математики нескінченність зображують як лежача вісімка.

З іншого боку, в кабалістичній системі є десять сфірот: з них сім вважаються «приземленими», тобто більш доступними нам, а починаючи з восьмої сфіри – три верхні – належать до Вищої світу, доступ до якого вимагає духовного досвіду.

Свічка 4: Храмова

Нагадаємо, що духовна частина Хануки будується навколо сюжету запалювання Менори в Храмі.

Коли греки захопили і осквернили Храм, вони позбавили його єврейської сутності. І коли євреї запалили Менору з освяченою олією, вони начебто заново «оживили» Храм.

Храм – як матеріальна реальність – залишився в минулому. Але як духовна концепція – існує у вищій реальності … Освячення Храму (ханукат а-байт) – можливість для кожного з нас розкрити в собі нові горизонти – на тлі холодно-зимової ночі зовнішнього світу.

Вивчаючи будову Храму, ми можемо зрозуміти те, як містики бачать духовну сутність та будову людини. Вогонь і світло, що йдуть з Менори, висловлюють, в тому числі, суть і прояви душі людини.

Свічка 5. Ідентифікація

Коли виникає духовний конфлікт між системами, це дозволяє глибше замислитися кожному носію системи: що ж нас визначає, чим ми відрізняємося від інших. Саме Ханука дає нам привід задуматися про суть єврейського підходу до світу.

Що ми принесли світу? Що Все-вишній вклав в поняття «єврейський народ»?

Цікаво, що історія говорить про два етапи в грецькому світогляді.

Перший етап – язичницька Греція з безліччю богів на Олімпі. Багатобожжя дозволяє людині виправдовувати свої слабкості, маневруючи між «інтересами» богів.

Цій язичницькій теорії протистоїть єврейський монотеїзм. Він має потужну етичну складову, яка освячена Богом і системою Заповідей.

З іншого боку, більш пізня Греція є батьківщиною науки і логіки. І греки в своєму світогляді не залишили місця «чуду».

Ми ж, євреї, віримо в те, що Все-вишній управляє світом і, хоча закони світу функціонують, Бог себе не обмежує законами. І диво з ханукальним глечиком з олією символізує світ, в якому є місце диву та в якому розум не перечить вірі і вибудовуванню глибинних відносин із Все-Вишнім.

Свічка 6. Інтегральна («Ми беремо краще від них»)

У першій половині ХХ століття єврейська мудрість збагатилася підходом рава Кука, який розробив теоретичну методологію, що дозволяє євреям черпати цінні інструменти в інших систем, зберігаючи свою ідентичність. Але сам процес почався задовго до рава Кука.

Єврейський народ зміг інтегрувати безліч грецьких напрацювань, розтлумачуючи та інтерпретуючи їх. Відповідно до думки дослідників, спосіб глибинного коментування єврейських текстів частково був запозичений з грецьких методів аналізу тексту, зокрема, гомерівських творів.

При цьому зв’язок між підходами євреїв і греків відображає благословення з Тори, дане синам Ноаха. Сказано, що «Яфет (греки) будуть жити в наметах Шема (євреї)», тобто мудрість «грецького типу» стане ресурсом, розвиваючим єврейську мудрість.

Свічка 7. Антикризова ( «На помилках вчимося»)

Зрілі системи проходять в своєму процесі розвитку через різні кризові моменти. Цей процес стимулює появу нових аспектів, а також вимагає вміння захищатися. В історії Хануки була маса повчальних моментів, вивчаючи які ми можемо багато чому навчитися.

Свічка 8. Лідерська

Картинки по запросу юдифьДля серйозних процесів дуже важлива наявність гідних лідерів. В історії Хануки сімейство Хасмонеїв і, зокрема, Йегуда Маккабі були яскравим прикладами лідерів, які вели народ до перемоги. Лідер повинен брати на себе відповідальність за народ і за ситуацію. Він повинен бути готовим до прийняття неординарних рішень. Ханука нагадує про це.

Про це нагадує й історія, яку ми також пов’язуємо із Ханукою – історія дівчини Юдиф, яка змогла показати мужність, стати лідеркою та здолати ворогів.

Ось такі 8 рівнів Хануки на думку Меїра Брука.

Бажаємо Вам, щоб світло 8 ханукальних свічок одухотворяло нас і допомагало протягом всього року! Світлої Хануки!

Джерело: jewishnews.com.ua

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок