Задля покращення свого здоров’я люди вдаються до різних експериментів. Спорт, правильне харчування, вживання харчових добавок – тільки декілька варіантів самопіклування. Останні роки популярності набирає мікрогрін. Молоді паростки гороху, соняшнику, гірчиці, та інших культур у віці до 10 днів все частіше прикрашають страви. Не тільки візуально оздоблюють, а й збагачують їжу вітамінами та корисними речовинами.
Про користь чи шкоду мікрогріну можна багато говорити. Дієтологи кажуть, що вживання паростків сприяє легшому схудненню. Вони не тільки приємні на смак, але й очищують організм від шлаків та токсинів, ще й омолоджують клітини. Ці рослини не піддають впливам навколишнього середовища, тому є максимально корисними. Активна фаза росту вимагає скупчення максимальної кількості поживних речовин, тому молоді паростки корисніші за плоди.
Мікрогрін поділяють на паростки та мікрозелень. Паростки – пророщене насіння, яке вживається разом із корінням, а мікрозелень вживають без коріння.
У паростках міститься в 40-50 разів більше корисних речовин, аніж в дорослій рослині. Тож додаючи таку зелень до страв, можна неабияк поповнити їжу корисними елементами. Вони ще й впливають на стан волосся та нігтів. Дієтологи кажуть, особливо корисною є пророщена пшениця. Вона позитивно впливає на імунітет та шлунково-кишковий тракт.
У США дослідили, що мікрозелень червоної капусти, кінзи, червоного амаранту мають найвищу концентрацію вітамінів С, Е, К та провітаміну А. У порівнянні з дорослими рослинами, мікрогрін цих культур містить в 5 разів більше вказаних вітамінів.
Що таке мікрогрін?
Мікрогрін – це невеликі паростки овочів, зелені і трав, які збирають і вживають в їжу після 7-14 днів від початку посіву. Розміри варіюють від 2,5 до 4,0 см.
Якщо залишити зелень рости далі в ґрунті до розмірів 8 см, то вона буде називатись міні-зелень і мати вже інші властивості. Мікрозелень має центральну стеблину, повністю розвинене листя сім’ядолі і один або пару частково розвинутих справжніх листочків. Її зрізають ножицями над поверхнею ґрунту.
До різновидів мікрогріна відносять також проростки насіння, які на відміну від мікрозелені вживаються в їжу повністю: саме насіння і паросток довжиною до 1 см.
Відмінність паростків мікрозелені і проростків насіння у формі вживання, в техніці вирощування і в смакових характеристиках.
Проростки – це пророщене або частково пророщене насіння. Вони складаються з насіння, коріння і проростаючої стеблинки. В їжу вживається все. Зазвичай пророщують зернові і бобові – овес, пшеницю, маш, горох. Коли кажуть мікрогрін маш то мають на увазі саме проростки маша, відомого також як боби мунг. Проростки злакових і бобових мають щільну консистенцію ядра і маловиражений смак, віддалено нагадуючий горіховий.
Мікрозелень збирається і вживається без коріння. Має більш виражені смакові ноти, які несуть в собі характеристики дорослої рослини. І, звичайно, радує око різноманіттям форм листя, кольором і текстурою паростка. Це і зробило їх зірками кулінарного модерну.
Він відрізняється від звичайної зелені в горщиках перш за все тим, що це молоді тижневі паростки, які ще не встигли увібрати в себе із зовнішнього середовища шкідливі речовини.
Як виростити мікрогрін і проростки?
Технологія вирощування мікрозелені і проростків зерна принципово відрізняється.
Для вирощування мікрогріну нам знадобиться контейнер з отворами і піддон, куди буде зливатися зайва волога. Контейнер наповнюють спеціальним ґрунтом, мохом, торфом. Перед посадкою ґрунт рясно поливають водою, потім розташовують насіння з невисокою щільністю висадки. Грунт необхідно весь час тримати вологим, але поливати тільки з розпилювача.
В перші дні тримайте контейнер в темному місці, нещільно накритим плівкою. При появі перших паростків зніміть плівку і поставте на сонячне світло. Період проростання пагонів різниться залежно від виду рослини. Зазвичай становить від 7 до 14 днів.
