Унікальний склад і тривалий термін зберігання зробили сухофрукти одним з популярних продуктів. Але чи такі вони корисні?
Сухофрукти (висушені фрукти і ягоди) вважаються натуральним джерелом вітамінів і мікроелементів у будь-який час року. Вони містять вітаміни А і групи В, високу концентрацію глюкози, фруктози, клітковину, магній, кальцій, калій, фосфор, йод, залізо, натрій. Такий хімічний склад робить їх надзвичайно корисними для здоров’я серцево-судинної і центральної нервової системи, допомагає покращити стан нігтів, волосся і кісток, стимулює роботу кишечника. Крім того, кожен із сухофруктів містить свій унікальний комплекс корисних речовин.
Певною мірою, сухофрукти можна назвати «природною таблеткою». Але, як і всякий продукт, і, тим більше, засіб профілактики і лікування, висушені фрукти і ягоди мають свої «підводні камені», побічні ефекти і протипоказання. Що потрібно знати про сухофрукти, перш ніж зробити їх частиною свого постійного раціону?
Сухофрукти – «солодка бомба»
У процесі сушіння з фруктів і ягід йде вода, а концентрація цукру істотно зростає. У результаті, з’їдаючи, наприклад, одну курагу, людина отримує більше калорій, ніж, якби вона з’їла свіжий абрикос. Калорійність сухофруктів – 230-300 ккал на 100 г. Таким чином, до цих ласощів потрібно дуже обережно ставитися людям з цукровим діабетом і тим, у кого є зайва вага.
Крім того, не варто втрачати пильність алергікам. Наприклад, сушені цитрусові можуть стати причиною появи алергічної реакції.
Цікавий факт – висушені фрукти, особливо гарні будуть для дітей у період іспитів: вуглеводи, що входять до їх складу, необхідні для успішного синтезу нейромедіаторів у мозку людини, речовин, які заспокоюють нервову систему і забезпечують нормальний сон.
Чим корисні сухофрукти
Пропонуємо ознайомитися з корисними властивостями найбільш популярних видів сухофруктів.
Курага. Основна цінність кураги – при сушінні в ній зберігається більшість вітамінів і мікроелементів. Курага багата калієм, каротином, органічними кислотами, кальцієм, фосфором, залізом, вітаміном В5. Допомагає зміцнити серце і підвищити гемоглобін. Завдяки м’якому проносному ефекту покращує перистальтику кишечника і сприяє його очищенню . Перешкоджає вимиванню калію з організму. 3-5 плодів на день достатньо , щоб отримати максимум користі від кураги.
Урюк (сушений абрикос з кісточками). Багатий бета-каротином. В урюці багато калію, необхідного для здоров’я серця, клітковини, корисної для кишечника.
Родзинки. Багатий органічними кислотами, клітковиною, вітамінами А, В1, В2, В5 і В6, С. До їх складу входять залізо, бор, магній, калій, кальцій, хлор, фосфор. Сприяє зміцненню нервової системи, допомагає зняти напругу, втому, поліпшити сон. Корисний для вагітних і годуючих жінок: поповнює нестачу заліза і покращує лактацію. Високий вміст калію і магнію в родзинках зміцнює серцевий міокард, сприяє нормалізації тиску.
Чорнослив. Містить м’які проносні речовини, харчові волокна, органічні кислоти, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни А, групи В, С. Хороший засіб проти закрепів і ефективно очищає організм. Чорнослив має жовчогінну та сечогінну дію. Збільшує вироблення шлункового соку і підсилює апетит. Завдяки вмісту калію і магнію корисний при серцево-судинних захворюваннях.З обережністю потрібно вживати чорнослив годуючим мамам – він може викликати розлад і коліки у малюка.
Фініки. Багаті вітамінами А, Е, групи В, амінокислотами. У них містяться кальцій, фосфор, калій, магній, залізо, цинк, марганець, селен. Фініки корисні для людей з ослабленим імунітетом, при анемії. Вони допомагають зняти втому і прискорюють одужання після перенесеного захворювання, зміцнюють серцево-судинну систему, активізують роботу печінки і нирок. Вважається, що фініки допомагають у профілактиці онкологічних захворювань. Корисні для вагітних жінок: використовуються в профілактиці депресій і сприяють зміцненню м’язів матки.Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту і каменями в нирках рекомендується їсти фініки з обережністю.
Сушка з яблук і груш. Сушені яблука багаті вітамінами А, групи В, С, калієм, натрієм, фосфором, магнієм, кальцієм, залізом, цинком, йодом. Покращують роботу травної, нервової, кровоносної систем, нирок і печінки. Корисні при захворюваннях щитовидної залози.
Сушені груші багаті вітамінами А, В1, В2, Е, Р, С, пектином, залізом, йодом, міддю, калієм, кальцієм, цинком, каротином. Корисні при порушеннях роботи підшлункової залози, сечовивідних шляхів. Допомагають боротися з простудними захворюваннями і зменшують стрес.
