Телефони

«Ми є те, що ми їмо» – усім знайома істина. Харчування називають «паливом» нашого організму і його робота залежить від якості цього палива. Лікарі в різних сферах вже давно досліджують зв’язок харчування та профілактики багатьох хвороб, навіть таких, як рак.

Отож, сьогодні поговоримо про топ продуктів та звичок харчування, які допоможуть запобігти виникненню та розвитку ракових пухлин.

«ВООЗ наголошує: майже 30% випадків смерті від раку викликані п’ятьма основними факторами ризику, які пов’язані з поведінкою та харчуванням, такими, як надмірна маса тіла, недостатнє споживання в їжу овочів, фруктів та ягід, відсутність фізичної активності, куріння тютюну та споживання алкоголю» – стверджує Оксана Скиталінська, українська лікарка-дієтологиня. Вона на ресурсі «УП. Життя» розповіла про харчові звички, які допоможуть запобігти раку. Ми їх узагальнили у такі основні рекомендації щодо профілактичного харчування:

1.Перегляньте розмір порцій.

Похожее изображениеДоведено, що переїдання спричинює надмірне утворення жиру в організмі, що призводить до порушення гормонального балансу. Це, в свою чергу, стимулює посилений ріст клітин. Відомо, що рак розвивається внаслідок змін в одній-єдиній клітині, яка починає необмежено ділитися, а організм втрачає контроль над цим процесом і не може його зупинити. Тому потрібно розумно підходити до розміру разових порцій їжі.


2.Зменшіть споживання насичених жирів та копченостей.

Смажена їжа, ковбасно-сосисочні вироби, кондитерські, особливо ті, що містять маргарин та креми, сприяють розвитку атеросклерозу та хвороб, які пов’язані із ним (ожиріння, гіпертонія, діабет, онкологічні захворювання).


3.Додайте «протизапальні» жири до свого раціону.

Потрібно замінити соняшникову, кукурудзяну та соєву олії на мононенасичені (наприклад, оливкова олія) та омега-3 жири (риб’ячий жир, лляне насіння, волоські горіхи). Олії, багаті омега-6 та омега-9 жирами, до яких відносяться соняшникова,кукурудзяна та соєва, спричинюють «тихі» запалення в організмі. Але із правильними жирами також не можна перебирати міру: денна норма споживання – 1 столова ложка.

Картинки по запросу семена льна

Особливу увагу спеціалістка приділяє лляному насінню та продуктам, виготовленим із нього. Вона пояснює, що у ньому містяться активні компоненти, що допомагають боротися із раком: альфа-ліноленова кислота (АЛК), лігнін і харчові волокна (суміш розчинної та нерозчинної клітковини). Дієтологиня рекомендує із всього переліку продукції з льону, представленого в супермаркетах (цільні зерна, борошно, висівки, олія), вибирати саме зерна.


4.Обмежте вживання алкоголю.

Споживання алкоголю підвищує ризик розвитку раку, особливо ротової порожнини, глотки, стравоходу, печінки, молочної залози та яєчників. Із алкоголю допустиме у невеликій кількості червоне сухе вино, яке багате на антиоксидант ресвератрол.


5.Вживайте 4-5 порцій овочів, фруктів та ягід щодня.

На думку дієтологині та за даними офіційних досліджень, прийом овочів і фруктів майже у 2 рази скорочує ризик розвитку таких захворювань, як рак молочної залози, сечового міхура, простати, легенів. Спеціалістка стверджує, що приблизно 75% Вашого раціону має складатися із рослинної їжі, склад якої має бути максимально різноманітним. 2/3 повинно бути у сирому, 1/3 – у паровому, тушкованому, запеченому вигляді. Для зменшення потрапляння пестицидів та нітратів в організм, рекомендовано ретельно промивати овочі у проточній воді, замочувати у воді (на 1 годину), видаляти шкірку та верхні листя, “жилки” з капустяного листя, серцевину у моркві.