Паростки мікрогріну обережно зрізують ножицями трохи вище за поверхню ґрунту.
Вживати в їжу рекомендують одразу. А зберігати зелень довго не варто. Максимум 3 дні в холодильнику, загорнутою у папір.
Проростки насіння, на відміну від мікрозелені, сонячного світла не потребують. Але потребують постійної вологи.
Перед пророщуванням насіння замочують в холодній воді на 8 годин, потім промивають, поміщають в контейнер. Насіння розміщують з високою щільністю. Контейнер ставлять до темного місця. Можна також використовувати полотняні мішечки, просочені водою.
Головна умова – темрява і вологість. Головне правило – постійно промивати зерна, щоб не дати можливість розвинутись патогенним бактеріям і плісняві. Через кілька днів при появі паростка до 1 см вважається, що проростки готові до вживання.
Більше ніж через 20 років після вживання мікрогріну в США було опубліковано кілька досліджень. Зокрема Службою сільськогосподарських досліджень USDA.
Ці дослідження визначали корисну складову мікрогріну і строки його зберігання. Було перевірено 25 сортів різноманітних рослин. За критерії були взяті аскорбінова кислота (вітамін С), токофероли (вітамін Е), філохінон (вітамін К) , каротин (провітамин А).
Лідерами з концентрації даних вітамінів стали мікрозелень червоної капусти, мікрогрін кінзи, червоного амаранту і дайкона.
Вчені довели, що мікрогріни має в 5 разів більшу концентрацію вітамінів, каротиноїдів і мікроелементів, ніж їхні стиглі екземпляри рослин.
В мікрозелені майже всіх вирощуваних культур від броколі до вівса, від гороха до люцерни сконцентрована добова норма вітаміну С, каротину, фосфору, заліза, магнію і кальцію. Не кажучи вже про вітаміни, яких там цілий комплекс – D, B, PP, E, A, K.
І це природньо. Адже саме на момент проростання зернятка на нього припадає максимальна концентрація життєвої енергії для його подальшого розвитку в повноцінну рослину. Вживаючи мікрозелень і проростки насіння ми отримуємо ущільнений до розміру зерна і міні паростка життєво необхідний комплекс мінералів, вітамінів, мікроелементів. Притому розроблений і підібраний самою природою.

Розглянемо різновиди мікрогріну:
Мікрогрін люцерни
Ніжно зеленого кольору тонкі паростки. Так виглядає ця мікрозелень. Зазвичай у дорослому вигляді люцерна використовується як кормова культура в сільському господарстві. Але в силу своїх лікувальних властивостей, в силу багатства мінералів і вітамінів, мікро-зелень люцерни за правом зайняла одне з перших місць серед мікрогрінів, які вирощують сьогодні.
Знижує рівень холестерину в крові, чим знижує ризик захворювання цукровим діабетом, покращує зір, сприяє схудненню, виводить токсини і шлаки з організму, зміцнює нервову систему. Вживання цієї мікрозелені запобігає розвитку раку грудей і корисна для людей, в яких спостерігається нестача заліза в організмі.
Мікрозелень кресс-салат
Кресс багатий вітамінами групи В, вітаміном С, каротином, рутином, мікроелементами. Має загальнозміцнюючу дію, покращує травлення, сон і самопочуття, знижує артеріальний тиск.
Мікрогрін руколи
Гіркуватий смак додає рукола. Вона проростає всього за пару днів і вимагає чи не найменше уваги. Найбільше впливає на зміцнення імунітету. Паростки руколи містять аскорбінову кислоту. Ще вчені переконані, що мікрогрін руколи покращує зір, тож її варто вживати людям, які постійно працюють за комп’ютером.
Мікрогрін гороху
В ній ми знайдемо саме той улюблений солодкуватий смак молодого гороху, хрумку структуру і свіжий аромат.
Окрім смакової радості (особливо посеред зими) мікрогрін горошку укріпить ваш організм, допоможе налагодити травлення, шкірі надасть свіжості і молодості.
