Vos iz geshmaker fun borsch? Що є смачнішим за борщ? Ми вже згадували, що українська та єврейська культури найтісніше взаємодіяли у щоденному житті, тобто на побутовому рівні. Саме тому існує найбільше спільної лексики про ремесла, інструменти, їжу та меблі. Тож сьогодні ми заглянемо на кухню і подивимося, які існують спільні страви в обох народів та як вони називаються.
Хала (חלה) — традиційний шабатній хліб, це та ж випічка, що й український калач чи плетенка. Часто плететься із шістьох смужок і ділиться поміж присутніми за трапезою. Холупцес (האָלופּצעס) – це голубці – начинка у капустяному листі, а блінцес (בלינצעס) – млинці. Борщ так і називається – באָרשטש, і є дуже популярною стравою в євреїв.
Єдине що пам’ятаймо, що свинина – трефне (нечисте) м’ясо, тож його заміняли переважно яловичиною чи курятиною. Крім того, кошерність забороняє поєднувати молочне та м’ясне, тому борщ у євреїв, звісно, без сметани.
חלה
Khale
Плетенка, калач
באָרשטש
Borshch
Борщ
בלינצעס
Blintses
Млинці
לאַטקעס
Latkes
Деруни
האָלופּצעס
Holuptses
Голубці