Телефони
Адреса
м. Кривий Ріг, проспект Поштовий, будинок 1, офіс 200

Існує близько трьох десятків теорій походження і значення тризуба, однак жодна із них не дає повного та вичерпного трактування.

Серед версій тлумачення є, зокрема, те, що це древній релігійний знак, тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, корона, триєдина жертва в ім’я перемоги життя над смертю, верхівка скіпетра візантійського або скіфського царя. Є також гіпотеза, що це знак триєдинства світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря.

Дехто намагається тлумачити тризуб як монограму, вважаючи, що це перші літери імені Володимир. А хтось вбачає у ньому зашифроване слово “Воля”.

За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах.

Все пізнє середньовіччя і початок новітнього часу тризуб ніде не фігурує. ​Адже згасла династія Рюриковичів, у яких він був власницьким знаком. Геральдика з’являється з XII століття, з епохи хрестових походів, а Володимир був у X столітті – це догеральдичний період. Тризуб не був гербом за княжих часів, це був власницький знак князя.

Вперше про тризуб як про офіційний державний герб України заговорили у 1918 р. Під час Української революції, за пропозицією Михайла Грушевського, в Корсуні 25 лютого 1918 р. тризуб був прийнятий як Великий і Малий державний Герб УНР. Тризуб на гербі УНР був оповитий стилізованими оливовими гілками – символом прагнення нової держави до миру із сусідами. Автором проекту тодішнього герба став Василь Кричевський.

З тризубом стався певний феномен: на початку 1918 року про цей знак мало хто знав, а вже на початку 1919 року ніхто собі не уявляв якогось іншого державного герба, ніж тризуб.​

Гербом Української держави, проголошеної 30 червня 1941 року став традиційний Тризуб.

Саме 19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила своєю постановою державний герб незалежної України. Ним став золотий тризуб на синьому щиті – національний символ українців часів визвольних змагань XX століття.

Долучайтеся!

Бажаєте допомогти Кешеру, зробити соціально-корисну справу або знайти нових друзів і однодумців?

Стати членкинею

Зробити благодійний внесок