Мікрогрін базиліку
Вважається, що він допомагає боротись із депресією. При вирощенні він потребує більше уваги, бо насінини намокаючи утворюють оболонку зі слизу і можуть склеїтись, тож важливо рівномірно їх розмістити у посудині. Смакові якості теж дуже широкі. Деякі сорти дають солодкий, а деякі – кислий смак. Мікрогрін базиліку містить антиоксиданти, які допомагають при запальному процесі. Загалом базилік ще й має антибактеріальні властивості.
Мікрогрін пшениці
Тут ми маємо на увазі проростки пшениці, а не зелені паростки. Із проростків пшениці роблять фреші для зміцнення імунітету. З його допомогою добре очищається печінка, підвищується тонус всього організму. Позитивно впливає цей напій і на стан шкіри і волосся.
Мікрогрін червоної капусти
Науково встановлено, що мікрозелень червоної капусти має найвищу концентрацію вітаміну С з 25 видів дослідженої зелені. Мало того, в ній вітаміну С в 40 разів більше, ніж в дорослій рослині. Так що бажаючим зміцнити імунітет рекомендуємо включити цю мікрозелень в свій раціон. Будь яка страва, прикрашена цими червонуватими паростками, буде виглядати більш апетитною і набуде тонкого відтінку свіжості.
Мікрогрін маш
Проростки маша або, як їх ще прийнято називати, боби мунг. Вживають боби мунг до їжі в странах Азії вже більше 3000 років і знають про лікувальні властивості давно. Маш позитивно впливає на травну систему оскільки проростки багаті на клітковину, що в свою чергу покращує перистальтику кишечника. Нормалізує обмін речовин. Очищає організм, працюючи як детокс. Проростки маша також мають антиоксидантні властивості. Що дає їм змогу боротися з розвитком пухлин. Позитивно впливають на серцево-судинну систему. Знижують холестерин, підвищують пружність стінок судин.
Мікрогрін гречка
Вживати цей мікрогрін теж потрібно дозовано, бо надмірна кількість може викликати проблеми із чутливістю шкіри.
Рекомендації щодо вживання мікрогріну
При вживанні будь-яких продуктів існують застереження. Стосується це і мікрогріну і проростків. І тут скоріше не про якусь шкоду мікрогріну, а про міру їхнього вживання.
Їх рекомендовано обережно вживати людям з проблемами шлунково-кишкового тракту. Втім це стосується будь-якої клітковини, оскільки надмірне захоплення може надати зворотній ефект.
Ще одна особливість пророслих зерен в тому, що ензими, які в них знаходяться, можуть уповільнити процес перетравлення. Тому і рекомендують проростки зернових перебивати блендером, а вже потім додавати до смузі, фрешів, салатів, супів.
При всій користі квасолі маш, не рекомендують вживати її самостійно – холодні боби створять тяжкість і дискомфорт в шлунку. Щоб уникнути проблем з травленням вводіть маш до раціону поступово. Дієтологи рекомендують не більше 3-х столових ложок на день. Маш чудово поєднується в салатах з такими овочима як морква, цукіні, кабачок, гарбуз. Перед вживанням цукіні і кабачок можна бланшувати, а хто любить – можна їсти і сирим.
Ось вам кілька ідей як можна використовувати проростки:
Базовий салат
Моркву тремо на тертці, а цукіні ріжемо соломкою. Додаємо столову ложку проростків маш. Робимо заправку на основі оливкової олії, додавши туди сік лимона і соєвий соус. Посипаємо кунжутом або насінням льону. А далі вже за вашим бажанням. Можна додати відварену курку, а можна – сир тофу, сулугуні або моцареллу.
Прикраса основних страв
Мікрогріном ми прикрашаємо основні страви, додаємо до салатів і овочевих фрешів.
Тост з мікрогріну
Чудовий тост із житнього хліба зі шматочком сулугуні, часточкою помідору і прикрашений мікрогрін редису, руколи або кінзи.
Смузі з мікрогрін для схуднення
Банан або полуниця, стеблини селери, огірок або кабачок, лимонний сік, мікрогрін люцерни, соняшника і гороху. Можна додати м’яту. Не додавати молоко – можна розбавити водою або фрешем. Використовувати завжди тільки один солодкий фрукт.
Впевнені, що незабаром мікрогрін стане улюбленцем і невід’ємною частиною вашого раціону.