Картинки по запросу овощи фрукти

«Рослинна їжа є джерелом вітамінів, мінералів та, так званих, фітохімічних речовин, які захищають клітини організму від руйнуючої дії вільних радикалів (вид молекул або атомів, які “бомбардують” клітини і призводять до хвороб, мутацій та передчасної смерті), мають антимутагенні властивості (запобігають злоякісному переродженню клітин), антиканцерогенні (запобігають поділу ракових клітин), імуномоделюючі (підвищують імунний “контроль” організму над розвитком раку). Тому чим різноманітнішою є наша їжа, тим більше фітохімічних речовин одержує організм, тим кращим є його захист. Прикладами фітохімічних речовин є каротиноїди, які містяться у моркві, чорниці, помідорах; катехіни (зелений чай, цитрусові); лігнани (насіння льону), ізофлавони (соєві продукти)  та багато інших. І кожен із них “прицільно” захищає клітини тих чи інших органів. Наприклад, каротиноїди чорниці (антоціани) та моркви (бета-каротин) захищають сітківку ока, ізофлавони сої – від пухлин яєчників тощо» – стверджує дієтологиня.


6.Збільшіть споживання харчових волокон.

Харчові волокна або клітковина – це м’якоть фруктів і ягід, овочів, зелені, оболонки злакових. Спеціалістка підкреслює, що вони затримують токсичні речовини, канцерогени, які потрапили або утворились у шлунково-кишковому тракті та не допускають їхнього всмоктування у кишечнику. Сучасна людина споживає приблизно 7 грамів харчових волокон на день, замість необхідних 30-40 грамів. Такий дефіцит стає причиною поширеного раку товстого кишечника, який стоїть на першому місці з усіх онкологічних захворювань.


7.Вживайте продукти, багаті на селен.

Це такі продукти, як пшеничні та вівсяні висівки, часник, горіхи, печінка, дріжджі. Селен сприяє зміцненню імунітету, захищає мембрани та ДНК клітин від злоякісних перероджень.


8.Споживайте білкові продукти високої біологічної цінності.

Картинки по запросу белокАмінокислоти, з яких, як із цеглинок, складаються білкові продукти, є “будівельним матеріалом” для утворення імунних клітин. До білкових продуктів відносяться яйця, кисломолочні продукти (а також молочна сироватка), риба, нежирна птиця, бобові (сочевиця, турецький горох, квасоля, боби). Раз в тиждень рекомендовано вживати невелику порцію печінки, яка є джерелом особливо цінного амінокислотного комплексу – глутатіону, який підвищує детоксикаційну функцію печінки, і, відповідно, антираковий захист.


9.Обмежте споживання цукру.

Спеціалістка підкреслює, що цукор сприяє поширенню ракових клітин та надмірній вазі. Окрім того, у солодощах часто містяться шкідливі складники.

Ще в 1931 році німецький нобелівський лауреат з медицини Отто Варбург вперше відкрив, що пухлини харчуються цукром. Для росту і поширення онкоклітин необхідні підсолоджувачі з високим вмістом фруктози, тому що вони швидко метаболізуються.


10.Не забувайте про воду.

Всім відомо, що організм людини складається з води на цілих 80%! Вода очищує організм від шлаків і токсинів та доносить поживні речовини до кожної клітинки. Відповідно, при нестачі води клітини не отримують всіх поживних речовин і в них накопичуються шкідливі речовини, що сприяє їх пухлинному переродженню. Випиваючи в день близько 2 літрів води, Ви зможете захистити себе від багатьох захворювань (і раку в тому числі), а також вилікувати деякі вже наявні хронічні захворювання, що також допоможе вийти з групи ризику онкології.

Картинки по запросу скільки пити води

Окрім того, дієтологиня Оксана Скиталінська стверджує, що окрім харчування, важливо не забувати й про фізичну активність: швидка ходьба протягом 1 години – знижує ризик раку прямої кишки на 26%, раку грудей – на 30%, раку шлунка – на 40% і до 70% – раку простати, та 80% – раку матки та яєчників.

«Наше здоров’я залежить від нас і аж на цілих 51% – від того, що ми їмо, п’ємо та який спосіб життя ведемо. Звісно, неможливо бути здоровим все життя, здоров’я – це щоденна робота, яка обов’язково дає свої плоди у вигляді хорошого самопочуття та високої тривалості життя!» – підсумовує Оксана Скиталінська. Ми не перестаємо це повторювати й на наших інформаційно-просвітницьких заходах у межах проектів «Правда про жіноче здоров’я» та «HEALTHY BREASTS: проти раку молочної залози», адже профілактика не потребує багато зусиль, а всього лише знання необхідних дій і Вашого бажання їх виконувати! Завжди легше попередити будь-яку хворобу, ніж її лікувати!

Провести захід

Створити групу

Пройти навчання