Перед вживанням сухофруктів необхідно врахувати, що вони за рахунок втрати вологи стають значно більш цукристими, що підвищує рівень їх калорійності. Якщо на 100 гр абрикосів припадає лише 50 кілокалорій, то в куразі їх буде вже у 5 разів більше, у винограді калорійність сягає 70 ккал, в той час як у родзинках вона вчетверо вище. Відповідно, людям, які віддають перевагу дієті і контролю ваги, зловживати сухофруктами не варто.
У той же час, велика частка клітковини в складі сухих фруктів підвищує рівень засвоюваності цукру, тому збільшення глюкози в крові виявляється незначним.
Як обирати сухофрукти?
Таким чином, вибираючи сухофрукти, не варто робити вибір на користь тих товарів, що відрізняються неприродною яскравістю зовнішнього вигляду і незвичними присмаками або запахами, які не є характерними для даного фрукта.
Щоб знизити ризики варто дотримуватися наступних правил:
- Найбільш натуральні сухофрукти мають непривабливий зовнішній вигляд. Перед вживанням плоди замочують у теплій воді на 20 хвилин, після чого ретельно промиваються.
- Будь-які ознаки запахів диму або бензину говорять про неякісну обробку вихідної сировини. Не повинно бути на поверхні і великих тріщин у великій кількості.
- Вибираючи упаковану продукцію краще робити вибір на користь товарів в прозорій тарі. Вона дозволяє оцінити зовнішній вигляд сухофруктів до здійснення покупки.
- Багато тропічних фруктів не є класичними сухофруктами. Їх сушка проводиться після зацукровування, і називаються вони цукатами.
- Ретельна промивка сухофруктів перед їжею дозволяє видалити з поверхні не тільки бруд і пил, але й мінімізувати шкоду після використаних при виробництві хімікати.
- Для приготування компоту не обов’язково варити сухофрукти. Цілком достатньо залити їх окропом і дати час настоятися.
- Плоди з плодоніжками, наприклад, чорнослив або родзинки, значно краще переносять тривале зберігання.
- Якісні родзинки не повинні злипатися.
При всіх позитивних сторонах сухофруктів не можна не згадати і про недоліки. Пов’язані вони в першу чергу з хімічною обробкою будь-яких продуктів даної категорії. Вона проводиться для того, щоб забезпечити продукції необхідний зовнішній вигляд, а також розширити терміни зберігання.
- Велика частина сухофруктів, представлених у продажу, сушаться в умовах промислового виробництва. Подібні технології передбачають зміну первісного натурального кольору. Наприклад, забезпечити продуктам яскравий колір можна тільки за рахунок хімічного впливу, обробки сухофруктів барвниками і сірчистим газом.
- Застосування сірчистого ангідриду є традиційним способом промислової обробки сухофруктів. Відповідно на упаковці такого продукту має в обов’язковому порядку бути присутнім згадка добавки Е220. Вона призначається для знищення бактерій і створення умов, при яких вони не будуть розмножуватися на поверхні засушеного фрукта.
- Разом з антибактеріальною обробкою подібний вплив дозволяє створити на поверхні фрукта красивий блиск. Наприклад, блискучий чорнослив однозначно пройшов подібну обробку. Звичайно, в теорії виробники обмежені в обсягах застосування хімічних речовин дозами, безпечними для людини. Проте, ризики отримати зайві дози хімікатів залишаються завжди, адже ніхто не дасть гарантії, що виробник строго виконує розпорядження.
- Деякі виробники для додавання сухофруктам блиску користуються гліцерином і рослинними оліями. Це ефективні і одночасно недорогий шлях надати товару апетитний зовнішній вигляд, адже «чисті» сухофрукти мають зморщену, бліду зовнішність, що викликає ані трохи апетиту.
- Недобросовісні виробники можуть проводити сушку фруктів за допомогою пальників, після чого на поверхні залишиться присмак гару і парів бензину. Аналогічні заходи можуть з’явитися і після використання сушарок. У випадках, коли плоди були зібрані зеленими, їх додатково обробляють окропом з содою (нехарчова), що дозволяють створити на поверхні тріщини, що прискорюють процеси висушування.
- Для екзотичних плодів практикується замочування в цукрових сиропах, щоб наситити їх більш концентрованим солодким смаком.
Користь сухофруктів для організму жінки Хімічний склад сухофруктів колосальний, на кожен 0,1 кг продукту калорійністю 216,4 ккал припадає: 3 г білків; майже 55 г вуглеводів; 8,33 мг доводиться на вітаміни групи А, С, В, РР; вміст заліза становить 3 мг; калію – трохи більше 2 г; 92 мг – магнію; натрію – 141 мг; 115 мг – кальцію; 192 – фосфору. Насичений хімічний склад дозволяє сухофруктам впливати на жіночий організм таким чином: поліпшується обмін речовин, нормалізується процес травлення, очищається кишечник, знижується кислотність шлунку, зміцнюються стінки судин, покращується серцева діяльність, нормалізується процес кровотворення, активізується робота мозку та імунної системи. Корисний продукт рекомендовано вживати в допустимих дозах жінкам будь-якого віку, а також вагітним і тим, хто годує дітей грудьми.